Strona 113 z 378 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123163213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 121 do 1 130 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Bywalec Awatar tdrul
    Miasto
    Kolobrzeg

Domyślnie

Szukałem w sieci i nie moge się doszukać odpowiedzi na problem.
    Coś się dzieje z moim monitorem. Problem polega na skokach kontrastu. Gdy przeglądam jakieś strony gdzie dominuje biel (np CB ) kontrast jest w miare ok, gdy jednak przesuwając paskiem natrafię na jakieś ciemne zdjęcie które zajmuje większą część obrazu kontrast nagle zaczyna się podnosić.
    Wyraźnie to widać gdy mam otwartą jasną strone w przeglądarce i nagle na nią wyciągne z paska winampa (ciemnego). Jest to proces gwałtowny. Może to wina jakiś ustawień w opcjach bo jest tak od ostatniego sformatowania?
    Czy jest on już na wykończeniu ?
    Monitor to EIZO T766
    30D, C10-22, T17-50, C70-200, cokiny i inne fastpacki

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tdrul Zobacz posta
    Czy jest on już na wykończeniu ?
    Możliwe. Objaw jest typowym, świadczącym o zbyt małej wydolności transformatora wysokiego napięcia. W niektórych monitorach występuje to cały czas, ale jeśli wcześniej Pan tego nie obserwował, możliwe że to sygnał przed przeniesieniem się do krainy wiecznego obrazu.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

kaczorrr
    Guest

Domyślnie

Witam.
    To mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość. Stoję przed decyzją o zakupie pierwszego lcd - do tej pory pracuje na starym poczciwym crt.Monitor będzie mi służył do amatorskiej obróbki fotografii podobnie jak większości zainteresowanych z tego wątku. Czytam i czytam i temat zamiast się upraszczać to się zwyczajnie komplikuje. Niestety w materii monitorów lcd jestem kompletnym ignorantem więc mogę liczyć tylko na wiedzę i pomoc innych. W związku z tym że budżet gra niebagatelną rolę w życiu większoći amatorów tak i w moim szacuję go na góra 3 tyś. Mam dwa typy (niezbyt oryginalne jak sądzę) Eizo s2231w i Nec p221w. Właściwie byłem już zdecydowany na Neca ale czytając forum mój entuzjazm nieco zmalał i zacząłem skłaniać się ku Eizo. Z tego co już wiem to jeśli Nec to tylko w zestawie z kalibratorem, z uwagi na finanse to w grę wchodzi najwyżej Eye-One Display 2. I teraz pytanie: jak faktycznie ma się porównanie tych dwóch monitorów (zakładając że Neca kalibruję w/w kalibratorem) jeśli chodzi o jakość obrazu, przejścia tonalne i odwzorowanie kolorów (kwestie wykonania pomijając). Jak to jest z Eizo, czy również powinien być kalibrowany, jeśli tak to czy jednorazowa kalibracja wystarczy (gdzieś czytałem że ten monitor wraz ze "zużwaniem " dostraja się do zadanych parametrów, proszę mnie poprawić jeśli konfabuluję). Zakup kalibratora do Eizo nie wchodzi w grę-finanse. Z góry dziękuję za odpowiedz.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Witam również

1. Każdy monitor trzeba kalibrować. Inaczej świeci przypadkowo.
    2. Regulacja monitora zmienia się z czasem. Eizo S2231W ma w tym przewagę nad Nec P221W, w postaci elektronicznej stabilizacji podświetlenia. Do celów amatorskich, kalibrację wypada powtórzyć po kilku miesiącach.
    3. Kupno kolorymetru Display 2 do monitorów szerokogamutowych jest nieporozumieniem.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Witam również

1. Każdy monitor trzeba kalibrować. Inaczej świeci przypadkowo.

3. Kupno kolorymetru Display 2 do monitorów szerokogamutowych jest nieporozumieniem.
    Nie bardzo rozumie:
    ad 1. Piszesz, że każdy monitor się kalibruje.
    ad 3. Piszesz, że "Kupno kolorymetru Display 2 do monitorów szerokogamutowych jest nieporozumieniem"

Jak mam to rozmieć
    Nie da się tym kalibratorem kalibrować takiego monitora?
    Czy też one same się kalibrują
    Dzięki z góry.
    5D + L

kaczorrr
    Guest

Domyślnie

Czy zatem może Pan lub ktoś inny polecić jakąś firmę/osobę/miejsce gdzie można skalibrować monitor (odpłatnie oczywiście) kolorymetrem we Wrocławiu (do Białegostoku niestety trochę za daleko :-))?Pozdrawiam.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    Nie bardzo rozumie:
    ad 1. Piszesz, że każdy monitor się kalibruje.
    ad 3. Piszesz, że "Kupno kolorymetru Display 2 do monitorów szerokogamutowych jest nieporozumieniem"

Jak mam to rozmieć
    Nie da się tym kalibratorem kalibrować takiego monitora?
    Czy też one same się kalibrują
    Dzięki z góry.
    Problem z kolorymetrami polega na tym, że są one policzone dla widma monitora CRT oraz typowego LCD, natomiast charakterystyka spektralna podświetlenia monitorów szerokogamutowych oraz LED bardzo się zmieniła, przez co te urządzenia niezbyt sobie radzą z poprawną kalibracją punktu bieli. W graficznych monitorach Eizo serii CG, Quato serii IntelliProof oraz Nec Spectraview zasosowano specjalne oprogramowanie, które uwzględniając widmo danego monitora wprowadza korektę na błąd danego kolorymetru, natomiast amerykański oddział Neca sprzedaje specjalne wersje kolorymetrów i1 - wersję LED strojoną pod widmo LED-owego 2180WG (w Europie Reference 21), oraz wersję PRO strojoną pod widmo 2690WUXi2 oraz 3090WUXi. W przypadku monitorów cywilnych nikt nie zawraca sobie tym głowy, więc w celu wykonania poprawnej kalibracji pozostaje spektrofotometr...

kaczorrr
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaczorrr Zobacz posta
    Czy zatem może Pan lub ktoś inny polecić jakąś firmę/osobę/miejsce gdzie można skalibrować monitor (odpłatnie oczywiście) kolorymetrem we Wrocławiu (do Białegostoku niestety trochę za daleko :-))?Pozdrawiam.
    ech... chodziło mi oczywiście o spektrofotometr nie kolorymetr

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Wyślij mi na pw jakiś kontakt do siebie - przekaże go znajomemu z spektrofotometrem - pewnie się dogadacie.

Domyślnie

Sprawa jest taka, potrzebuje na gwałt monitor do 1000/1200zł z którym nie miał bym więkrzych problemów co do kalibracji i bez problemu mógł bym obrabiac zdjęcia.
    Pytanie, Jaki ?

z gory dziekuje za odp.
    Canon EOS 350D + grip BG-E3 + 70-200mm/f.4 + Samyang 8 mm f/3.5 www.franek-photo.fotolog.pl / www.franekbmx.digart.pl

Strona 113 z 378 PierwszyPierwszy ... 1363103111112113114115123163213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów