Witam. Na wstepie napisze, ze nie wiem gdzie umieścić ten temat, tak więc niech moderatorzy poprawią jesli to złe miejsce. A teraz w czym tkwi problem. Ostatnio zacząłem sprawdzać na różnych komputerach u znajomych jak wyglądają u nich zdjęcia na moim blogu i jestem załamany efektami. W 60% przypadków u znajomych zdjęcia różnią sie znacznie od tego co widze u mnie. Tylko na nowszych monitorach jest ok. Wygląda to tak: u jednych zdjęcia są wyblakłe, sprane z kolorów i pozbawione szczegółów i jakby ostrości, u innych są strasznie przeostrzone i przekontrastowane do tego stopnia, że ludzka skóra u mnie ma naturalne kolory, a u nich jest ciemno pomarańczowa, pojawiają sie dziwne zafarby itp. i nie dotyczy to tylko skóry ale całych zdjęć, a podałem tylko przykład jak to wygląda. Wiem, że mogą występować różnice w kalibracji monitorów, ale aż tak? A może przyczyna są słabej jakości panele LCD? bo w nowszych i lepszych wszystko było ok. W ACR mam ustawione sRGB IE 1998 i 300dpi. Obrabiam zdjęcia w 16bitach, a dopiero potem konwertuje do 8bitów i jpgów. Mój monitor jest raczej poprawnie skalibrowany, bo oglądając zdjęcia na portalach fotograficznych wszystko jest ok, nie ma problemów z kolorami itp. Mój monitor ma już dwa lata (LG Flatron M1921A), ale gdy go kupowałem kosztował chyba 1400zł, wiec sądze, iż to nie on jest problemem. Czy jest jakaś rada na tak duże różnice? Czy po prostu pozostaje czekanie, aż w obiegu będą tylko te lepsze panele LCD? Dodam, iż w kilku nowszych laptopach też występował problem. Za pomoc z góry dzięki.