Panowie! Mam problem ze skalibrowaniem-ustawieniem Eizo S2231W - mianowicie:
1. monitor wyświetla bardzo intensywne-rażące kolory - zwłaszcza czerwienie oglądam stare fotki np. w picassie (bez CMS) i ich nie poznaje, odbiegają zupełnie od tego co mam na odbitkach, są przejaskrawione - czerwienie świecą fluoroscencyjnie
2. otwieram zdjęcia w ps cs3 i w porównaniu do odbitek intensywność kolorów za mała, wszystkie lekko brudno-zazielenione i lekki brak czerwieni (np. blade usta w kolorze skóry itp)
3. kalibrowałem Syder2Siute (tylko taki man chwilowo) oraz za pomocą basiccolor w różnych ustawieniach: jasność 80 i 100 i 120 cd m^2(ostatni bo mam b.jasno w pokoju za dnia),temp.6500, g.2.2, zdejmowałem już nasycenie monitora do -25 i znowu kalibracja itak w kółko.. zrobiłem już ze 20 profili, ale ciągle mam zielonkawe i bez czerwieni zdjęcia w PS.
oczywiście profile ładnie podpinają się w systemie, ps ustawiony na AdobeRGB.
próbując wykluczyć uszkodzenie kolorymetru użyłem profil dołączony do monitora, ale wtedy PS pokazuje zdjęcie zupełnie wyprane - w tonacji khaki
Teraz gdy obrobię stare zdjęcie od nowa porównując z odbitką, przerobie do sRGB i zrobię save for web to w okienku podglądu zdjęcie jest nie możliwe do oglądania - przejaskrawione i czerwone.
w załączeniu zrzut z zapisu: (u was może kolory zapisywanego zdjęcia będą ok, ale u mnie nie da się na nie patrzeć - świeci i razi nasycenie skóry) ale będzie widać różnicę między fotkami. SAVE.JPG
Wcześniej pracowałem na skalibrowanym CRT Trinitron - i byłem zadowolony z wyświetlania i w PS i w Picasa i w IE - i to samo (w moim odczuciu) miałem na odbitkach.
CZy coś się da z tym zrobić czy już taka specyfika monitorów szerokogamutowych, że przewalają z kolorami? Może jakieś parametry dokładnie musze ustawić przed kalibracją. Czy zmieniacie saturacje monitora?