Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Wnioskujac z ceny 1970NXp to gorsza para kaloszy, zgadlem?![]()
Jutro rzuce okiem na opisywanego przezemnie benq :P Jesli potwierdza sie wszystkie zle slowa wylane tutaj na niego, to najpewniej zdecyduje sie na eizo S1921 - jest w calkiem niezlej cenie, chociaz prawie o 50% wiekszej niz zakladalem poczatkowo :/ Coz, poczekam, pociulam. Na szczescie moge
A wracajac jeszcze do Eizo s1921, to jego sterowanie jest opisane przez Eizo jako 8 bit konwertowane i "poprawiane do 10 bit", po czym znow konwertowane do 8bit. Czy aby nie jest to zwykle 8 bit wzmacniane sila marketingu??? Jak sam piszesz Tom01 chodzi o odpowiednie sterowanie matrycaAle zeby od razu nazywac to 10 bitowym sterowaniem...
Ostatnio edytowane przez Zaicev ; 27-12-2007 o 15:58
3 EOSy 2 cyfry 1 analog| blog
Tak.
Z tym sterowaniem to im dalej w las tym więcej drzew. Matryca jest sterowana praktycznie zawsze 8 bitowo, wszak tyle zawsze (256) jest stopni jasności na kanał, w zapisie koloru pamięci karty graficznej. Sęk cały, w pokazaniu tych odcieni na monitorze. Po to stosuje się transformacje do szerszego zapisu, aby precyzyjniej przybliżyć docelowych 256 odcieni. Metod jest conajmniej kilka, w tym poszerzenie nie tylko obliczeń do wykreowania palety, ale i też fizycznego sterowania do 10, 12, czy 14 bitów w monitorach profesjonalnych.
A czy mozna jakos sprawdzic ilu bitowe kodowanie koloru ma dany model monitora? Czy np. 6 bitowe maja jakies stare przedpotopowe LCDki, 8 to obecny standard a wieksze wartosci to "wyzsza polka", czy tez zdarza sie ze ktoras z firm low-end typu benq, belinea, acer caly czas produkuje i sprzedaje modele 6 bitowe?
Czy roznica 8 bit - 10+bit jest zauwazalna dla niewprawionego ludzkiego oka?
Tom01 naprawde podziwiam Cie za cierpliwosc i zaandazowaniePozdrawiam!
Producent się tym zazwyczaj chwali.
Większość masówki.
Jak wyżej. 6 bitów masówka. 8 bitów niewiele lepiej. 10 i więcej "wyższa półka".
Zdecydowanie, szczególnie na "trudnych" elementach obrazu, typu cienie, światła, neutralne szarości.
Nie zauważyłem żeby się chwaliliJedyne co piszą, to że monitor wyświetla 16.7 miliona kolorów. Podobno Samsung 971P ma 6 bitów na kanał!!! (matryca PVA, cena mocno zbliżona do Eizo 1921
) a w jego specyfikacji (na stronie Samsunga) jak wół stoi 16.7 mln...
Naprawdę cały czas chodzi mi po głowie ten Benq, nie wiem czemu, może ze względu na cenę :P Jutro go sobie pomacam, pooglądam i popuszczam zdjęcia testowe (gradienty i inne) i zobaczę jak wypadnie...
Całe szczęście mi się nie spieszy, może ochłonę![]()
Monitor juz podlaczony. jest wspanialy i o dziwo cp720 drukuje dokladnie tak samo jak widze na ekranie (no prawie, trzeba troche podjasnic). teraz wreszcie zobaczylem co powyrabialem z fotkami lightroomem
Tom01 jeszcze raz dzieki.
jarek
A ja właśnie kupiłem sobie monitorek Belinea 2080 S2 (20" 1600x1200) i napisałem krótką opinię:
No więc przede wszystkim - używam monitora do obróbki zdjęć. Do tej pory męczyłem się na zwykłych LCD zmatrycami TN (laptopowe i zewnętrzny Samsung 17"). Belinea 2080 S2 ma matrycę Premium MVA - i to chyba najważniejsza sprawa o której nie każdy ma pojęcie. Kolory i kontrast nie zmieniają się przy zmianie kąta patrzenia na monitor. Łatwo można sprawdzić to na zwykłym LCD wyświetlając obraz z elementami niebieskiego i patrząc raz bardziej z góry raz z dołu - niebieski jest raz jasny, raz granatowy...
Krótko plusy i minusy:
+ Matryca MVA Premium - idealne kolory pod każdym kątem
+ Parametry monitorów co najmniej dwukrotnie droższych (1600x1200, 1000:1, 8ms, 178/178, MVA)
+ czytelne menu w języku PL
+ rewelacyjna jakość obrazu
+ maksymalny stosunek jakość/cena (kupiłem go w grudniu 07 za 1400 zł brutto)
+ bardzo stabilny stojak z pivotem
+ nie smuży przy szybkich aplikacjach (gry itp)
+ kolory: sRGB, 3500k, 6500k i manual
+ bardzo dobre wykonanie i jakość monitora
+ 3 lata gwarancji
- brak możliwości konfiguracji kilku ustawień użytkownika z poziomu menu (np inna jasność i kontrast w nocy, inne w dzień) - w poprzednim monitorze miałem 3 fabryczne + 1 użytkownika. Tutaj trzeba za każdym razem manualnie rozjaśniać/przyciemniać
- brak możliwości wyboru całej czarnej obudowy
Ogólnie - jestem MEGA zadowolony. A już miałem kupować Eizo za 3200...
O obiektywach wiem prawie wszystko