Pokaż wyniki od 1 221 do 1 230 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Widok wątkowy

Domyślnie

Wytłumaczcie mi jedną rzecz. Czy profil ICC który tworzę na drodze kalibracji (załóżmy, że kalibruję typowy monitor, bez programowalnej LUT) zawiera w sobie parametry korygujące pkt bieli i krzywą gamma monitora? Bo skoro profil tworzę dla zadanych wartości np. D65, gamma 2.2 (no i jeszcze jasności tak?, ale to ustawiam sobie suwakiem w monitorze), to monitor dla którego to tworzę musi te wartości mieć, a jak ich nie ma, to... zanim zrobię profil muszę dostosować sobie monitor do tych wartości? Czy dopiero po wygenerowaniu profilu? czy w ogóle nie muszę, bo korekty są zapisane w profilu?

Inaczej: jak kalibruję przyrządem zwykły monitor LCD to wszystkie instruktaże mówią, że mam wyłączyć wszelkie GammaPanele, czyli przywrócić LUT karty graficznej do ustawień wyjściowych. Chcę mieć wynikowo profil dla D65, gamma 2.2 i jasności odpowiadającej u mnie np. 30% na suwaku monitora i to podaję jako docelowe wartości. To kalibrator mierzy mi jaka jest biel, gamma i jasność monitora w chwili pomiaru i korekty wprowadza do wynikowego profilu ICC?, czy też on tego w profilu ICC NIE zapisze, a ja, żeby profil działał potem poprawnie muszę sam doprowadzić biel, gammę i jasność do zadanych wartości (D65, 2.2, 30% jasności)? Jeśli to drugie (a czuję, że chyba raczej tak..?) to jak potem ustawić to jak trzeba? - jasność suwakiem w monitorze, biel suwakami RGB w monitorze (tak? 0 przyrząd mi jakoś powie czego ująć i dodat, czy mam próbować imirzyć cały czas czy już jest 6500K), a gammę... no nie ma jak inaczej skorygować (jeśli zmierzona przez przyrząd w monitorze odbiega od 2.2) jak tylko jakimś GammaPanelem czy czymś podobnym... (a o ile skorygować i które kanały to tez mi przyrząd jakos powie?) Więc po całej kalibracji muszę ostatecznie używać programu korygującego gammę monitora, tak? Wynika z tego, że pomijać GammaLoadera mogę tylko kidy mam monitor idealnie fabrycznie ustawiony do gamma 2.2, albo jeśli da sie go sprzętowo skalibrować, i korektę gamma zapisac do LUT monitora, tak?

Wiem, pewnie pytam o trywialne sprawy dla większości, ale jak inaczej mam się tego dowiedzieć... Nie znalazłem w necie wyjaśnienia tego o co pytam wprost, a nie chcę się domyślać.
    Ostatnio edytowane przez Biszkek ; 04-05-2009 o 11:45

Uprawnienia umieszczania postów