Strona 135 z 378 PierwszyPierwszy ... 3585125133134135136137145185235 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 341 do 1 350 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

tak, tylko trzeba wziasc tez pod uwage ze caly wyglad systemu operacyjnego bedzie mocno przekolorowany w przypadku szerokiego gamuta.
    Ze tez eizo nie ma rynku w tym momencie latwo dostepnego monitora panoramicznego pow. 20" bez wide gamut.....
    Zastanawia mnie czy te szerokie gamuty moga wyswietlac sRGB jako okrojona wersje swojego zakresu kolorow?

Inne pytanie, czy powiedzmy maja monitor s2242, uzywajac w nim adobreRGB, tak samo ustawiajac w aparacie - przestrzen adobreRGB, nie kalibrujac monitora wogole, czy efekty beda dobre? czy kalibracja jest w zasadzie wymagana? Oczywiscie do wszelkich programow podpiac profil aRGB.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    tak, tylko trzeba wziasc tez pod uwage ze caly wyglad systemu operacyjnego bedzie mocno przekolorowany w przypadku szerokiego gamuta.
    Ze tez eizo nie ma rynku w tym momencie latwo dostepnego panoramicznego pow. 20" bez wide gamut.....
    Zastanawia mnie czy te szerokie gamuty moga wyswietlac sRGB jako okrojona wersje swojego zakresu kolorow?

Inne pytanie, czy powiedzmy maja s2242, uzywajac w nim adobreRGB, tak samo ustawiajac w aparacie - przestrzen adobreRGB, nie kalibrujac monitora wogole, czy efekty beda dobre? czy kalibracja jest w zasadzie wymagana? Oczywiscie do wszelkich programow podpiac profil aRGB.
    S2431W jest normalny, chyba jeszcze można takowy upolować. Jak nie, to jest NEC 2490WUXi2.

Ustawienie monitora w tryb pseudo-sRGB to pomysł średni.

Na płycie załączone są fabryczne profile monitora, więc jeśli nawet się go samemu nie skalibruje/oprofiluje, to można je zapiąć - jest to lepszy pomysł, niż zapięcie aRGB jako profilu monitora.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Nie jest to wielki problem. Kolorystykę GUI można przecie konfigurować. Ważne że obrabiany materiał jest pod kontrolą cmm.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Kalibracja CG222W

Zainstalowany Color Navigator. Uruchomiłem D2 skalibrowałem i otrzymałem zielony obraz, mocno różniący się od nastawów fabrycznych. Oczy szybko przyzwyczaiły się do kolorystyki i wydawało się żę wszystko jest jak należy, ale że jest to monitor szerokogamutowy i ponoć D2 nie bardzo się do kalibracji takich monitórw nadaje, postanowiłem kalibrację powtórzyć spektrofotometrem...
    Otrzymałem obraz landrynkowo-ciepłoczerwony zbliżony do nastawów fabrycznych photo.

Który jest poprawny to już nie wiem. Oba wydają się być niepoprawne zaraz po przełączeniu na któryś z nich i zarazem przez niedoskonałość i adaptację oka po chwili pracy wydają się być poprawne.

Przy kalibracji zastosowałem w obu porzypadkach ustawienia :
    6500k
    jasność 100
    czerń 0,2

Któremu kalibratorowi zaufać ?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Kalibracja CG222W

Zainstalowany Color Navigator. Uruchomiłem D2 skalibrowałem i otrzymałem zielony obraz, mocno różniący się od nastawów fabrycznych. Oczy szybko przyzwyczaiły się do kolorystyki i wydawało się żę wszystko jest jak należy, ale że jest to szerokogamutowy i ponoć D2 nie bardzo się do kalibracji takich monitórw nadaje, postanowiłem kalibrację powtórzyć spektrofotometrem...
    Otrzymałem obraz landrynkowo-ciepłoczerwony zbliżony do nastawów fabrycznych photo.

Który jest poprawny to już nie wiem. Oba wydają się być niepoprawne zaraz po przełączeniu na któryś z nich i zarazem przez niedoskonałość i adaptację oka po chwili pracy wydają się być poprawne.

Przy kalibracji w obu porzypadkach ustawienia :
    6500k
    jasność 100
    czerń 0,2

Któremu kalibratorowi zaufać ?
    Kalibrowałem ostatnio CG222W i przy 6500K było przyjemnie neutralne.
    Jak wygląda sprawa wizualnego porównania wzorca oświetlonego światłem dziennym z jego plikiem źródłowym wyświetlonym z zapiętym softproofingiem na ekranie?

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Kalibrowałem ostatnio CG222W i przy 6500K było przyjemnie neutralne.
    Jak wygląda sprawa wizualnego porównania wzorca oświetlonego światłem dziennym z jego plikiem źródłowym wyświetlonym z zapiętym softproofingiem na ekranie?
    Cała rzecz w tym, że to nie mój monitor i nie miałem możliwości porównania z żadnym wzorcem, ani też z innym monitorem. Na dodatek kalibrację robiliśmy późnym wieczorem.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Cała rzecz w tym, że to nie mój i nie miałem możliwości porównania z żadnym wzorcem, ani też z innym monitorem. Na dodatek kalibrację robiliśmy późnym wieczorem.
    Do CG222W załączony jest bardzo fajny wzorzec wydrukowany na pigmentowym ploterze Canona. Osobiście na kalibrację zabieram Soluxa - jest malutki, a daje światło o bardzo równomiernym widmie, i choć jest odrobinę za ciepły, to i tak nieźle naśladuje światło dzienne.

Wydaje mi się jednak, że kalibracja za pomocą spektrofotometru przebiegła poprawnie - podczas prób, które wykonywałem po kalibracji panelu szerokogamutowego kolorymetrem zwykle był on zielonkawo-chłodny, zaś po kalibracji spektrofotometrem jest faktycznie jakby karmelkowy. Ogólnie poprawnie skalibrowany monitor jest wizualnie raczej ciepły niż zimny.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Do CG222W załączony jest bardzo fajny wzorzec wydrukowany na pigmentowym ploterze Canona.
    Tylko niemiecki dystrybutor dodaje taki bajer. Pod publiczkę.

Moim zdaniem najszybciej ocenić poprawność, patrząc na neutralne szarości. Np takie: http://monitory.mastiff.pl/temp/szarosc.png
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Tylko niemiecki dystrybutor dodaje taki bajer. Pod publiczkę.
    Tego nie wiedziałem - ale tak czy owak warto mieć swoje CC24 i jakiś wzorzec wydrukowany na pigmentówce.

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Tego nie wiedziałem - ale tak czy owak warto mieć swoje CC24 i jakiś wzorzec wydrukowany na pigmentówce.
    Mam wzorce Kodaka z paskiem do wykrywania metameryzmu, jednak nie mam w domu oświetlenia referyncyjnego

Strona 135 z 378 PierwszyPierwszy ... 3585125133134135136137145185235 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów