Który z dwóch monitorów: Eizo s2431w czy Nec 2470WNX lepiej nadaje się do zastosowań foto-amatorskich i dlaczego. Pytanie do osób które miały do czynienia z obydwoma konstrukcjami. Z góry dziękuję.
Który z dwóch monitorów: Eizo s2431w czy Nec 2470WNX lepiej nadaje się do zastosowań foto-amatorskich i dlaczego. Pytanie do osób które miały do czynienia z obydwoma konstrukcjami. Z góry dziękuję.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
A co powiesz o NEC 24WMGX3 w porównaniu do wspomnianego Eizo s2431w![]()
5D + L
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz
S2231W - przy obrobce foto ustawiam tryb sRGB, ale zmniejszam podswietlenie i nieco zdejmuje czerwieni. W pozostalych przypadkach zwykle pracuje w trybie custom (troche zamieszalem tam, ale nie potrzebuje takiej 'zarowy' w oczy przy zwyklych pracach)
Monitor przyzwoity bardzo i jedyny zarzut, to taki, ze moglby miec 1920x1200 i/lub byc 24-30"![]()
...ani krzty talentu + 1,5kg sprzetu...
(40D + T 17-50 /f2.8 i glod na wiecej)
Eizo są całkiem przyzwoicie korygowane fabrycznie, ale punkt bieli waha się zależnie od egzemplarza o 400K. Na oko nie da się tego ustawić. Poza tym bez kalibracji, cmm nie ma pojęcia jak monitor traktuje barwy, więc poprawność podglądu barw jest kwestią przypadku.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-03-2009 o 09:40
Mam pytanie. jaki warto kupić model monitora EIZO z używek.
Witam.
Im więcej czytam, tym bardziej widzę, że nie da się kupić monitora tańszego niż 4k złDlatego kapituluję i prosze o pomoc...
Potrzebuję monitor który zastąpi poczciwego Philipsa, który przy obecnej konfiguracji mebli nie zmieści mi się na biurku :-/ Czas na LCD -postanowione...
1. Nie chcę poświęcić za wiele pieniążków na ten cel (myślałem o kwocie ~1200zł, ale z tego co czytam to nie ma takiej opcji, także całkowity MAX to 2300zł)
2. 22'' pomierzyłem wszystko i taki rozmiar będzie optymalny.
3. Bedzie używany również do szopa i obróbki fotek (ambitny amator; nie oczekuję cudów, ale przyzwoitej jakości)
Czy któryś z tych modeli?
(nie znam się, ale EIZO 22 S2231 kusi najbardziej...)