Zamienilem w koncu tego neca na eizo 2231W i ogolne wrazenia sa napewno na plus, a w szczegolach wyglada to tak:
- gradienty z pewnej odleglosci daja wrazenie dosyc plynnych choc zgodnie z przewidywaniami Tom-a nie jest to CRT(jednak z niekalibrowanym Necem nie da sie tego w zaden sposob porownac, tam to byla masakra)
- na bialym kolorze nie ma (jezeli jdnak sa to praktycznie niedostrzegalne) lokalnych przebarwien i zaciemnien (w NEC-u szczegolnie w rogach bylo to zauwazalne)
- niestety w przeciwienstwie do NEC-a, w eizo na czarnym tle po ciemnku lekko przeswituje takie cos(na zdjeciu efekt jest przesadzony, te interferencje/mora widoczna jest tylko i wylacznie na fotce)
- z mniej istotnych rzeczy to lepsza jakosc wykonania i lepsze plastiki w EIZO, NEC sie strasznie palcowal i trafil mi sie egzemplarz z niekontaktujacym przyciskiem od OSD, choc wiadomo z tym przyciskiem o niczym to nie swiadczy, moze trafilem na 1 z 10 tys z taka wada.
- jeszcze co do gradientow ale i jednolitych kolorow o okreslonej barwie... nie znam sie na technologii LCD i nie wiem jak to jest realizowane technicznie, moze mi sie po prostu wydaje ale troche mnie to drazni bo mam wrazenie ze sporo odcieni jest realizowanych na zasadzie ditheringu(do Toma - to tylko moje wrazenie czy naprawde jest to tak realizowane?)
...a teraz ogolnie o LCDZnowu zgodnie ze slowami Tom-a LCD za takie pieniadze chyba nie jest w stanie dorownac poczciwemu CRT.
- katy widzenia, no coz... jest to jeszcze moja mocno nadwyrezona granica akceptowalnosciSiedzac na wprost od monitora w odleglosci 40/50 cm na jasnym tle juz brzegi nie sa tak samo jasne jak srodek ekranu. Choc na jasnym tle jest to do zniesienia, przy ciemniejszych obrazach kiwajac sie mozna "wyciagac cienie"
Swoja droga to nie wiem skad oni biora te katy widzenia w specyfikacjach -> 178 stopni . Niby matryca PVA jest stosunkowo dobra pod tym wzgledem... oj nie chcialbym doswiadczyc TN-a.
- wystepuje jeszcze cos takiego jak srebrzenie sie czerni, ktora w ogole w rzeczywistosci jest lekko granatowa...Jezeli jest jasno w pokoju da sie tego nie zauwazac, ale np po ciemnku ogladajac cos na tunerze TV przy ciemniejszych scenach troche sie ze tak powiem rozgrzewam...
...podsumowujac, tym czulym na wady obrazu jezeli nie musza zmieniac to polecalbym pozostac narazie przy CRT, a tym co musza zmienic monitor, a nie maja miejsca na wieksze CRT to takim minimalnym minimum obarczonym jednak wieloma kompromisami jest wlasnie to Eizo S2231.
PS. Tom - to nowe Eizo 2232W czyms sie w praktyce obrazowej rozni od 2231W, bo jak narazie wyczytalem tylko ze dodali mu sporo Eko bzdur...![]()