Pokaż wyniki od 1 431 do 1 440 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Widok wątkowy

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Nie miałem na razie tego urządzenia w ręku, ale sprawdzę. Mam jednak uzasadnione podejrzenia, że oprogramowanie profilera może po prostu zawierać protezę w postaci tablicy korekcyjnej. Czyli wiadomo, że kolorymetr kłamie, a wynik modyfikuje się sztucznie. Takie tricki są znane.
    Tablice korekcyjne można napisać wyłącznie pod konkretne widmo świetlówek - jest to realne w przypadku paneli jednego producenta, jak np. w Eizo CG, NEC Spectraview, czy Quato Intelliproof. Dlaczegoś jednak Nec Display Solutions America robi dla szerokogamutowców specjalnie strojony kolorymetr, z korektą w LUT urządzenia, choć niby w oprogramowaniu profilera byłoby prościej...

W przypadku kolorymetru Spyder3 zwiększono ilość sensorów, czyli widmo jest próbkowane w 7-u miejscach, a nie w 3 (a właściwie 4) jak to ma miejsce w typowym kolorymetrze pseudo-XYZ. Teoretycznie więc może to coś pomóc, ale czy jest to skutecznie, to powiem tak - uwierzę, jak zobaczę (słyszałem różne opinie). Na zdrowy, chłopski rozum, nie wydaje mi się to realne.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 09-08-2009 o 00:00

Uprawnienia umieszczania postów