Strona 12 z 303 PierwszyPierwszy ... 210111213142262112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p_lar Zobacz posta
    To ja może spytam o nowego eizo sx2461. (...) W czym będzie lepszy?
    Nie będzie a jest. SX2461W to następca. Większy gamut, oczywiście modne ostatnio dziewięćdziesiąt cośtam procent przestrzeni AdobeRGB, sprzętowa korekcja nierówności podświetlenia, 12 bitowa paleta wyliczana z 16 bitów i kupa bajerów.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Coś już napisał Awatar Jacek Kidoń
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Tom01, z ogromną przyjemnością czytam wszelkie Pana komentarze. Ogrom wiedzy i doświadczenia wbijają w ziemię. Jestem zapalonym, ale cały czas amatorem, który kilka lat temu odkrył swoje życiowe hobby. Dość późno, ale lepiej niż wcale. Sprzęt sobie kompletuję, ale praca z Samsungiem 955df jest nieco bolesna. Proszę o komentarz do EIZO FlexScan S2431W-BK. Niepotrzebne mi te głośniki. Bardzo przeszkadzają? Zastosowanie w/g Eizo domowe i biurowe, ale dla amatorskiej pracy z PSem? Pozdrawiam
    5DmkIII + 350D + Canon 70-200 F4LIS + Canon 24-70 f/2.8 + EFS 18-55 kit,Tamron 28-75 2.8 + 580 EX II + velbon sherpa i mnóstwo chęci i planów.

Dopiero zaczyna Awatar MartineZ.oom
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Tom01 co myślisz o nowym Spyder 3 ? Opłaca się dać więcej za te nowe funkcje ? (w porównaniu do Spyder 2)
    Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Kidoń Zobacz posta
    Proszę o komentarz do EIZO FlexScan S2431W-BK.
    To jest to samo co powszechnie znany S1931, tyle że większy i z racji wielkości i standardowego podświetlenia bardziej nierówny. Jest to najtańsza dobra 24-ka z naciskiem na najtańsza, jeśli chodzi o foto. Moim zdaniem jednak, przy tym poziomie wydatku, lepiej odżałować jeszcze ciut na zdecydowanie lepszy S2411W, lub jeśli budżet nie pozwoli, podobnej klasy, ale mniejszy. Polecam uwadze S2110W który można dostać za bezcen na wyprzedaży (od 2,4 do 3 tys), lub S2111W.

PS. Jeśli głośniki są niepotrzebne to ich się nie używa. W większości monitorów Eizo są one schowane, nie widać ich zupełnie.

Cytat Zamieszczone przez MartineZ.oom Zobacz posta
    Tom01 co myślisz o nowym Spyder 3 ? Opłaca się dać więcej za te nowe funkcje ? (w porównaniu do Spyder 2)
    Moim zdaniem nie. Znacznie lepszą inwestycją jest najtańszy X-Rite. Nawet wersją LT ustawiam bez problemu skomplikowane monitory, co Spyderem się niekoniecznie udaje.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 18-01-2008 o 00:19 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar MartineZ.oom
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    ... Polecam uwadze S2110W który można dostać za bezcen na wyprzedaży (od 2,4 do 3 tys), lub S2111W.
    A jak wypada porównanie S2110W z S2000? Który poleciłbyś do obróbki foto? Rozważam jeszcze system dwu monitorowy tzn: S1932 i moja stara Iiyama 19" (która na palety w PS jak najbardziej się nadaje)

Co o tych trzech wariantach sądzisz? Będę wdzięczny za opinię, bo właśnie stoję przed zakupem eizo i nie wiem na co się zdecydować mając budżet około 3k pln. Skłaniam się w stronę s1932 + Iiama.
    Czy L na obiektywie uczyni mnie Fotografem? Nie... ale w każdym razie poprawi mi humor

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

A jak wypada porównanie S2110W z S2000? Który poleciłbyś do obróbki foto?
    S2000 to tak naprawdę L887, czyli monitor cadowy i jest nieco inaczej optymalizowany niż S2110W projektowany do grafiki. Oba to jednak monitory z najwyższej półki amatorskiej, pogranicza zawodowych. Do foto użyć można obu. Różnice między nimi są, wyraźnie na korzyść S2110W, ale nie mówimy o kolosalnych.

Porównywać je do S1932 to nieporozumienie.

Rozważam jeszcze system dwu monitorowy tzn: S1932 i moja stara Iiyama 19" (która na palety w PS jak najbardziej się nadaje)
    System dwumonitorowy jest kapitalnym pomysłem, daje dużo więcej miejsca. Jednak dobrze jest, jeśli monitory są choć trochę podobne. Inaczej może denerwować inna wysokość ekranów lub/i inne wrażenia z odbioru obrazu.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 18-01-2008 o 00:44

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Tom01:

Inaczej może denerwować inna wysokość ekranów
    Mam Eizo S1931 i Iiyamę E 435S (do palet) i rzeczywista różnica w wysokości stosjących obok siebie monitorów wynosi na moje oko 5 mm... I jest to dokładnie tak jak mówi Tom01 jedyna denerwująca rzecz w tym zestawie.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzbiet Zobacz posta
    Mam Eizo S1931 i Iiyamę E 435S (do palet) i rzeczywista różnica w wysokości stosjących obok siebie monitorów wynosi na moje oko 5 mm... I jest to dokładnie tak jak mówi Tom01 jedyna denerwująca rzecz w tym zestawie.
    To jest pikuś, gorzej mają ci, z głównym np 21" LCD i 17" CRT na palety. Choć, podobno do wszystkoego można się przyzwyczaić.

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A czy w zestawie dwu-monitorowym da sie ustawic zeby w Lightroom narzedzia, palety i suwaki byly na jednym ekranie a samo zdjecie na drugim? Czy da sie tak ustawic w Photoshop?
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jatzzek Zobacz posta
    A czy w zestawie dwu-monitorowym da sie ustawic zeby w Lightroom narzedzia, palety i suwaki byly na jednym ekranie a samo zdjecie na drugim? Czy da sie tak ustawic w Photoshop?
    Większość aplikacji działa bez problemu na pulpicie dwumoniotorowym. Model pracy jaki Pan opisał, jest standardem na takim stanowisku.

Strona 12 z 303 PierwszyPierwszy ... 210111213142262112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów