Strona 134 z 378 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144184234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 331 do 1 340 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

ostatnio zrobilem male poszukiwanie na necie i znalazlem dwa monitory - cena okolo 2tys zl w UK.
    Mowa o :

EIZO S2242W

oraz

EIZO S2231W

Pytanie do specjalistow. Czy takie monitory podlaczone do laptopa dadza w koncu satysfakcojnujace kolory? Z opisu wyczytalem ze maja przestrzen kolorow bardzo szeroka (wide gamut). Roznica miedzy nimi polega na rozdzielczosci. Ten pierwszy ma bodajze natywna jak normalnie w 24". Czy warto zainwestowac w monitor "az" tej klasy dla amatora, ew czy bylaby jakas tansza alternatywa.

Inna sprawa, czy laptop na karcie zintegrowanej intela ale z dobrym procesorem i duza iloscia ramu da sobie rade z takim duzym wyswietlaczem oraz taka rozdzielczoscia? Pytam poniewaz nie mialem doswiadczenia z monitorami zewnetrznymi na laptopie.
    Cy istnieja stacje dokujace do Lenovo / IBM ktore umozliwiaja podpiecie komputera i uzywanie laptopa jako stacjonarnego bez podnoszenia nawet klapy wyswietlacza?

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Bywalec
    Miasto
    Kamienna Góra/Wawa

Domyślnie

Jakoś będzie na pewno lepsza matryce w laptopach są prawdę mówiąc tragiczne w porównaniu nawet do nowych tanich LCD...

Niestety tego Intela nie testowałem pod tym kątem, ale nie powinno być chyba tragedii. Jedynie czego mu zapewne brakuje to dobrej akceleracji 3D... a to w takich zastosowaniach raczej mało istotne.

Co do Laptopa czy można podłączyć tak jak mówisz - nie wiem nie podałeś modelu. Musisz się dowiedzieć czy jest możliwość dokupienia do twojego sprzętu stacji dokującej.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

zdecydowalem jednak uzywac malej maszyny Della D430, ze stacja dokujaca (dvi), thinkpady z intelami zamiat grafiki niestety dvi nie wyswietla:/ Ale to nic. Wybralem w koncu model Eizo ale inny, S1921. Czytajac o wide gamut zrezygnowalem z tego, nie potrzeba, w sumie roznica pomiedzy S2242 a S1921 to w szkocji tylko 100 funtow, ale jednak jestem hobbista, nie zarabiam na zdjeciach, nie potrzebuje takiej jakosci i dlatego zdecydowlem sie na ta 19tke EIZO. Moglbym kupic S2242 ale jednak przerazilem sie tym ze Eye-One display moge sobie wrzucic do kosza na tym monitorze, wiec....chyba logiczna decyzja i finansowo nie najgorzej, 340F za nowy S1921 + 20F za stacje D dock do della.
    Ostatnio edytowane przez banan82 ; 18-07-2009 o 11:35
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Niegłupia decyzja - jeśli ktoś nie jest do końca świadom tego co robi, to monitorem szerokogamutowym może sobie zrobić kuku.

Domyślnie

A mógłbyś wyjaśnić w jaki sposób można sobie zaszkodzić? Nie mam za dużej wiedzy technicznej dotyczącej monitorów, a możliwe że w najbliższym czasie będę się rozglądał za czymś bardziej konkretnym.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez h4ry Zobacz posta
    A mógłbyś wyjaśnić w jaki sposób można sobie zaszkodzić?
    Monitor szerokogamutowy musi być użytkowany w środowisku z zarządzaniem barwą. Inaczej saturacja jest mocno za duża. Cukierkowe kolory, w dwóch słowach.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Monitor szerokogamutowy musi być użytkowany w środowisku z zarządzaniem barwą. Inaczej saturacja jest mocno za duża. Cukierkowe kolory, w dwóch słowach.
    Czyli żeby móc używać taki monitor trzeba Go potraktować spektrofotometrem, tak?
    Nie wiem dlaczego ale jednak wziąłem 2408WFP
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirlukas Zobacz posta
    Czyli żeby móc używać taki monitor trzeba Go potraktować spektrofotometrem, tak?
    Tak. I oglądać zdjęcia w aplikacjach z cmm.

Nie wiem dlaczego ale jednak wziąłem 2408WFP
    Też nie wiem.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Nie wiem na które pytanie będzie łatwiej (szybciej) odpowiedzieć, ale zapytam.
    Które aplikacje używają CMM, lub też które nie używają w środowisku Windows XP i Vista, czy tylko produkty Adobe (r)?
    Ostatnio edytowane przez sirlukas ; 20-07-2009 o 14:58
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie wiem na które pytanie będzie łatwiej (szybciej) odpowiedzieć, ale zapytam.
    Które aplikacje używają CMM, lub też które nie używają w środowisku Windows XP i Vista, czy tylko produkty Adobe (r)?
    Z punktu widzenia fotografa - środowisko Adobe/Corel, praktycznie wszystkie popularne konwertery RAW, przeglądarki internetowe Safari i FireFox (ten ostatni dopiero po aktywowaniu!). Co do przeglądarek w rodzaju irfana czy ACDSee bywa różnie.

Strona 134 z 378 PierwszyPierwszy ... 3484124132133134135136144184234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów