"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
... mój zestaw...
2190UXi jest na matrycy produkcji NEC - SA-SFT i ma lepszą czerń niż H-IPS produkcjiLG-Philips w 2490/2690WUXi, dzięki czemu można ten monitor kalibrować do 80cd/m^2 i uzyskiwać przy tym sensowny współczynnik kontrastu. Ma sprytnie dobrany gamut dzięki czemu nieźle kryje przestrzenie CMYK offsetu. Jest to b. dobry monitor do b. precyzyjnego retuszu, przygotowywania zleceń pod kątem poligrafii, pracy z klientem oraz pracy w ciemnym środowisku.
Kalibracja jest b. precyzyjna, w przypadku mojej sztuki w szarościach po kalibracji odchyłki są na średnim poziomie 0,56 dE, z pikowym 1,42 dE w cieniach (gdzie spektrofotometr nie wyrabia).
Fakt-faktem 24" panorama jest w przypadku jednomonitorowych stanowisk rozwiązaniem wygodniejszym. 2490WUXi jeszcze nie kalibrowałem, ale miałem doczynienia z kilkoma 2690WUXi i były niczego sobie - po prostu trzeba je kalibrować do nieco wyższych jaskrawości - przynajmniej ze 120-140cd/m^2.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 19-08-2009 o 16:14
Jest tego samego typu, ale innego producenta. Odmiana IPS produkowana przez NEC zastosowana w 2190UXi może być tylko porównywalna z IPS w wykonaniu Hitachi, która jest w kilku high-endowych monitorach. Moim zdaniem porównanie jej do IPS od LG-Philips wypada dla tego drugiego cienko.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Moje zdjęcia na forum
7d 17-35 18-135STM 35/2 50/1.8 85/1.8 100/3.5 70-200/4 580EXII
http://jaceklosko.blogspot.com/
Mam pytanie dotyczace kolorymetrow, posiadam i1 display, kalibrowalem trzy monitory i na kazdym wszystko leci w magente (przy D65), jeden z monitorow skalibrowalem pozniej spektrofotometrem, roznica ogromna, teraz jestem sklonny uwierzyc ze jest dobrze. Spektrofotometr jest na bank sprawny, uzyczony przez dzial ktory kolorem sie zajmuje. Jaka wartosc sredniego dE przy obu profilach moze byc w granicach normy jesli chodzi o mniejsza dokladnosc kolorymetru?
Ja wczesniej mialem wlasnie 2 Diamondtrony NF i ogolnie to obraz jaki dawaly baaardzo mi sie podobal, niestety nie byly zbyt trwale, jeden umarl po okolo 3 latach, kolejny po chyba 5-ciu.
Przygladalem sie tez ktoremus z nowszych paneli, cos kolo 19-20 cali na oko i katy byly w sumie baaardzo fajne, chyba lepsze niz na Eizo S2231W, jednak jak zrobilem sobie gradient od bialego do czarnego to po prostu MASAKRA, caly w paski i juz przy zblizaniu sie do czarnego zaczela sie czarna plama.
22.2 ?? Ja dE używając kiedyś Spydera dostawałem (OIDP) nie większe niż 2, ze spektrofotometrem jest w okolicy 1.0 albo mniej... Tyle że dE nie ma związku z niedokładnością urządzenia pomiarowego o ile to dobrze rozumiem, bo to jest błąd wg. tego urządzenia a żeby ustalić niedokładność urządzenia trzeba by pomierzyć czymś jeszcze...
Dokladnie, to jest blad jednej barwy wg tego urzadzenia.
Zastanawiam sie tylko jak mozna okreslic blad pomiarowy urzadzenia.
Sprobuje takiej metody:
wygrzany monitor, sprawdzilem spektrofotometrem ze odczyty w zasiegu kilku cm roznia sie o maks 0.1dE.
Mierze zestaw barw uzywany do kalibracji spektrofotometrem a pozniej kolorymetrem. Teoretycznie bede wiedzial jaki jest blad maks i sredni.