Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Na razie - nie można, prawdopodobnie jednak stanie się ono dostępne jako basICColor 4.1.13. Z monitorami serii x90 nie-spectraview nie będzie ono oczywiście działać, bo one są przyblokowane sprzętowo, natomiast P221W nie jest dostępny w wersji SV i nie-SV, więc logiczną tego konsekwencją każdy będzie się dawał skalibrować potencjalnym basICColorem 4.1.13.
O ile firma basICColor nie zrobi czegoś brzydkiego...
No dobra - ale to co można ściągnąć ze strony Neca ma całą serię 90 w hardware support list (+P221W) z dopiskiem manual software activation via TAN (spectraview mają automatyczną aktywację) z czego można by wnioskować że do reszty 90-ek też takie pakiety można będzie kupić (co w sumie ma sens jak sprzedają do niższego modelowo P221W).
Odpowiedź od Pana z Neca - osobno niestety nic kupić nie można, soft to SV profiler (jak już sam to wyczaiłem).
Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 12-08-2009 o 10:54 Powód: Automerged Doublepost
Ponieważ czornyj nie ma czasu odpowiedzieć na moje szybkie i głupie pytanko, zapytam tutaj.
Czy wartość samej jasności w monitorze ma wpływ na poprawność wyświetlania kolorów jeśli ma się monitor ustawiony w miarę "na oko"?
Zastanawiam się tylko, bo mam wgrany profil i w instrukcji była jasność ustawiona na 20% a dla mnie to troszkę za jasno.
Dzięki.
"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
... mój zestaw...
Na kolor w zasadzie (*) nie, ale na jasność materiału tak. Jeśli monitor będzie za jasny to zdjęcia będą wychodzić za ciemne i odwrotnie.
* - Na kolor może mieć wpływ w takim sensie, że monitory są nieliniowe w funkcji jasności. Tzn przy 120 nitach może świecić inaczej niż przy 80 nitach.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 12-08-2009 o 11:31
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Jeśli dla Pańskiego monitora utworzono profil przy jaskrawości 20%, to odpowiada on tej właśnie wartości i należałoby się tego trzymać. Zmiana wartości jaskrawości odrobinkę wpływa na barwę bieli i sposób odwozorowania gradacji, więc po jej zmianie należy przekalibrować również wagi RGB, gammę i utworzyć nowy profil.
Oczywiście - niewielka zmiana jaskrawości nie bedzie zapewne miała w praktyce jakiegoś fundamentalnego znaczenia na poprawność wyświetlania barw, ale co do zasady po kalibracji wogóle nie powinno się regulacji jaskrawości dotykać (w monitorach robi się nawet blokady, żeby pracownicy przy tym nie gmerali).
Dziękuję.
"Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
... mój zestaw...
Czy ktoś w Trójmieście zlecał kalibrację monitora? Jeżeli tak to gdzie i za ile?
EOS 90D (w sumie)