Strona 155 z 378 PierwszyPierwszy ... 55105145153154155156157165205255 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 541 do 1 550 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a-w Zobacz posta
    ( starają się wogóle wyeliminować kwadraty i dlatego taka polityka cenowa )
    Gdyby tak było, to właśnie chcieliby je wyprzedać po niższej cenie a nie zawyżać cenę, nieprawdaż?
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

2190UXi jest na matrycy produkcji NEC - SA-SFT i ma lepszą czerń niż H-IPS produkcjiLG-Philips w 2490/2690WUXi, dzięki czemu można ten monitor kalibrować do 80cd/m^2 i uzyskiwać przy tym sensowny współczynnik kontrastu. Ma sprytnie dobrany gamut dzięki czemu nieźle kryje przestrzenie CMYK offsetu. Jest to b. dobry monitor do b. precyzyjnego retuszu, przygotowywania zleceń pod kątem poligrafii, pracy z klientem oraz pracy w ciemnym środowisku.
    Kalibracja jest b. precyzyjna, w przypadku mojej sztuki w szarościach po kalibracji odchyłki są na średnim poziomie 0,56 dE, z pikowym 1,42 dE w cieniach (gdzie spektrofotometr nie wyrabia).

Fakt-faktem 24" panorama jest w przypadku jednomonitorowych stanowisk rozwiązaniem wygodniejszym. 2490WUXi jeszcze nie kalibrowałem, ale miałem doczynienia z kilkoma 2690WUXi i były niczego sobie - po prostu trzeba je kalibrować do nieco wyższych jaskrawości - przynajmniej ze 120-140cd/m^2.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 19-08-2009 o 16:14

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a-w Zobacz posta
    Wydawało się podejrzane i dlatego zadzwoniłem do przedstawiciela NEC w Krakowie Rozmawiałem z kims z działu technicznego . Wydawał się w dyskusji kompetentny I zarzekał się ze to samo , aczkolwiek matryca innych rozmiarów już sama w sobie to nie to samo wg mnie .
    Jest tego samego typu, ale innego producenta. Odmiana IPS produkowana przez NEC zastosowana w 2190UXi może być tylko porównywalna z IPS w wykonaniu Hitachi, która jest w kilku high-endowych monitorach. Moim zdaniem porównanie jej do IPS od LG-Philips wypada dla tego drugiego cienko.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar GhostRider
    Miasto
    Tarnow - okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Fajnie wyszło:
    Ale to nie było zamierzone
    Moje zdjęcia na forum
    7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
    http://jaceklosko.blogspot.com/

Uzależniony

Domyślnie

Mam pytanie dotyczace kolorymetrow, posiadam i1 display, kalibrowalem trzy monitory i na kazdym wszystko leci w magente (przy D65), jeden z monitorow skalibrowalem pozniej spektrofotometrem, roznica ogromna, teraz jestem sklonny uwierzyc ze jest dobrze. Spektrofotometr jest na bank sprawny, uzyczony przez dzial ktory kolorem sie zajmuje. Jaka wartosc sredniego dE przy obu profilach moze byc w granicach normy jesli chodzi o mniejsza dokladnosc kolorymetru?

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Mam pytanie dotyczace kolorymetrow, posiadam i1 display, kalibrowalem trzy monitory i na kazdym wszystko leci w magente (przy D65), jeden z monitorow skalibrowalem pozniej spektrofotometrem, roznica ogromna, teraz jestem sklonny uwierzyc ze jest dobrze. Spektrofotometr jest na bank sprawny, uzyczony przez dzial ktory kolorem sie zajmuje. Jaka wartosc sredniego dE przy obu profilach moze byc w granicach normy jesli chodzi o mniejsza dokladnosc kolorymetru?
    Ale to Ci temperatura bieli najprawdopodobniej poleciała i dE chyba nie będzie tu miało nic do rzeczy...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Kilka słów prawdy o Gateway.
    Owa firma nie produkuje monitorów, a jedynie kupuje przypadkowe ze swoim logo, od każdego kto zaproponuje dobre warunki. Dawno temu, zdarzyło się firmie kupić od Mitsubishi dużą partię wysokiej klasy monitorów kineskopowych Diamond Pro i sprzedawano je za połowę ceny Mitsubishi. Stąd wzięło się trochę dobrych opinii o Gateway. Obecnie, od lat Gateway nie zrobił podobnego numeru i to co sprzedaje to skrajnie kiepski sprzęt dla ludzi o niskich wymaganiach.
    Ja wczesniej mialem wlasnie 2 Diamondtrony NF i ogolnie to obraz jaki dawaly baaardzo mi sie podobal, niestety nie byly zbyt trwale, jeden umarl po okolo 3 latach, kolejny po chyba 5-ciu.
    Przygladalem sie tez ktoremus z nowszych paneli, cos kolo 19-20 cali na oko i katy byly w sumie baaardzo fajne, chyba lepsze niz na Eizo S2231W, jednak jak zrobilem sobie gradient od bialego do czarnego to po prostu MASAKRA, caly w paski i juz przy zblizaniu sie do czarnego zaczela sie czarna plama.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Ale to Ci temperatura bieli najprawdopodobniej poleciała i dE chyba nie będzie tu miało nic do rzeczy...
    Byc moze, na tyle sie nie znam :grin:

Zrobilem szybki test, zmierzylem biel na ustawieniach ktore zaproponowal spektrofotometr, pozniej na profilu wygenerowanym z kolorymetru. Oba profile robione na tych samych ustawieniach, D65, itd. dE wyszlo 22.2

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Byc moze, na tyle sie nie znam :grin:

Zrobilem szybki test, zmierzylem biel na ustawieniach ktore zaproponowal spektrofotometr, pozniej na profilu wygenerowanym z kolorymetru. Oba profile robione na tych samych ustawieniach, D65, itd. dE wyszlo 22.2
    22.2 ?? Ja dE używając kiedyś Spydera dostawałem (OIDP) nie większe niż 2, ze spektrofotometrem jest w okolicy 1.0 albo mniej... Tyle że dE nie ma związku z niedokładnością urządzenia pomiarowego o ile to dobrze rozumiem, bo to jest błąd wg. tego urządzenia a żeby ustalić niedokładność urządzenia trzeba by pomierzyć czymś jeszcze...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    22.2 ?? Ja dE używając kiedyś Spydera dostawałem (OIDP) nie większe niż 2, ze spektrofotometrem jest w okolicy 1.0 albo mniej... Tyle że dE nie ma związku z niedokładnością urządzenia pomiarowego o ile to dobrze rozumiem, bo to jest błąd wg. tego urządzenia a żeby ustalić niedokładność urządzenia trzeba by pomierzyć czymś jeszcze...
    Dokladnie, to jest blad jednej barwy wg tego urzadzenia.
    Zastanawiam sie tylko jak mozna okreslic blad pomiarowy urzadzenia.

Sprobuje takiej metody:
    wygrzany monitor, sprawdzilem spektrofotometrem ze odczyty w zasiegu kilku cm roznia sie o maks 0.1dE.
    Mierze zestaw barw uzywany do kalibracji spektrofotometrem a pozniej kolorymetrem. Teoretycznie bede wiedzial jaki jest blad maks i sredni.

Strona 155 z 378 PierwszyPierwszy ... 55105145153154155156157165205255 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów