Strona 152 z 303 PierwszyPierwszy ... 52102142150151152153154162202252 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 511 do 1 520 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomekde Zobacz posta
    jak przedstawia się sprawia jakości monitorów w iMacach? (...) jak się ma jakościowo w/w do Eizo S2431 ? to mniejwięcej ta sama klasa?
    iMac'e to poziom amatorski, ale poniżej uniwersalnych Eizo. Nowe są lepsze bo mają normalną regulację jaskrawości. Stare wypalają oczy.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    iMac'e to poziom amatorski, ale poniżej uniwersalnych Eizo. Nowe są lepsze bo mają normalną regulację jaskrawości. Stare wypalają oczy.
    Czy ta różnica jest jakaś miażdżąca? Co masz na myśli pisząc stare i nowe? Czy "stare" nadal są w sprzedaży? Jak je ew. rozpoznać?

Oczywiście bardzo cenię sobie rady takich specjalistów jak Tom01 ale może zabrałby głos również jakiś użytkownik iMaca? Chyba że to tak amatorska półka że do obróbki zdjęć nikt go nie wykorzystuje? :-D
    pozdrawiam
    Tomek

Coś już napisał Awatar Pavlik
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czy ta różnica jest jakaś miażdżąca? Co masz na myśli pisząc stare i nowe? Czy "stare" nadal są w sprzedaży? Jak je ew. rozpoznać?

Oczywiście bardzo cenię sobie rady takich specjalistów jak Tom01 ale może zabrałby głos również jakiś użytkownik iMaca? Chyba że to tak amatorska półka że do obróbki zdjęć nikt go nie wykorzystuje? :-D
    podłączam się do pytania... do tej pory używam laptopa (MBP) i nosze się z zamiarem kupna monitora 24". Te nowe ACD niestety przez dziwną politykę apple nie współpracują (bez przejsciówki) z poprzednimi MBP także zastanawiam się między ACD lub coś z Eizo/Nec itp. Zastosowania raczej czysto amatorskie, nie zarabiam na fotografii, to tylko i aż hobby.

Czy między NEC czy Eizo z półki cenowej 2-3k pln zobaczę aż tak dużą różnicę między Apple cinema ?
    still learning...ale idzie jak krew z nosa ??:

pawellewandowski.com

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Czy ta różnica jest jakaś miażdżąca?
    Zależy od wymagań. W każdym razie różnicę wykazać można bez przeszkód i nie przekracza ona możliwości obserwacyjnych przeciętnego amatorskiego oka.

Bywalec

Domyślnie

Zależy od wymagań. W każdym razie różnicę wykazać można bez przeszkód i nie przekracza ona możliwości obserwacyjnych przeciętnego amatorskiego oka.
    Ty to potrafisz obrać człowieka ze złudzeń :-D
    Tom kiedyś dyskutowaliśmy per PW i tam napisałem Ci że dotąd użytkuję monitor crt NEC MultiSync FE791SB, oceniłeś go jako dobry model co mogę potwierdzić gdyż nie zawodzi mnie on kolorystycznie i generalnie poza tym ze jest mały i pewnie powoli zaczyna się starzeć i gubić parametry nie mam do niego zastrzeżeń.
    Kiedyś zobaczyłem tego S2431 u znajomego i wyświetlał kolory w cały świat, ale sam (a jestem kalibracyjnym amatorem) zacząłem nim kręcić i praktycznie zobaczyłem że da się jakoś poustawiać go tak żeby wyświetlał prawidłowo;
    czy zatem problem np. z matrycami Imac polega na tym że się nie da ich ustawić w ogóle czy że po prostu trzeba się namęczyć ale jednak coś się z nich wyciśnie?
    pozdrawiam
    Tomek

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Pod warunkiem że ktoś potrafi pracować przez lustrzaną szybę :/
    Bo ja nie, dlatego uznaję jedynie ekrany matowe.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Bywalec

Domyślnie

to prawda, może być z tym problem, właśnie edukuję się na myapple :-D

w Twojej wieśniackiej stopce amatora ;-) widzę i24 - jak rozumiem zapinasz do niego dodatkowy monitor? czy może jest z poprzedniej serii w której były (?) matryce matowe?
    pozdrawiam
    Tomek

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

to prawda, może być z tym problem, właśnie edukuję się na myapple :-D

w Twojej wieśniackiej stopce amatora ;-) widzę i24 - jak rozumiem zapinasz do niego dodatkowy monitor? czy może jest z poprzedniej serii w której były (?) matryce matowe?
    Mam kalibrowaną sprzętowo matową matrycę (to 24-calowy białas z ostatniej serii). Matryca jest świetna, jedyna jej wada, to fakt, że jest bardzo jasna, niby to zaleta, ale skręcić do ciemnego (nie mówiąc o wyciemnieniu całkowitym) normalnie - bez dodatkowego softu się nie da. Poza tym jest super.

ps. I dlatego wieśniacka stopka się przydaje. ;-)
    Ostatnio edytowane przez iREM ; 30-12-2009 o 09:21
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Znalazłem dziś jeszcze jeden monitorek, który teoretycznie spełnia wymagania ostatnio tu poszukujących:

NEC EA231WMi

23", 1920x1200, IPS, ~1600 zł

Ktoś coś wie na jego temat ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Ktoś coś wie na jego temat ?
    Pewnie. Po pierwsze nie 1920x1200 a 1920x1080. Po drugie typowa klasa korporacyjna. Coś jak Dell 2209WA, tylko szerszy.

Strona 152 z 303 PierwszyPierwszy ... 52102142150151152153154162202252 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów