Strona 124 z 378 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134174224 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 231 do 1 240 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Domyślnie

No to punkt bieli da się wyregulować w monitorze, ale gammy, w typowym LCD, już nie... To lepiej, żeby ta gamma była korygowana w profilu ICC, czy żeby to robił GammaPanel? Bo różnica jest taka, że to w profilu ma zastosowanie tylko w programach z CMS (gdzie jest ten profil monitora faktycznie w użyciu), a skutki korekcji LUT karty graficznej poprzez GammaPanel widze cały czas w Windowsie (co w sumie chyba lepsze)

No i skoro profil ICC zawiera w sobie korekcję dot. gammy, to jak ja chcę gammę sobie korygować globalnie - w Gamma Panelu na przykład - to ten Gamma Panel powinien być aktywny podczas kalibracji. A wszędzie trąbią, że to trzeba wyłączać... Jak wyłączę, to korekta wejdzie w profil ICC, a potem jak dowalę Gamma Panel, to to się zdubluje przy aktywnym profilu.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biszkek Zobacz posta
    No to punkt bieli da się wyregulować w monitorze, ale gammy, w typowym LCD, już nie... To lepiej, żeby ta gamma była korygowana w profilu ICC, czy żeby to robił GammaPanel? Bo różnica jest taka, że to w profilu ma zastosowanie tylko w programach z CMS (gdzie jest ten profil monitora faktycznie w użyciu), a skutki korekcji LUT karty graficznej poprzez GammaPanel widze cały czas w Windowsie (co w sumie chyba lepsze)

No i skoro profil ICC zawiera w sobie korekcję dot. gammy, to jak ja chcę gammę sobie korygować globalnie - w Gamma Panelu na przykład - to ten Gamma Panel powinien być aktywny podczas kalibracji. A wszędzie trąbią, że to trzeba wyłączać... Jak wyłączę, to korekta wejdzie w profil ICC, a potem jak dowalę Gamma Panel, to to się zdubluje przy aktywnym profilu.
    W monitorach jest czasem regulator gammy, ale to tylko wykładnik funkcji teoretycznej. Reguluje się krzywiznę na bardziej lub mniej wykładniczą. Regulator przydaje się jeśli z wykresu po kalibracji wynika że np nastawione na monitorze 2,2, wymaga dużej korekty. Często się zdarza, że nasawa monitora mocno odbiega od tego co jest na ekranie. Rzeczywisty przebieg funkcji reguluje się tylko w monitorach wyższej klasy. GammaPanel bezwzględnie trzeba wyłączyć bo z karty do monitora musi iść nie zmanipulowana informacja. Inaczej kalibracja da złe wyniki. Jeśli trzeba ją będzie skrzywić, to zrobi to LUT Loader z informacji w profilu. Program wchodzi w skład oprogramowania profilera, startuje z systemem i wizualnie robi to samo co GammaLoader.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Wiem, że pytanie głupie, ale też wiem że sam panel jest przyzwoity, w końcu ten sam co w Apple Cinema. Czy Dell 2408 da się skalibrować względnie poprawnie, wiem że idealnie nie, ale tak dla mnie, kogoś kto lubi zdjęcia, ale ich nie sprzedaje?

Wiem, że jest piekielnie jasny i szeroko-gamutowy, ale tak na chłopski rozum, jest sens?
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirlukas Zobacz posta
    Wiem, że pytanie głupie, ale też wiem że sam panel jest przyzwoity, w końcu ten sam co w Apple Cinema. Czy Dell 2408 da się skalibrować względnie poprawnie, wiem że idealnie nie, ale tak dla mnie, kogoś kto lubi zdjęcia, ale ich nie sprzedaje?
    Wyświetlacz to element wykonawczy. W CRT kineskop decydował o 90% cech i jakości obrazu. W LCD matryca może w 10%.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 18-05-2009 o 17:10

Miasto
    Caversham

Domyślnie

Kusi rozmiar i mnogość gniazd, szczególnie HDMI (pod PS3).
    Ale tak naprawdę, poważnie, nie ma sensu?
    Jeśli nie ten Dell, to co w podobnej cenie? A jeśli już dobry monitor mieć a nie mieć kalibratora to też przecież nie ma większego sensu, więc Della nie powinienem przekreślać.
    Masakra jakaś.
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Kusi rozmiar i mnogość gniazd, szczególnie HDMI (pod PS3).
    A co za problem przejść DVI<->HDMI?

Ale tak naprawdę, poważnie, nie ma sensu?
    Potworne błędy kolorystyki, jaskrawość wypalająca oczy.

A jeśli już dobry monitor mieć a nie mieć kalibratora to też przecież nie ma większego sensu, więc Della nie powinienem przekreślać
    Dell, nie ma w ofercie dobrych monitorów, a kalibrator to nie magiczna maszynka, cudów nie robi.

Miasto
    Caversham

Domyślnie

Czyli jednak dalej będę poszukiwał albo miesiąc dłużej odkładał na coś sensownego.
    Ostatnio edytowane przez sirlukas ; 18-05-2009 o 23:43
    ... mój zestaw...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    obrzeża Warszawy

Domyślnie

Studiuję ten wątek od pewnego czasu i zaczynam mieć coraz więcej wątpliwości. Obecnie mam prawie nowy monitor Lenovo L220 na S-PVA i kalibrator eye one display2. Kupując to myślałem że będzie o.k., niestety nie bardzo.
    Byłem już zdecydowany na Eizo2231, ale po lekturze wątku zupełnie nie wiem co robić. Boję się,że mając ten monitor będę mógł oglądać i poprawiać zdjęcia tylko w photoshopie,ale w prostych programach typu Picasa czy Firefox już nie. W bardziej domowych zastosowaniach kolory mogą też być nie do przyjęcia.
    Równocześnie zdaję sobie sprawę, że nie jestem tak zaawansowany w obsłudze komputera, żeby dać sobie radę z wszystkimi ustawieniami i regulacjami o których cały czas czytam. Dlatego prosiłbym jeszcze raz o w miarę proste wyjaśnienie co robić?
    1. Kupić Eizo2231 i co dalej? 2. Nec P221 chyba odpada? 3. Zostać przy tym co mam i udawać że jest cacy.
    Jeżeli kupię Eizo i będę chciał korzystać z wszystkich dobrodziejstw szerokiego gamutu, to zdjęcia robić w sRGB, czy w Adobe RGB i jaka wtedy będzie różnica?

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Jeśli na posiadanym sprzęcie nie jest dobrze, to nie ma co się oszukiwać. Przesiadka na P221W lub S2232W to spora różnica jakościowa, ale nic nie można powiedzieć o trafności, gdyż nikt nie jest w stanie przewidzieć Pana wrażliwości i wymagań. Oba wymienione modele to sprzęt amatorski, uniwersalny, nie przeznaczony, tak naprawdę do koloru.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

pewnie już było, ale temat zbyt kontrowersyjny, żeby dowiedzieć się czegoś sensownego:
    czy monitor iMaka 24" naprawdę nie nadaje się dla fotografa?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Strona 124 z 378 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134174224 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów