-
Niestety skończył mi się crt Iiyama z serii Vision Master Pro , z którego byłem b zadowolony, Profilowanie Displ One 2 dawało na nim dobre rezultaty
Po przeglądnięciu tego ogromnego i b interesującego wątku , wytypowałem
( biorąc pod uwagę załozone przeze mnie ograniczenie ceny - do 4000zł )
1 Eizo CE 210W - najtańszy z możliwością kalibracji sprzetowej - może nie tak precyzyjnej jak spektofotometrem ale z dostarczonym oprogramowaniem i1 powinien sobie poradzić bo nie jest to szerokogamutowy monitor , Jest to jednak stary model i można dostać ostatki .
2 Eizo 2100 - w podobnej cenie jw -
3 eizo 2431w - w podobnej cenie - chyba z mozliwościa profilowania i1 ( nie jest szerokogamutowy - swietna wielkość ale czy nie gorszy od powyższych
Wszystkie trzy są chyba modelami starszymi ale wydaje mi sie ze mozna uzywać tu do profilowania kalorymetr który już posiadam
Inna opcja to
4 s 2232WE 2800 zł+ najtańszy spektofotometr ok 1800 = 4600 ( troche za drogo)
a może olać kalibrację i liczyć na to ze jest fabrycznie ustawiony lub zlecić raz kalibrację ( cena ?)a potem jechać na i2
Szeroki gamut kusi - może się kiedyś przydać aczkolwiek w programie cadowskim Allplan , którym posługuję się w celach zawodowych brak jest prawdopodobnie modułu zarządzania barwą
Wykonuję czasami kolorystyki elewacji i możliwosci zgrania monitora i drukarki pożądane
Fotografia to hobby z naciskiem na piortret i wierność barw jes dla mnie istotna
Licząc na wyrozumiałość (bo takich pytań o pomoc w wyborze było tu b dużo i podziwiam cierpliwość i Waszą wiedzę ) proszę o podpoweiedz co z tego byscie wybrali lub może inne sugestie
Z góry dziekuję
Uprawnienia umieszczania postów