Strona 147 z 378 PierwszyPierwszy ... 4797137145146147148149157197247 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 461 do 1 470 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

dokladnie tak samo to odbieram czornyj
    Najgorsze jest to ze w zasadzie nie kupisz w normalnej cenie panoramy powiedzmy 22 cale eizo bez szerokiego gamutu, to jest tragedia.

projektanci projektantami, ale sa jeszcze normalni ludzie chcacy skorzystac z mozliwosci dobrych monitorow.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Eizo S2231W jest natywnie zupełnie dobrze zlinearyzowany do gamma 2,2 i ma temperaturę barwową bieli dość zbliżoną do 6500K, więc jeśli zapniemy w systemie profil fabryczny i odpowiednio ustawimy jaskrawość, to tragedii nie będzie. Kłopoty z kalibracją tych paneli za pomocą prostych kolorymetrów należy bardziej rozpatrywać w kategoriach niedogodności niż tragedii. Efekty już po wyjęciu z pudełka są i tak lepsze, niż na najcudowniej skalibrowanym panelu z matrycą TN.

Należy tylko pamiętać o konieczności stosowania aplikacji z modułem zarządzania barwą, bo tutaj nie ma przebacz.

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    W przypadku NEC-a P221W - kalibrujemy go za pomocą Spectraview II spektrofotometrem do D65, a następnie wyłączamy profiler, podłączamy kolorymetr i w w okienku "colorimeter window" dokonujemy pomiaru bieli, zapisując koordynaty chromatyczne x,y uzyskanej bieli. Kolejne kalibracje przeprowadzamy na custom white point, wprowadzając w targecie wcześniej zanotowane koordynaty.
    Czornyj, czy dobrze zrozumiałem... Najpierw kalibrujemy monitor (LUT w monitorze) spektrofotometrem (np. ColorMunki), a później mierzymy temperaturę barwową bieli kalorymetrem (np. i1d2) ? Wciąż w programie Spectraview II? ??: I znowu kalibrujemy monitor spektrofotometrem podając odczytane wartości? ??:
    Czy podczas powyższej kalibracji monitora tworzony jest przy okazji profil icm?
    Czy po takiej operacji miałoby jeszcze sens (gdybym nie miał na stałe spektrofotometru) tworzenie profilu icm przy pomocy kalorymetra (i1d2)?

Sorki, jeśli wszystko pomieszałem, ale Twój post z lekka mnie zdezorientował Myślałem, że taka kalibracja jest trochę prostsza... przynajmniej podobna do profilowania za pomocą i1d2
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

1. Przeprowadzamy normalną kalibrację Spectraview II spektrofotometrem i zamykamy program.
    2. Podłączamy kolorymetr i uruchamiamy Spectraview II w opcji Tools->Colorimeter Window odczytujemy wartości xy zmierzonego punktu bieli.
    3. Tworzymy nowy "target", nie do nastaw standarowych, ale punktu bieli podanego w Edit Calibration Target->White Point Edit->CIE Coordinates zapisane wcześniej wartości xy i do tego "targetu" kalibrujemy już kolorymetrem.

Gwoli wyjaśnienia. Zadany punkt bieli np 6500K, oprogramowanie z podłączonym spektrofotometrem ustawi w monitorze poprawnie. Wiadomo, że kolorymetr ustawiłby źle, więc po to spisujemy wartości wcześniejsze i podajemy je jako cel kalibracji.

PS. Jeśli zamawiamy monitor od razu linearyzowany spektrofotometrem, radzę poprosić dostawcę o koordynaty xy punktu bieli dla swojego typu kolorymetru. Błąd ma charakter stały, więc trick zadziała. Ewentualnie przy zamówieniu z kolorymetrem dobrze jest zlecić "zestrojenie" tych urządzeń. W ten sposób mamy furtkę do taniej kalibracji.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 11-08-2009 o 00:09
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gzak Zobacz posta
    Czornyj, czy dobrze zrozumiałem...
    Chyba wyrwałeś tą wypowiedź z kontekstu - to jest metoda na obejście niedokładności pomiaru dla właścicieli kolorymetrów. Jeśli masz spektrofotometr, to po prostu normalnie kalibrujesz panel i gotowe, kolorymetr nie jest już wogóle do szczęścia potrzebny.

Bywalec Awatar gzak
    Miasto
    Warszawa - Sandomierz

Domyślnie

Tom01, Czornyj, jeszcze raz dzięęęęki! Teraz już łapię
    P.S. To właśnie moja sytuacja, mam kalorymetr, a spektrofotometr spróbuję zdobyć na pierwszą kalibrację
    Ostatnio edytowane przez gzak ; 11-08-2009 o 00:20
    Grzechu
    http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
    Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3

Domyślnie

Prawdopodobnie dzisiaj odbiorę swojego P221W (czekam tylko na tel ze sklepu). Czy bez przeprowadzenia kalibracji spektrofotometrem nie ma nawet sensu wyjmować go z pudła, czy to co dał producent nadaje się do pierwszych przygód z szerokogamutowcem?

Już sie rozglądam za wypożyczeniem spektrofotometru, ale googiel na to hasło reaguje tak:
    "spektrofotometr absorpcji atomowej z kuwetą grafitową"
    Intersuje mnie albo firma, która kalibruje, albo która wypożycza sprzęt z ternu 3city lub Łodzi... Ktoś coś wie?
    EOS 90D (w sumie)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wyświetl "rzeźnika" i spróbuj uzyskać jak najlepszą neutralność wzorca za pomocą aplikacji NEC GammaComp, możesz też próbować ustawić punkt bieli na nieco cieplejszy, natywnie P221W jest nieco zbyt zielonkawo-niebieski.

Początki nałogu
    Miasto
    okolice Kalwarii Zebrzydowskiej / Ireland

Domyślnie

Witam wszystkich.
    Chciałem się Was poradzić w wyborze monitora do obróbki zdjęć, z góry informuję że nie stać mnie na EIZO a chciałbym kupić coś dużego. Mój wybór zatem padł ze względów na cenę i parametry na LG 24" http://www.pixmania.com/pl/pl/270097...ide-w2453.html
    Co o tym sądzicie?

Domyślnie

Ja co prawda przed Tom01 i czornyjem to moge najwyżej drzwi otwierać ale chyba moge juz sie wypowiedzieć, bo troche poczytałem
    Skoro ten LG ma czas reakcji 2ms (G-G) to nie jest to matryca ani PVA ani IPS więc nie spodziewałbym się zadowolenia z zakupu tego monitora do celów edycji i obróbki foto.
    EOS 90D (w sumie)

Strona 147 z 378 PierwszyPierwszy ... 4797137145146147148149157197247 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów