Strona 131 z 378 PierwszyPierwszy ... 3181121129130131132133141181231 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 301 do 1 310 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

Nie jestem maniakiem kolorow, chce tylko aby monitor LCD laptopa nie klamal mi kolorow, nie potrzebuje super monitora, nawet zewnetrzego bo nie zauwaze roznicy. Wiem tylko ze lcd laptopow klamia dlatego chcialem skalibrowac mojego. Wiedze teoretyczna z tego zakresu jest u mnie marna niestety, ale wiem ze gro ludzi nie ma kompletnego pojecia o kalibracji a potrafi ja przeprowadzic bezproblemowo - ja niestety chyba cos robie zle.

Czornyj - co do twojej wypowiedzi - wiem ze lcd lapa jest do d***. Nie zalezy mi na pedantycznym odwzorowaniu kolorow bo takim maniakiem nie jestem. Chce tylko prawidlowo przeprowadzic kalibracje (zeby chociaz byc blizej prawdy niz dalej) na laptopie. Licze na pomoc
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    chce tylko aby monitor LCD laptopa nie klamal mi kolorow
    Się nie da. Po prostu.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Miasto
    Scotland

Domyślnie

chyba jednak sie da, przynajmniej w tym zakresie w ktorym chcialem.
    Porownalem nowy profil ze starym, w FF, w gimpie oraz prostej przegladarce plikow graficznych uzywajacej profilow i roznica jest ogromna.
    O to mi chodzilo, zeby miec na tyle "prawdziwych" informacji, zeby stwierdzic ze w danym zdjeciu nie jest saturacja przesadzona lub np czy balans bieli jest poprawny itp.
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Miasto
    Scotland

Domyślnie

Witam ponownie!

Doszedlem do porozumienia z kalibracja juz Jedyne co mnie zastanawia (dlatego pytam ekspertow) to punkt bieli. Jakiej temperatury barwowej powinienm uzyc - jedni zalecaja 5000K ini 6500K. Na 5000 barwy sa cieplejsze, na 6500 bardziej chlodne, jednak oba przypadki daja mi rozne wyniki.
    Prosze o porade ktorej wartosci mam sie trzymac przy kalibracji na cele wydrukow pozniejszych i obrobki zdjec.
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Ja na swoim mam ustawione 6500 i foty wyglądają identycznie na wydrukach z labu jak i na . Gdzieś w tym temacie było chyba napisane (albo gdzieś indziej to czytałem) ze należy ustawić 6500K i wtedy jest poprawnie.

może to rozwieje twoje wątpliwości ->http://trurl.asua.org.pl/photo/books....xml#colortemp
    Ostatnio edytowane przez gadget_zary ; 07-07-2009 o 12:05

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Witam ponownie!

Doszedlem do porozumienia z kalibracja juz Jedyne co mnie zastanawia (dlatego pytam ekspertow) to punkt bieli. Jakiej temperatury barwowej powinienm uzyc - jedni zalecaja 5000K ini 6500K. Na 5000 barwy sa cieplejsze, na 6500 bardziej chlodne, jednak oba przypadki daja mi rozne wyniki.
    Prosze o porade ktorej wartosci mam sie trzymac przy kalibracji na cele wydrukow pozniejszych i obrobki zdjec.
    Tematyka jest dość zawiła i aby ją w pełni zrozumieć, trzeba mieć pewną wiedzę z teorii barwy i konstrukcji monitorów, więc ograniczę się do ogólników.

Syntetyczne przestrzenie edycyjne sRGB oraz AdobeRGB oparte są na iluminancie D65, dlatego jeśli w nich pracujemy, powinniśmy kalibrować monitor do temperatury 6500K. W przypadku przestrzeni ProPhoto, ECI v.1 i v.2, oraz CMYK, które oparte są na iluminancie D50 zalecana jest kalibracja do 5000K, lub czegoś pomiędzy, ale tak czy owak potrzebny jest jeszcze do tego niezły monitor - w przypadku tańszych tylko upieprzymy i zażółcimy sobie paletę.

Miasto
    Scotland

Domyślnie

Kolory na D65 wygladaja lepiej, bardziej naturalniej.

dzieki czornyj - tak tez sie stalo. na D50 paleta jest zoltawa, zdjecia wyglada bardzo dobrze ale caly system (okna itp) jest pokryty tym zafarbem.
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie na D65, tylko przy skorelowanej temperaturze barwowej bieli wynoszącej 6500K . D65 to iluminant teoretyczny, w praktyce nie występujący, a już LCD z podświetleniem CCFL to mają się do iluminantów D nijak, w najlepszym przypadku można tu mówić o iluminantach F

Ważne, żeby obraz wyglądał dobrze i jako-tako przypominał potem odbitkę Duperelami radzę się zbytnio nie przejmować.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czornyj,

Zasadniczo obrabiam fotki do oglądania na ekranie. Mam zatem monitor skalibrowany na 6500K. Jednak czasem spośród psd-ków wybieram te, które chciałbym posłać do labu. Czy muszę przestawić monitor na 5000K i z każdą fotką osobno bawić się krzywymi? Nie da się ich jakoś "przeliczyć"? Monitor to CG222W, jeśli to ma znacznie.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Mam zatem monitor skalibrowany na 6500K. Jednak czasem spośród psd-ków wybieram te, które chciałbym posłać do labu. Czy muszę przestawić monitor na 5000K
    Pozwolę sobie szeroko i treściwie zreferować tematykę: Nie.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Strona 131 z 378 PierwszyPierwszy ... 3181121129130131132133141181231 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów