Strona 112 z 378 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162212 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 111 do 1 120 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Domyślnie

Zamienilem w koncu tego neca na eizo 2231W i ogolne wrazenia sa napewno na plus, a w szczegolach wyglada to tak:
    - gradienty z pewnej odleglosci daja wrazenie dosyc plynnych choc zgodnie z przewidywaniami Tom-a nie jest to CRT (jednak z niekalibrowanym Necem nie da sie tego w zaden sposob porownac, tam to byla masakra)
    - na bialym kolorze nie ma (jezeli jdnak sa to praktycznie niedostrzegalne) lokalnych przebarwien i zaciemnien (w NEC-u szczegolnie w rogach bylo to zauwazalne)
    - niestety w przeciwienstwie do NEC-a, w eizo na czarnym tle po ciemnku lekko przeswituje takie cos(na zdjeciu efekt jest przesadzony, te interferencje/mora widoczna jest tylko i wylacznie na fotce)
    - z mniej istotnych rzeczy to lepsza jakosc wykonania i lepsze plastiki w EIZO, NEC sie strasznie palcowal i trafil mi sie egzemplarz z niekontaktujacym przyciskiem od OSD, choc wiadomo z tym przyciskiem o niczym to nie swiadczy, moze trafilem na 1 z 10 tys z taka wada.
    - jeszcze co do gradientow ale i jednolitych kolorow o okreslonej barwie... nie znam sie na technologii LCD i nie wiem jak to jest realizowane technicznie, moze mi sie po prostu wydaje ale troche mnie to drazni bo mam wrazenie ze sporo odcieni jest realizowanych na zasadzie ditheringu(do Toma - to tylko moje wrazenie czy naprawde jest to tak realizowane?)

...a teraz ogolnie o LCD Znowu zgodnie ze slowami Tom-a LCD za takie pieniadze chyba nie jest w stanie dorownac poczciwemu CRT.
    - katy widzenia, no coz... jest to jeszcze moja mocno nadwyrezona granica akceptowalnosci Siedzac na wprost od monitora w odleglosci 40/50 cm na jasnym tle juz brzegi nie sa tak samo jasne jak srodek ekranu. Choc na jasnym tle jest to do zniesienia, przy ciemniejszych obrazach kiwajac sie mozna "wyciagac cienie" Swoja droga to nie wiem skad oni biora te katy widzenia w specyfikacjach -> 178 stopni . Niby matryca PVA jest stosunkowo dobra pod tym wzgledem... oj nie chcialbym doswiadczyc TN-a.
    - wystepuje jeszcze cos takiego jak srebrzenie sie czerni, ktora w ogole w rzeczywistosci jest lekko granatowa... Jezeli jest jasno w pokoju da sie tego nie zauwazac, ale np po ciemnku ogladajac cos na tunerze TV przy ciemniejszych scenach troche sie ze tak powiem rozgrzewam...

...podsumowujac, tym czulym na wady obrazu jezeli nie musza zmieniac to polecalbym pozostac narazie przy CRT, a tym co musza zmienic monitor, a nie maja miejsca na wieksze CRT to takim minimalnym minimum obarczonym jednak wieloma kompromisami jest wlasnie to Eizo S2231.

PS. Tom - to nowe Eizo 2232W czyms sie w praktyce obrazowej rozni od 2231W, bo jak narazie wyczytalem tylko ze dodali mu sporo Eko bzdur...

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    Szerokogamutowe jednak najczęściej wyprowadzają kolorymetr w krzaczory. Problem jest m.in. pomiar temperatury bieli. Kolorymetr może się mylić o kilkaset K w każdą stronę, a to już widać nieuzbrojonym okiem. Dodatkowo, co trzeba podkreślić powtarzalność tanich kolorymetrów notorycznie spada.
    No cóż, Tom jak zwykle ;-) miał rację - skalibrowałem wczoraj Neca P221W świeżo zakupionym X-Rite Colormunki (+ Spectraview II) i różnica w tym jak wygląda biel zdecydowanie jest widoczna gołym okiem (wcześniej był też sprzętowo kalibrowany Spyderem 3). Do tego gamut wyszedł wyraźnie większy.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konradl Zobacz posta
    moze mi sie po prostu wydaje ale troche mnie to drazni bo mam wrazenie ze sporo odcieni jest realizowanych na zasadzie ditheringu
    Wydaje się. W tym monitorze nie ma modułu FRC.

Eizo 2232W czyms sie w praktyce obrazowej rozni od 2231W
    Na dniach będę miał go w rękach, cię zobaczy. Wszystko zapowiada, że to tylko marketingowe odświeżenie modelu.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

to co ja widze jak nie ditherig? Masz jakis pomysl? Zrobilbym zdjecie ale raczej nic z tego nie wyjdzie, pewnie tylko powstana interferencje z nakladania sie pikseli monitorowych i aparatowych...

aha... najmocniej jest to dostrzegalne przy takich bardzo jasnych i zimnych zieleniach, przechodzacych w niebieski.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

to co ja widze jak nie ditherig? Masz jakis pomysl? Zrobilbym zdjecie ale raczej nic z tego nie wyjdzie, pewnie tylko powstana interferencje z nakladania sie pikseli monitorowych i aparatowych...

aha... najmocniej jest to dostrzegalne przy takich bardzo jasnych i zimnych zieleniach, przechodzacych w niebieski.
    Jak masz podłączony monitor - przez DVI, czy analoga? Jaka karta graficzna?

oglądnij tą planszę - przy FRC kropki "się ruszają":
    http://mva.pl/pliki_news/x_kat_2/Pattern_1.GIF
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 13-03-2009 o 12:47

Domyślnie

K.graf to geforce 7300 gt, monitor podlaczony przez dvi.
    Co do tych kropeczek, to jezeli patrze na nie bez poruszania to nic sie nie dzieje, normlany statyczny wzorek, ale poruszajac suwakiem przegladarki(przesuwajac wzorek po ekranie) dzieja sie jakies cuda, caly obrazek miga

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

K.graf to geforce 7300 gt, monitor podlaczony przez dvi.
    Co do tych kropeczek, to jezeli patrze na nie bez poruszania to nic sie nie dzieje, normlany statyczny wzorek, ale poruszajac suwakiem przegladarki(przesuwajac wzorek po ekranie) dzieja sie jakies cuda, caly obrazek miga
    Jeśli nic się nie dzieje, to nie ma FRC. Poruszając oczywiście cuda będą się działy z uwagi na czas reakcji matrycy, cudem byłoby raczej gdyby się nie działy.

Domyślnie

uhm, thx za wyjasnienie sprawy z ditheringiem... Czyli to cos innego

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Czyli to cos innego
    To efekt spowodowany:
    1. Dużo większym odstępem między subpikselami niż w CRT. W tym drugim "dzięki" błędom kowergencji, halo na luminoforze owej przerwy praktycznie nie było.
    2. Niedoskonałej charakterystyce kątowej LCD, przez którą, obraz robi wrażenie jakby był zbudowany za zmiennych, migających kropek.
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Domyślnie

Brzmi logicznie, pewnie dlatego glownie na jasniejszych powierzchniach jest to zauwazalne, a najmocniej przeswituja cieniusienkie poziome linie(czyli ciemniejsze przerwy miedzy pikselami).
    No nic, przez jakis czas bede musial i z tym zyc
    Pozdr.

Strona 112 z 378 PierwszyPierwszy ... 1262102110111112113114122162212 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów