Strona 14 z 378 PierwszyPierwszy ... 412131415162464114 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kook Zobacz posta
    Dziekuję za objaśnienia. Drążąc temat: czy moge prosić o jakies sugestie co do optymalnego w przypadku tego monitora poziomu czerni zadawanego podczas kalibracji (ewentualnie odesłanie do źródeł wiedzy o stosownych normach?
    Jak się zachowuje Pana monitor w cieniach? Jeśli ok, proponuję nie zawracać sobie głowy. Podnoszenie punktu czerni ma też grube wady i jeśli nie ma takiej potrzeby, nie ma co tego tykać.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Coś już napisał Awatar Zaicev
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    1970NX ma 8 bitowe sterowanie i niezłą matrycę S-IPS LG-Philips. Ma sporo wad, ale to jeden z najtańszych monitorów o sensownym zachowaniu w kolorze. Wersja 1970NXp to inna para kaloszy i nie należy ich porównywać.
    Wnioskujac z ceny 1970NXp to gorsza para kaloszy, zgadlem?

Jutro rzuce okiem na opisywanego przezemnie benq :P Jesli potwierdza sie wszystkie zle slowa wylane tutaj na niego, to najpewniej zdecyduje sie na eizo S1921 - jest w calkiem niezlej cenie, chociaz prawie o 50% wiekszej niz zakladalem poczatkowo :/ Coz, poczekam, pociulam. Na szczescie moge
    A wracajac jeszcze do Eizo s1921, to jego sterowanie jest opisane przez Eizo jako 8 bit konwertowane i "poprawiane do 10 bit", po czym znow konwertowane do 8bit. Czy aby nie jest to zwykle 8 bit wzmacniane sila marketingu??? Jak sam piszesz Tom01 chodzi o odpowiednie sterowanie matryca Ale zeby od razu nazywac to 10 bitowym sterowaniem...
    Ostatnio edytowane przez Zaicev ; 27-12-2007 o 15:58
    3 EOSy 2 cyfry 1 analog | blog

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zaicev Zobacz posta
    Wnioskujac z ceny 1970NXp to gorsza para kaloszy, zgadlem?
    Tak.

A wracajac jeszcze do Eizo s1921, to jego sterowanie jest opisane przez Eizo jako 8 bit konwertowane i "poprawiane do 10 bit", po czym znow konwertowane do 8bit. Czy aby nie jest to zwykle 8 bit wzmacniane sila marketingu??? Jak sam piszesz Tom01 chodzi o odpowiednie sterowanie matryca Ale zeby od razu nazywac to 10 bitowym sterowaniem...
    Z tym sterowaniem to im dalej w las tym więcej drzew. Matryca jest sterowana praktycznie zawsze 8 bitowo, wszak tyle zawsze (256) jest stopni jasności na kanał, w zapisie koloru pamięci karty graficznej. Sęk cały, w pokazaniu tych odcieni na monitorze. Po to stosuje się transformacje do szerszego zapisu, aby precyzyjniej przybliżyć docelowych 256 odcieni. Metod jest conajmniej kilka, w tym poszerzenie nie tylko obliczeń do wykreowania palety, ale i też fizycznego sterowania do 10, 12, czy 14 bitów w monitorach profesjonalnych.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z tym sterowaniem to im dalej w las tym więcej drzew. Matryca jest sterowana praktycznie zawsze 8 bitowo, wszak tyle zawsze (256) jest stopni jasności na kanał, w zapisie koloru pamięci karty graficznej. Sęk cały, w pokazaniu tych odcieni na monitorze. Po to stosuje się transformacje do szerszego zapisu, aby precyzyjniej przybliżyć docelowych 256 odcieni. Metod jest conajmniej kilka, w tym poszerzenie nie tylko obliczeń do wykreowania palety, ale i też fizycznego sterowania do 10, 12, czy 14 bitów w monitorach profesjonalnych.
    A czy mozna jakos sprawdzic ilu bitowe kodowanie koloru ma dany model monitora? Czy np. 6 bitowe maja jakies stare przedpotopowe LCDki, 8 to obecny standard a wieksze wartosci to "wyzsza polka", czy tez zdarza sie ze ktoras z firm low-end typu benq, belinea, acer caly czas produkuje i sprzedaje modele 6 bitowe?
    Czy roznica 8 bit - 10+bit jest zauwazalna dla niewprawionego ludzkiego oka?

Tom01 naprawde podziwiam Cie za cierpliwosc i zaandazowanie Pozdrawiam!

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

A czy mozna jakos sprawdzic ilu bitowe kodowanie koloru ma dany model monitora?
    Producent się tym zazwyczaj chwali.

Czy np. 6 bitowe maja jakies stare przedpotopowe LCDki,
    Większość masówki.

8 to obecny standard a wieksze wartosci to "wyzsza polka", czy tez zdarza sie ze ktoras z firm low-end typu benq, belinea, acer caly czas produkuje i sprzedaje modele 6 bitowe?
    Jak wyżej. 6 bitów masówka. 8 bitów niewiele lepiej. 10 i więcej "wyższa półka".

Czy roznica 8 bit - 10+bit jest zauwazalna dla niewprawionego ludzkiego oka?
    Zdecydowanie, szczególnie na "trudnych" elementach obrazu, typu cienie, światła, neutralne szarości.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Producent się tym zazwyczaj chwali.
    Nie zauważyłem żeby się chwalili Jedyne co piszą, to że monitor wyświetla 16.7 miliona kolorów. Podobno Samsung 971P ma 6 bitów na kanał!!! (matryca PVA, cena mocno zbliżona do Eizo 1921 ) a w jego specyfikacji (na stronie Samsunga) jak wół stoi 16.7 mln...
    Naprawdę cały czas chodzi mi po głowie ten Benq, nie wiem czemu, może ze względu na cenę :P Jutro go sobie pomacam, pooglądam i popuszczam zdjęcia testowe (gradienty i inne) i zobaczę jak wypadnie...
    Całe szczęście mi się nie spieszy, może ochłonę

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Nie zauważyłem żeby się chwalili Jedyne co piszą, to że monitor wyświetla 16.7 miliona kolorów.
    Pisze się różne rzeczy. Papier zniesie wszystko. Dział "parametry" w opisach monitorów to najczęściej sufitologia stosowana.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Monitor juz podlaczony. jest wspanialy i o dziwo cp720 drukuje dokladnie tak samo jak widze na ekranie (no prawie, trzeba troche podjasnic). teraz wreszcie zobaczylem co powyrabialem z fotkami lightroomem
    Tom01 jeszcze raz dzieki.
    jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja właśnie kupiłem sobie monitorek Belinea 2080 S2 (20" 1600x1200) i napisałem krótką opinię:

No więc przede wszystkim - używam monitora do obróbki zdjęć. Do tej pory męczyłem się na zwykłych LCD zmatrycami TN (laptopowe i zewnętrzny Samsung 17"). Belinea 2080 S2 ma matrycę Premium MVA - i to chyba najważniejsza sprawa o której nie każdy ma pojęcie. Kolory i kontrast nie zmieniają się przy zmianie kąta patrzenia na monitor. Łatwo można sprawdzić to na zwykłym LCD wyświetlając obraz z elementami niebieskiego i patrząc raz bardziej z góry raz z dołu - niebieski jest raz jasny, raz granatowy...

Krótko plusy i minusy:

+ Matryca MVA Premium - idealne kolory pod każdym kątem
    + Parametry monitorów co najmniej dwukrotnie droższych (1600x1200, 1000:1, 8ms, 178/178, MVA)
    + czytelne menu w języku PL
    + rewelacyjna jakość obrazu
    + maksymalny stosunek jakość/cena (kupiłem go w grudniu 07 za 1400 zł brutto)
    + bardzo stabilny stojak z pivotem
    + nie smuży przy szybkich aplikacjach (gry itp)
    + kolory: sRGB, 3500k, 6500k i manual
    + bardzo dobre wykonanie i jakość monitora
    + 3 lata gwarancji

- brak możliwości konfiguracji kilku ustawień użytkownika z poziomu menu (np inna jasność i kontrast w nocy, inne w dzień) - w poprzednim monitorze miałem 3 fabryczne + 1 użytkownika. Tutaj trzeba za każdym razem manualnie rozjaśniać/przyciemniać
    - brak możliwości wyboru całej czarnej obudowy

Ogólnie - jestem MEGA zadowolony. A już miałem kupować Eizo za 3200...
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    brak możliwości konfiguracji kilku ustawień użytkownika z poziomu menu (np inna jasność i kontrast w nocy, inne w dzień) - w poprzednim monitorze miałem 3 fabryczne + 1 użytkownika. Tutaj trzeba za każdym razem manualnie rozjaśniać/przyciemniać
    Hmm, a jak takie zabawy (niezależnie czy z presetu, czy manualnie) się mają do kalibracji?

Strona 14 z 378 PierwszyPierwszy ... 412131415162464114 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów