Czyli konkluzja jak zwykle ze czornyj ma paranornmalne zdolnosci. (to oczywiscie JOKE mam nadzie ze sie nie obrazi)
PS. Nie masz moze bezprzewodowej klawiatury bo u mnie jest OK.(nie ma gwiazdek)
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 27-11-2009 o 15:18
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 28-11-2009 o 01:56 Powód: Automerged Doublepost
Dzisiaj ponownie skalibrowałem monitor (CG222) i jestem bardzo zdziwiony. W odniesieniu do ostatniej kalibracji wpada w czerwień. Powtórzyłem proces kalibracji, tak samo, odczekałem do wieczora ponownie skalibrowałem, bez zmian. W kalibracji 2-go monitora (kalibracja karty) nie zauważyłem odchyłek od poprzedniego wyniku. Wszystkie wydruki które dotąd wykazywały bardzo dobrą zgodność teraz oczywiście są bardzo odmienne od tego co widzę na ekranie, i są w miarę zgodne z 2-gim monitorem. Validacja profilu daje bardzo podobne wyniki. Monitor przed kalibracją wygrzewany min 2 godz.
Co o tym sądzicie ?
!!!!! PRZEPRASZAM !!!!!
W DPP w Color Managment opcja:
Color matching settings : For Display zamiast na Use the OS settings było sRGB
Drugi monitor był OK bo jest na drugim stanowisku gdzie ustawienia były dobre
UFF !!!!
Ostatnio edytowane przez marekh ; 01-12-2009 o 00:05
Proponuję przeprowadzić kalibrację w całkowitej ciemności. Chodzi o niepożądane światło docierające do czujnika. Jeśli nie pomoże, to niewłaściwy lub uszkodzony kalibrator.
Wszystko OK (zedytowałem mojego post-a wyjaśniając przyczynę)
Kalibruję w zupełnej ciemności, gdy kalibruję na danym stanowisku 1-wszy monitor to drugi jest wyłączony, i odwrotnie.
Ale jesteście czujni, dziękuję za szybką odpowiedź.
Czy jakość karty graficznej ma wpływ na jakość kalibracji.
Czy karty specjalnie przeznaczone do pracy 2D mogą mieć pozytywny wpływ na całość procesu (np. karty PNY ...)
O w morde 7 razy zagladalem w ten watek i nie widzialem ze czornyj mi juz w sobote odpisal (chyba jakis syndrom andzrejek).
A tak w zwiazku z tematem dosyc mocno mnie zastanawia problem, czy lepiej zrobic oswietlenie pracowni w ktorej od razu mozna ogladac odbitki, czy lepiej zrobic bardziej komfortowa pracownie i osobne miejsce do ogladania wydrukow. W sumie wiekszosc zrodel twierdzi ze lepsze drugie rozwiazanie, natomiast ja bym chial zeby wszystko bylo w jednym, choc pewnie tak sie nie da.
Probowal ktos laczyc swiatlo tych swietlowek plus soluxy, mam na mysli delikatnie podswietlnie tylu monitora swietlowka, a oswietlenie pokoju halogenami (oczywiscie sciany w neutralnych kolorach)? Dalo by tak rade czy wyjdzie z tego kompletna kicha?