Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Niestety nie jest dobrze. Nie wiem jak z moją wrażliwością, ale wymagania mam może trochę za duże. Pisze Pan że jest to tylko sprzęt amatorski, ale jednak o klasę wyżej niż reszta. Czy rzeczywiście po ustawieniu parametrów z wykorzystaniem pełnego gamutu będę miał problemy z kolorami w czasie pracy na prostych programach? Czy będę musiał instalować jakieś dodatkowe oprogramowanie? I jeszcze jedno, dalej robić zdjęcia w sRGB, czy w AdobeRGB. Co się wtedy zmieni?
Nie ma czegoś takiego jak za duże wymagana. Moim zdaniem, zdolność postrzegania nienaturalnych wad obrazu jest rzeczą normalną. Nierzadko spotykam ludzi mieniących się amatorami, a dopiero przed wysokiej jakości monitorem, za ciężkie pieniądze, stwierdzających że jest ok.
O klasę wyżej niż reszta, to znaczy pozbawione najbardziej rażących, typowych wad monitorów klasy masowej. Nie ma jednak mowy o niuansach, delikatnych półtonach, naturalności skóry.
Gamut nie musi być problemem. Zresztą, szerszy gamut staje się standardem we wszystkich klasach monitorów. Trzeba tylko wystrzegać się aplikacji bez zarządzania kolorem. Zdjęcia Pan może robić w sRGB lub AdobeRGB wedle życzenia. Różnica jest tylko w sposobie obróbki. Zdjęcie o szerszej przestrzeni, może zawierać barwy, które wychodzą poza zakres możliwy do naświetlenia przez minilab. Należy nauczyć się posługiwać narzędziami do konwersji i softproofingu wbudowanymi w każdą poważniejszą aplikację do obróbki fotografii.
a jak sprawa wyglada z Nec-iem 2080ux ?, czy jest jakis sens zakupic go po okazyjnej cenie i czy sie w jakikolwiek sposob nadaje do ewentualnej kalibracji ?
40D - T17-50 f/2.8; C85 f/1.8; C430EX MkII; Benro 228n6 KS-0, YONGNUO OC-E3, CTR-301P trigger; Lowepro MicroTrekker 200
dokladnie seria 32202940EB, jesli cos wiecej mozesz napisac o tym modelu bylbym wdzeczny (wiecej to chodzby wlasnie stwierdzenie podatnosci na kalibracje)
40D - T17-50 f/2.8; C85 f/1.8; C430EX MkII; Benro 228n6 KS-0, YONGNUO OC-E3, CTR-301P trigger; Lowepro MicroTrekker 200
Tom01. Mam do Pana pytanie, czym się różnią od siebie w praktyce monitory Eizo 2231 i2232 /poza ceną/ i czy ewentualnie warto zapożyczyć się i kupić 2242. Neca P221 raczej pomijam, chyba jest słabszy od2231, a z dodatkowym oprogramowaniem do kalibracji jest w cenie 2231.
Jeszcze jedno pytanie. Na forum Nikona wymienia Pan monitor Neca 2470WNX, czy można o nim powiedzieć że jest b.dobry, a przynajmniej można go porównać z Eizo?