Strona 148 z 378 PierwszyPierwszy ... 4898138146147148149150158198248 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 471 do 1 480 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

No roś mnie teraz zaskoczył Kraszan bo ja myślałem że czas reakcji im mniejszy tym lepszy, myślałem również że kontrast też ma znaczenie i wartość 50 000:1 (dynamiczny) wywaliła mi oczy na wierzch a tym czasem widzę że monitory EIZO i NEC nie maja tak dużych kontrastów (statyczny kontrast mają na tym samym poziomie 1000:1).

Czekam na więcej opinii - jeżeli nie ten to co byście mogli zaproponować?
    Dodam jeszcze że monitor ten na razie będzie podpięty do laptopa.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    No roś mnie teraz zaskoczył Kraszan bo ja myślałem że czas reakcji im mniejszy tym lepszy, myślałem również że kontrast też ma znaczenie i wartość 50 000:1 (dynamiczny) wywaliła mi oczy na wierzch a tym czasem widzę że monitory EIZO i NEC nie maja tak dużych kontrastów (statyczny kontrast mają na tym samym poziomie 1000:1).
    Zatem czy Eizo i Nec naciągają ludzi, każąc sobie płacić 5x tyle za gorsze parametry? Raczej nie. W masówce reklamuje się mocno wielkości nieistotne i łatwe do wywindowania, lub po prostu zmanipulowania.

Cytat Zamieszczone przez Kabu Zobacz posta
    Czekam na więcej opinii - jeżeli nie ten to co byście mogli zaproponować?
    Dodam jeszcze że monitor ten na razie będzie podpięty do laptopa.
    Albo duży, albo dobry.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

czas reakcji nie ma znaczenia w obróbce zdjęć, a kontrast dynamiczny to "pic na wodę, fotomontaż" - parametr zupełnie z sufitu wzięty.. obawiam się że za 1100 zł to czego byś nie kupił to i tak do obróbki się nie będzie za bardzo nadawać.. lepiej kupić używane eizo w granicach 19" (można czasem kupić za małe pieniądze) bo do obróbki w podstawowym zakresie 24" raczej potrzebne nie jest.. ewentualnie podłączyć drugi monitor lub użyć panelu laptopa na paski boczne i menu fotoszopa i już powierzchnia robocza się zwiększa
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Nie myślałem o naciąganiu przez NEC albo EIZO, nie myślałem też że oferują słabsze parametry, nie znam się na tym a to co słyszałem to właśnie czas reakcji, plamka + kontrast. Teraz wiem że tak jak napisałeś Tom01 zostałem właśnie tymi niektórymi, mało istotnymi wartościami zmanipulowany.

Co do zakupu używanego EIZO to może być mały problem gdyż nie jestem obecnie w Polsce i nie znam tu miejsc gdzie można by było kupić coś używanego i dobrego no i nie zostać wykolegowanym przy tym, wolał bym coś nowego i pewnego dla tego poniekąd zainteresowałem się właśnie tym monitorem.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Najtańsze, które nie są wyrzuceniem pieniędzy to:
    Eizo S1921
    Nec P221W
    Proponuję przemyśleć sprawę. Monitor wymienia się rzadko, mniej więcej co kilka lat.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    1. Przeprowadzamy normalną kalibrację Spectraview II spektrofotometrem i zamykamy program.
    2. Podłączamy kolorymetr i uruchamiamy Spectraview II (...)
    Jak jest z dostępnością SpectraviewII? Czy sprzedają je w paczce z monitorem, czy trzeba kupić (i ile kosztuje) oraz: czy da się normalnie kupić czy trzeba kombinować z wersjami z USA itp?
    Czy oprogramowanie to przypina się do stanowiska, czy do konkretnego monitora, czy też można nim kalibrować dowolną ilość NECów?

Bywalec Awatar Elmarqo
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Podjąłem próbę nabycia SV2 ze strony Nec (89$) ale okazało się to niemożliwe, ponieważ tą możliwość mają wyłącznie klienci z USA. Z resztą w tym wątku już ktoś o tym wspominał.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek Zobacz posta
    Jak jest z dostępnością SpectraviewII? Czy sprzedają je w paczce z monitorem, czy trzeba kupić (i ile kosztuje) oraz: czy da się normalnie kupić czy trzeba kombinować z wersjami z USA itp?
    Chyba cały czas tylko z US - ja tam kupowałem - w paczce z monitorami innymi niż Spectraview w Europie nic nie dają...
    Przy P221W ludzie z Neca pisali że soft do kalibracji się pojawi w sprzedaży ale na tym się chyba skończyło...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Chyba cały czas tylko z US - ja tam kupowałem - w paczce z monitorami innymi niż Spectraview w Europie nic nie dają...
    Przy P221W ludzie z Neca pisali że soft do kalibracji się pojawi w sprzedaży ale na tym się chyba skończyło...
    A jak jest z możliwością używania tego spectraview później? Czy możesz zainstalować na kilku komputerach i pokalibrować monitory sobie i znajomym?

W ogóle, fakt, że ten program jest niedostępny lub trudno dostępny, trzeba by podkreślać za każdym razem, gdy się do tego odwołujemy. Że nie wystarczy kupić ,,sprzętowo kalibrowalny'' P221, nie wystarczy kupić do niego spektrofotometr, bo trzeba jeszcze jakoś sobie skombinować soft i to jest chyba w tym przypadku najtrudniejsze.

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Najtańsze, które nie są wyrzuceniem pieniędzy to:
    Eizo S1921
    Nec P221W
    Proponuję przemyśleć sprawę. Monitor wymienia się rzadko, mniej więcej co kilka lat.
    Wielkie dzięki, przekonałeś mnie, lepiej zatem troszkę poczekać i dozbierać na coś lepszego, a że tak się jeszcze zapytam która marka lepsza EIZO czy NEC?

Strona 148 z 378 PierwszyPierwszy ... 4898138146147148149150158198248 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów