Strona 107 z 378 PierwszyPierwszy ... 75797105106107108109117157207 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 061 do 1 070 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Tak już zupełnie przy okazji - ewidentnie po zmianie monitora Firefox w włączonym color managementem zaczął się krzaczyć - przy otwartych kilku kartach puchł w pamięci robiąc 2.4 GB swapa - w co najmniej jednej z kart były jakieś zdjęcia...
    Czym to konkretnie to spowodowało to nie wiem (wcześniej był profil ładowany do LUT karty), ale niewątpliwie stało się tak po wymianie monitora a po wyłączeniu color managementu zachowuje się normalnie...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

CMM ma dużo obliczeń wynikających z profilu?
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tom01 Zobacz posta
    CMM ma dużo obliczeń wynikających z profilu?
    A profil ze Spectraview jakoś istotnie się różni od poprzedniego z softu od Spydera ?
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    A profil ze Spectraview jakoś istotnie się różni od poprzedniego z softu od Spydera ?
    Zasadniczo.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

GG/PW wam się zepsuło?
    Bez urazy ale wymienianie pojedynczych zdań czy nawet słów na temat jednego , indywidualnego przypadku - za mocno w moim odczuciu zaśmieca wątek .

rowan
    Guest

Domyślnie

Dla posiadaczy P221W majacych kłopoty z kalibracją

Nec zaleca do swoich monitorów o szerokim gamucie kolorymetr MDSVSENSOR2
    (jest to wersja kolorymetru X-rite iOne Display 2 dostosowana do monitorów Nec Wide Color Gamut).
    MDSVSENSOR2 można kupić w niektórych sklepach internetowych w USA za około 200 USD
    na przykład Provantage (link: http://www.provantage.com/nec-displa...2~4NECJ031.htm).
    Dostępny jest również pakiet z oprogramowaniem Spectraview II - SVII-PRO-KIT (około 300 USD).

Informacja w ze strony producenta: "The NEC/X-rite iOne Display 2-based colorimeter features factory custom calibration for improved color accuracy for NEC wide gamut displays when used with the SpectraViewII software. The sensor also supports standalone calibration and exact monitor matching for the NEC MultiSync MD Series, while enhancing calibration and whitepoint matching for better DICOM GSDF conformance."

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rowan Zobacz posta
    Nec zaleca do swoich monitorów o szerokim gamucie kolorymetr MDSVSENSOR2
    (jest to wersja kolorymetru X-rite iOne Display 2 dostosowana do monitorów Nec Wide Color Gamut).
    Fakt faktem, że najlepsze, selekcjonowane kolorymetry, wysiadają w przedbiegach przy spektrofotometrze. Nec może sobie zalecać. Eizo podobnie, firmuje jeden z modeli Spyder jako "swój" czujnik. Blaga i tyle. Ktoś się z kimś dogadał, mając użytkowników głęboko w poważaniu. O pieniądze chodzi i nic więcej.

Domyślnie

Co byscie polecili, czy jest w sprzedazy jeszcze cos co moglbym wziac pod rozwage oprocz Eizo S2231W? Zastosowania podobne jak wszyscy na tym forum z tym ze do tej pory uzywalem starego CRT bez wglebiania sie w profile... po prostu w opcjach monitora ustawilem sobie "tak zeby mi sie podobalo"... I tu chce zrobic podobnie, poustawiac sobie LCD pod obecny CRT. (tym bardziej ze jestem lekko daltonistyczny i moge byc mniej czuly na jakies subtelne roznice kolorystyczne

Moze sprobuje po amatorsku, prostymi slowami opisac co jest dla mnie wazne
    - cena nie wyzsza niz wspomniany wczesniej eizo S2231W (czyli okolo 2600), choc wiadomo jezeli sie da to dobrze by bylo taniej, najzwyczajniej nie wiem czy AZ tyle potrzebuje co oferuje eizo.
    - katy patrzenia... ufff to mnie najbardziej odpycha od LCD, jest b.wazne abym nie musial siedziec prostopadle do ekranu, optymalnie by bylo zeby w granicach okolo 90-50 stopni obraz na CALEJ powierzchni byl calkowicie niezmienny, tak jak na crt
    - rowne podswietlenie, czyli na bialym tle jednolicie biale tlo, a nie szaro biale "gorki i dolki"
    - czarrrrrna czern, bez jasniejszych rogow itp
    - nie wiem jak to fachowo nazwac, ale niedopuszczalne bylyby jakies "placki", bandingi i inne dziwne artefakty na gradientowych powierzchniach. Chcialbym zeby delikatne przejscia tonalne byly plynne.
    - co do rozdzielczosci i przekatnej to sam nie wiem jak bedzie najlepiej, choc z racji tego ze jestem krotkowidzem to chyba lepszy by byl monitor 22 cale 1680 x 1050 niz np 24 cale i 1920 x 1200 ustawiony dalej zeby go calego objac. Czyli wazna jest nie tylko wielkosc plamki ale i odlglosc tej plamki od oka

No to chyba tyle z najwazniejszych rzeczy

PS. i mam jeszcze taki jeden problem ogolnie z LCD i nie bardzo wiem z czego on wynika... Normalnie przesiaduje godzinami przed CRT i jest OK, ale np. na zajeciach w kilku roznych pracowniach mam do czynienia z roznymi LCD i zauwazylem ze przy kazdym bola mnie oczy, mam takie wrazenie/odczucie jak by byly one "za ostre"

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Wymienione wymagania, nieźle, choć nie w 100%, spełnia Eizo CG222W. Zdecydowanie nie S2231W ani żaden inny monitor LCD w tej klasie cenowej. Musi się Pan zatem ograniczyć z wymaganiami, lub zwiększyć budżet.

Domyślnie

...o masz ci los, ja myslalem ze nadszedl juz ten czas, po tylu latach zwlekania z kupnem LCD gdzie za te chyba niemala sume bede mogl cos raczej bez problemu kupic. Nie potrzebuje jakiegos 7 cudu swiata, chce po prostu nie przezyc szoku po przesiadce z CRT Problem w tym ze CRT mi sie psuje i cos musze kupic na juz, a calowo wiekszy niz mam mi sie nie zmiesci... Z tego co czytalem to pewnie najlepszy by byl jakis OLED bo wyeliminowala by sie z automatu wiekszosc denerwujacych wad LCD, no ale to jeszcze przyszlosc, a ja musze juz...
    Tak wiec ktore z wymagan trzeba by przyciac i w jakim stopniu w przypadku S2231W lub czegos innego biorac pod uwage ze nie wymagam dokladnej kalibracji, a poustawiam sobie po prostu wszystko tak zeby "ladnie bylo".

Z gory dzieki za odp.

Strona 107 z 378 PierwszyPierwszy ... 75797105106107108109117157207 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów