Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Czy ta różnica jest jakaś miażdżąca? Co masz na myśli pisząc stare i nowe? Czy "stare" nadal są w sprzedaży? Jak je ew. rozpoznać?
Oczywiście bardzo cenię sobie rady takich specjalistów jak Tom01 ale może zabrałby głos również jakiś użytkownik iMaca? Chyba że to tak amatorska półka że do obróbki zdjęć nikt go nie wykorzystuje? :-D
pozdrawiam
Tomek
podłączam się do pytania... do tej pory używam laptopa (MBP) i nosze się z zamiarem kupna monitora 24". Te nowe ACD niestety przez dziwną politykę apple nie współpracują (bez przejsciówki) z poprzednimi MBPtakże zastanawiam się między ACD lub coś z Eizo/Nec itp. Zastosowania raczej czysto amatorskie, nie zarabiam na fotografii, to tylko i aż
hobby.
Czy między NEC czy Eizo z półki cenowej 2-3k pln zobaczę aż tak dużą różnicę między Apple cinema ?
Ty to potrafisz obrać człowieka ze złudzeń :-D
Tom kiedyś dyskutowaliśmy per PW i tam napisałem Ci że dotąd użytkuję monitor crt NEC MultiSync FE791SB, oceniłeś go jako dobry model co mogę potwierdzić gdyż nie zawodzi mnie on kolorystycznie i generalnie poza tym ze jest mały i pewnie powoli zaczyna się starzeć i gubić parametry nie mam do niego zastrzeżeń.
Kiedyś zobaczyłem tego S2431 u znajomego i wyświetlał kolory w cały świat, ale sam (a jestem kalibracyjnym amatorem) zacząłem nim kręcić i praktycznie zobaczyłem że da się jakoś poustawiać go tak żeby wyświetlał prawidłowo;
czy zatem problem np. z matrycami Imac polega na tym że się nie da ich ustawić w ogóle czy że po prostu trzeba się namęczyć ale jednak coś się z nich wyciśnie?
pozdrawiam
Tomek
to prawda, może być z tym problem, właśnie edukuję się na myapple :-D
w Twojej wieśniackiej stopce amatora ;-) widzę i24 - jak rozumiem zapinasz do niego dodatkowy monitor? czy może jest z poprzedniej serii w której były (?) matryce matowe?
pozdrawiam
Tomek
Mam kalibrowaną sprzętowo matową matrycę (to 24-calowy białas z ostatniej serii). Matryca jest świetna, jedyna jej wada, to fakt, że jest bardzo jasna, niby to zaleta, ale skręcić do ciemnego (nie mówiąc o wyciemnieniu całkowitym) normalnie - bez dodatkowego softu się nie da. Poza tym jest super.
ps. I dlatego wieśniacka stopka się przydaje. ;-)
Ostatnio edytowane przez iREM ; 30-12-2009 o 09:21
Znalazłem dziś jeszcze jeden monitorek, który teoretycznie spełnia wymagania ostatnio tu poszukujących:
NEC EA231WMi
23", 1920x1200, IPS, ~1600 zł
Ktoś coś wie na jego temat ?
O obiektywach wiem prawie wszystko