Strona 150 z 378 PierwszyPierwszy ... 50100140148149150151152160200250 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 491 do 1 500 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    W dodatku jak kiedyś mailowałem z gościem z basICColor to mówił że X-rite ich wysyła na drzewo w kwestii dodania obsługi Colormunki
    Psychopatycznych korporacji nie idzie zrozumieć, może chodzi o to, że basICColor jest w pewnym sensie konkurentem X-Rite, może chodzi o cichą wojnę kompetencyjną branży Color Managementowej, może zależy im, by ColorMunki nie zrobił się zanadto popularny i standardowy, bo mógłby podciąć sprzedaż i1pro.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

kalibrowałem neci p221w spektrofotometrem i1pro (pod nazwa EFI ES-1000)

w mojej sytuacji bardziej opłacało mi się kupić neca bo zęby kalibrować inne monitory musiałbym dokupić soft do spektrofotometru za około 2k, a spektrofotometr dostałem kiedyś gratis do jednej z maszyn w "mojej" drukarni
    Ostatnio edytowane przez a_n_y ; 11-08-2009 o 20:13
    FF@L

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Veene2 Zobacz posta
    Google Twoim przyjacielem Ja tam znalazlem SV II
    Wiem Venee2, że tak można. Tylko, że ja chciałbym zapłacić i móc korzystać legalnie. Niestety nie jest mi to dane .

Domyślnie

OK - stoi koło mnie P221W
    Jak na 22" to całkiem niewielki się wydaje - iMac 20" wygląda na większy

No dobra - i co teraz? Wyjąłem, rozpakowałem, podłączyłem po DVI-D i... praktycznie żadnej różnicy w świeceniu w porównaniu do iMaca 20" na matrycy TN+Film... No normalnie nawet temp. barwowa prawie identyczna...
    Dałem mu się nagrzać, przeglądnąłem pod kątem badpixeli - ok - nic nie znalazłem.
    Przywróciłem mu stawienia fabryczne i... idę po okulary p.słoneczne - tak daje. Czym go na Macu wstępnie podregulować programowo? ColorSync jest trochę dziwny albo ja nie umiem tego używać
    EOS 90D (w sumie)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kraszan Zobacz posta
    Czym go na Macu wstępnie podregulować programowo? ColorSync jest trochę dziwny albo ja nie umiem tego używać
    Najlepiej zmniejszyć jaskrawość w menu wyświetlacza. Można też próbować skalibrować gradację wyświetlając rzeźnika i posługując się aplikacją "gamma comp".

Domyślnie

Heh.. a jak powinna działać opcja AmbiBright? Wydawało mi się, że udało mi się dobrać "wygodną i w miarę poprawną" jasność i kontrast. Włączyłem AutoBrightness (Ambibright) by sprawdzić czy rzecywiście w ciemnym pomieszczeniu monitor przygasi trochę jasność, ale niestety zaczął delikatnie migać w cyklu ok. 1 sek. Nawet przy zasłonięciu czujnika palcem monitor raz ściemnia podświetlenie raz rozjaśnia... co sekunda, o tyle samo... jakby nie mógł się zdecydować... dziwne.. czyżby wadliwy egzemplarz? Ktoś się z tym spotkał?
    EOS 90D (w sumie)

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kraszan Zobacz posta
    Heh.. a jak powinna działać opcja AmbiBright? Wydawało mi się, że udało mi się dobrać "wygodną i w miarę poprawną" jasność i kontrast. Włączyłem AutoBrightness (Ambibright) by sprawdzić czy rzecywiście w ciemnym pomieszczeniu monitor przygasi trochę jasność, ale niestety zaczął delikatnie migać w cyklu ok. 1 sek. Nawet przy zasłonięciu czujnika palcem monitor raz ściemnia podświetlenie raz rozjaśnia... co sekunda, o tyle samo... jakby nie mógł się zdecydować... dziwne.. czyżby wadliwy egzemplarz? Ktoś się z tym spotkał?
    Czujnik oświetlenia należy bezwzględnie wyłączyć. Regulator "kontrastu" ma być na wartości fabrycznej. Regulator jaskrawości na ok 5-10%.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Coś takiego znalazłem http://www.nec-display-solutions.com...,type=LCD.html

Wynika z tego że to Spectraview Profiler czyli basICColor display. Ceny jaką znalazłem na necie - ~2100 pln (więcej niż monitor) No to teraz Ci co używają pirackiego SVII nie mogę już pisać że nie mają wyboru

Edit - Spectraview Profiler 4.1.13 ściągnięty od Neca na Hardware Support List ma P221W z dopiskiem : (manual software activation via TAN)
    Ostatnio edytowane przez Krzychu ; 12-08-2009 o 09:20
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

czyli najprawdopodobniej w kolejnej rewizji bCd4 powinno pojawić się wsparcie dla P221W - chyba że zawarli jakieś sataniczne porozumienie z NEC-iem

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Na to wygląda bo Spectraview ma numerek 4.1.13 a bCd4 4.1.12...
    No i do jednego i drugiego można sobie 14-dniową licencję próbną wygenerować jak ktoś chce popróbować...
    Sam nie wypróbuje bo mam nieobsługiwane Colormunki...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Strona 150 z 378 PierwszyPierwszy ... 50100140148149150151152160200250 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów