Strona 119 z 378 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129169219 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 181 do 1 190 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adi760303 Zobacz posta
    Tom ma jeszcze jedno pytanie. W tym EIZO jest hub usb który niestety u mnie chodzi bardzo wolno. Czy są jakies driver który to polepszy?
    To jest USB 1.1. Nawiasem mówiąc USB w Eizo służy głównie do sterowania monitorem. Hub jeśli jest, to na przyczepkę.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Dopiero zaczyna Awatar Kazelot

Domyślnie

Panowie! Mam problem ze skalibrowaniem-ustawieniem Eizo S2231W - mianowicie:
    1. monitor wyświetla bardzo intensywne-rażące kolory - zwłaszcza czerwienie oglądam stare fotki np. w picassie (bez CMS) i ich nie poznaje, odbiegają zupełnie od tego co mam na odbitkach, są przejaskrawione - czerwienie świecą fluoroscencyjnie
    2. otwieram zdjęcia w ps cs3 i w porównaniu do odbitek intensywność kolorów za mała, wszystkie lekko brudno-zazielenione i lekki brak czerwieni (np. blade usta w kolorze skóry itp)
    3. kalibrowałem Syder2Siute (tylko taki man chwilowo) oraz za pomocą basiccolor w różnych ustawieniach: jasność 80 i 100 i 120 cd m^2(ostatni bo mam b.jasno w pokoju za dnia),temp.6500, g.2.2, zdejmowałem już nasycenie monitora do -25 i znowu kalibracja itak w kółko.. zrobiłem już ze 20 profili, ale ciągle mam zielonkawe i bez czerwieni zdjęcia w PS.

oczywiście profile ładnie podpinają się w systemie, ps ustawiony na AdobeRGB.

próbując wykluczyć uszkodzenie kolorymetru użyłem profil dołączony do monitora, ale wtedy PS pokazuje zdjęcie zupełnie wyprane - w tonacji khaki

Teraz gdy obrobię stare zdjęcie od nowa porównując z odbitką, przerobie do sRGB i zrobię save for web to w okienku podglądu zdjęcie jest nie możliwe do oglądania - przejaskrawione i czerwone.

w załączeniu zrzut z zapisu: (u was może kolory zapisywanego zdjęcia będą ok, ale u mnie nie da się na nie patrzeć - świeci i razi nasycenie skóry) ale będzie widać różnicę między fotkami. SAVE.JPG

Wcześniej pracowałem na skalibrowanym CRT Trinitron - i byłem zadowolony z wyświetlania i w PS i w Picasa i w IE - i to samo (w moim odczuciu) miałem na odbitkach.

CZy coś się da z tym zrobić czy już taka specyfika monitorów szerokogamutowych, że przewalają z kolorami? Może jakieś parametry dokładnie musze ustawić przed kalibracją. Czy zmieniacie saturacje monitora?
    canon, kit, grip, lampa, tamron, canon, grip, tiar, jupiter, jupiter, helios, helios, helios, helios, zenit, zenit, zenit, zenit, mir, statyw, filtry, c.d.n....

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kazelot Zobacz posta
    Panowie! Mam problem ze skalibrowaniem-ustawieniem Eizo S2231W - mianowicie:
    1. monitor wyświetla bardzo intensywne-rażące kolory - zwłaszcza czerwienie oglądam stare fotki np. w picassie (bez CMS) i ich nie poznaje, odbiegają zupełnie od tego co mam na odbitkach, są przejaskrawione - czerwienie świecą fluoroscencyjnie
    I to jest IMHO prawidłowe na szerokogamutowym monitorze bez profili....

2. otwieram zdjęcia w ps cs3 i w porównaniu do odbitek intensywność kolorów za mała, wszystkie lekko brudno-zazielenione i lekki brak czerwieni (np. blade usta w kolorze skóry itp)
    3. kalibrowałem Syder2Siute (tylko taki man chwilowo) oraz za pomocą basiccolor w różnych ustawieniach: jasność 80 i 100 i 120 cd m^2(ostatni bo mam b.jasno w pokoju za dnia),temp.6500, g.2.2, zdejmowałem już nasycenie monitora do -25 i znowu kalibracja itak w kółko.. zrobiłem już ze 20 profili, ale ciągle mam zielonkawe i bez czerwieni zdjęcia w PS.
    Mój Nec kalibrowany Spyderem 3 dawał od czapy profil w kwestii temperatury bieli...

CZy coś się da z tym zrobić czy już taka specyfika monitorów szerokogamutowych, że przewalają z kolorami? Może jakieś parametry dokładnie musze ustawić przed kalibracją. Czy zmieniacie saturacje monitora?
    Skalibrować i używać aplikacji z CMS.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Ad1. Należy użyć przeglądarki z CMM, tylko taka będzie "wiedziała" jak monitor traktuje barwy i wyświetli zdjęcia poprawnie.

Ad2. Tor wyświetlania jest najwidoczniej nieskalibrowany.

Ad3. Spyder nie nadaje się do tego monitora. Sugeruję użyć spektrofotometru + odpowiedni profiler.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

S2231W jest monitorem szerokogamutowym, więc zdjęcia w sRGB naturalną rzeczy koleją w aplikacjach bez CMS wyświetlają się żarówiasto i to się akurat zgadza.

Niepokojące jest natomiast to, dlaczego w Photoshopie wyświetlają się źle.

By wykluczyć oczywiste powody (Spyder 2 to niestety ostatni kolorymetr, którego użyłbym do kalibracji S2231W i wogóle czegokolwiek), proponuję:
    - ustawić monitor do jego stanu fabrycznego sprzed kalibracji - tj. wszystkie wagi RGB na 100%, jaskrawość z 50%, sprawdzić, czy przypadkiem nie jest włączony jakiś pieprzony dynamiczny kontrast (raz o mało nie doprowadził mnie do obłędu, z trzy razy kalibrowałem monitor zanim wpadłem na to, że to cholerstwo przypadkowo zostało włączone)
    - zapiąć w systemie profil fabryczny
    - przeresetować komputer, żeby przypadkiem w LUT karty graficznej nie została jakaś cudna korekta po starej kalibracji
    - wyświetlić zdjęcie w Photoshopie, przy czym oczywiście jeśli jest w sRGB, a przestrzeń robocza Photoshopa ustawiona jest na Adobe, to w momencie otwierania pliku po pojawieniu się komunikatu Embedded profile Mismatch należy wybrać opcję Use the embedded profile

Powinno się wyświetlić w miarę dobrze, jeśli nie - to będzie zagadka.

Domyślnie

Stan fabryczny. Jasnosc 50%, RGB100%. LUT wyczyszczony. Podpiety profil z płytki Eizo.
    I wszystko wygląda lepiej. Zielonkawośc w PS jest ale mniejsza i pojawiły się czerwienie na zdjęciach (zniknęły sine usta).
    Coś nie tak ze Spyderem - w kalibracji wielkich zmian nie robił, ale profil dawał od czapy chyba...

Zastanawia mnie sprawa dlaczego jak wcześniej podpinałem profil z płytki przy wyczyszczonym LUT zdjęcia w PS były ziemisto-zielone - zwałaszcza skóra. Ustawienia RGB miałem 100,95,96%, jasność chyba 30coś%.

ps. dzięki za naprowadzenie - pszukam spektrofotometru.
    a i pytanko - moge mieć dostęp do kalibratora(chyba kolorymetr) stosowany przy eizo CG lub CE- nie pamiętam (sprzedawany jako zestaw) - czy on bedzie dobry do zdjęcia profilu z mojego Eizo?
    Ostatnio edytowane przez Kazelot ; 19-04-2009 o 20:35
    canon, kit, grip, lampa, tamron, canon, grip, tiar, jupiter, jupiter, helios, helios, helios, helios, zenit, zenit, zenit, zenit, mir, statyw, filtry, c.d.n....

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Stan fabryczny. Jasnosc 50%, RGB100%. LUT wyczyszczony. Podpiety profil z płytki Eizo.
    I wszystko wygląda lepiej. Zielonkawośc w PS jest ale mniejsza i pojawiły się czerwienie na zdjęciach (zniknęły sine usta).
    Coś nie tak ze Spyderem - w kalibracji wielkich zmian nie robił, ale profil dawał od czapy chyba...

Zastanawia mnie sprawa dlaczego jak wcześnij podpinałem profil z płytki przy wyczyszczonym LUT zdjęcia w PS były ziemisto-zielone - zwałaszcza skóra. Ustawienia RGB miałem 100,95,96%, jasność chyba 30coś%.
    Być może zapiąłeś profil fabryczny, ale nie wyłączyłeś Photoshopa - wtedy mógł pamiętać wcześniejszy profil i dalej wyświetlać pierdoły.

ps. dzięki za naprowadzenie - pszukam spektrofotometru.
    a i pytanko - moge mieć dostęp do kalibratora(chyba kolorymetr) stosowany przy eizo CG lub CE- nie pamiętam (sprzedawany jako zestaw) - czy on bedzie dobry do zdjęcia profilu z mojego Eizo?
    Przypadkowo mam takowy, więc jeśli będziesz szukał w Krakowie, to się odezwij

Eizo CG/CE były w Europie sprzedawane z DTP-94B, więc jeśli użyjesz go z basICColorem, to powinno być zdecydowanie lepiej. Nie jest to również kolorymetr obliczony na szerokogamutowce, ale słyszałem o jakichś tabelach korekcyjnych dla popularnych kolorymetrów w basICColor i Eizowskim ColorNavigatorze.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 19-04-2009 o 20:48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Być może zapiąłeś profil fabryczny, ale nie wyłączyłeś Photoshopa - wtedy mógł pamiętać wcześniejszy profil i dalej wyświetlać pierdoły.
    PS napewno zrestartowany, bo wyświetlał jeszcze gorzej... możliwe, że gdzieś się pogubiłem i nie zresetowałem LUT/komputera akurat w tamtym momencie. Za szybko chciałem skalibrować niż wypróbować na domyślnych ustawieniach.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

PS napewno zrestartowany, bo wyświetlał jeszcze gorzej... możliwe, że gdzieś się pogubiłem i nie zresetowałem LUT/komputera akurat w tamtym momencie. Za szybko chciałem skalibrować niż wypróbować na domyślnych ustawieniach.
    Swoją drogą jeśli przypadkowo zostawiona korekta w LUT mogła go tak załatwić, to naprawdę musiała być niezła (normalnie w S2231W korekta w LUT jest symboliczna) Jak możesz, wstaw gdzieś ten piękny profil, bo chętnie bym sobie go oglądnął.

Domyślnie

Przypadkowo mam takowy, więc jeśli będziesz szukał w Krakowie, to się odezwij

Eizo CG/CE były w Europie sprzedawane z DTP-94B, więc jeśli użyjesz go z basICColorem, to powinno być zdecydowanie lepiej. Nie jest to również kolorymetr obliczony na szerokogamutowce, ale słyszałem o jakichś tabelach korekcyjnych dla popularnych kolorymetrów w basICColor i Eizowskim ColorNavigatorze.
    Do karakowa mam niestety daleko ale wielkie dzięki. Monitror CE/CG - sprawdze na tygodniu model - stoi jako pokazowy w sklepie Appla (więc jest raczej z nowych serii) - moge tam zanieśc monitor i zdjąć profil. Tylko on jest podpięty do MAC-a. Czy wystarczy jakikolwiek laptop z XPi basiccolor do zdjęcia profilu? (zaniesienie całego komputera to lekki kłopot) i jak wtedy w korekcją LUT? zapisze się w profilu i bede mógł zastosować na swojej karcie? (tu jestem zielony)
    Ostatnio edytowane przez Kazelot ; 19-04-2009 o 21:09

Strona 119 z 378 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129169219 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów