Strona 105 z 378 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107115155205 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 041 do 1 050 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Pełne uzależnienie Awatar Tom01
    Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez hyzop Zobacz posta
    W podanym teście wyszło, że ustawienia fabryczne sa niemal idealne a na piksela itp. jest trzy latnia gwarancja.
    A mi wyszło, że przypadkowy egzemplarz z pudełka świeci beznadziejnie. Ratunkiem jest kalibracja, ale możliwa po dokupieniu odpowiedniego oprogramowania i użycia spektrofotometru.

Gwarancja nie obejmuje wad pikseli. Na pewno nie przypadków najbardziej powszechnych.

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Bo jeśli jeden egzemplarz, dostarczony przez producenta "do testów" to...
    To jest jeden egzemplarz, który jeździ po rozmaitych redakcjach. Jak Panowie myślicie, to jest losowy, wyjęty z pierwszego z brzegu pudełka?

Wiadomo, jaka jest prawda okaże się w praniu, jedno, co jest pewne, to, że oba posiadają dokładnie tą samą matrycę robioną przez 8)Samsunga
    Proszę nam wyjaśnić, co to oznacza dla przeciętnego użytkownika. Proszę również podać model i rewizję wyświetlaczy użytych w tych monitorach.

Jako, że nie spodziewam się odpowiedzi, odpowiem sam, że nawet jeśli byłby ten sam wyświetlacza, nie oznacza to kompletnie nic. Podobnie jak ten sam silnik w Skodzie Fabia i małym Audi nie czyni z tych aut zamienników.

Wyświetlacze są produkcji Samsunga. To zresztą jeden z największych dostawców matryc na świecie. Uwaga, nie mylić peanów z fabryką monitorów Samsung bo to inna para kaloszy. Produkcja dla Eizo nie ma wiele wspólnego z wyświetlaczami dla innych producentów monitorów. To osobna linia, a wyświetlacze mają m.in. montowane dodatkowe czujniki.
    Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 23-02-2009 o 12:03 Powód: Automerged Doublepost
    Masz problem z kolorem, wal śmiało!
    e-mail: color@mastiff.pl

Bywalec Awatar grzbiet
    Miasto
    Sosnowiec

Domyślnie

Jak Panowie myślicie, to jest losowy, wyjęty z pierwszego z brzegu pudełka?
    I ja myślę, że nie jest to przypadkowy monitor...
    A Tom01 jest dla mnie zdecydowanie bardziej przekonywujący, nie tylko na tym forum zresztą.

Mam "przypadkowy" Eizo S1931... przy zakupie nawet nie wiedziałem co to polska dystrybucja (ale jest polska ) i "takie tam" czy inne "coś tam coś tam" - Tom dzięki za dokształt...
    Monitor ma już (dopiero) nalatane 3006 godzin i "zeros problemos".

Początki nałogu Awatar hyzop
    Miasto
    Pasłęk

Domyślnie

Żeby nie było, że jestem wrogiem Eizo- z tym akurat miałem do czynienia, NEC-a nawet fizycznie nie dotykałem, pisze dla poszerzenia obrazu zagadnienia. Jeżeli chodzi o model w obu monitorach jest zainstalowana matryca: 22” Samsung S-PVA (LTM220M3)
    Ostatnio edytowane przez hyzop ; 23-02-2009 o 12:28

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Żeby nie było, że jestem wrogiem Eizo- z tym akurat miałem do czynienia, NEC-a nawet fizycznie nie dotykałem, pisze dla poszerzenia obrazu zagadnienia. Jeżeli chodzi o model w obu monitorach jest zainstalowana matryca: 22” Samsung S-PVA (LTM220M3)
    Nec ma nowszą matrycę, taką jak nowe Eizo S2232W.

Ten Nec który poszedł do testu to był egzemplarz przedprodukcyjny - np. w menu były funkcje serii x90, których w seryjnych P221W wogóle nie ma. Był pewnie sto razy sprzętowo kalibrowany, więc trudno, żeby nie był dobrze zlinearyzowany.

P221W które kalibrowałem po wyjęciu z pudła dalekie było od ideału, lepiej wypadają Eizo S2231W. Sytuacja zmienia się po przeprowadzeniu sprzętowej kalibracji.

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Nec ma nowszą matrycę, taką jak nowe Eizo S2232W.
    Też nie dokładnie, bo matryce dla Eizo mają z tyłu dziurę, fabrycznie montowany czujnik oświetlenia oraz inne podświetlenie.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

a ja mam S2111W kalibrowany (niestety) co pół roku w Tychach i nie narzekam. Od momentu kupna Eizo zacząłem tak na prawdę kontrolować kolory moich fotografii... aha... nalot prawie 2000h i wciąż bezbłędnie pracuje.
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

S2111W to był bardzo fajny monitor. Obecnie nie ma zamiennika. A co do resursu nie musi Pan liczyć godzin. Spokojnie wyciągnie min 50 tys godzin.

Dopiero zaczyna Awatar gasterek
    Miasto
    Nowy Sącz / Wrocław

Domyślnie

a co kolega powie o iiyama prolite h540s ?
    mam ten monitor od 3 lat, lecz nigdy go nie kalibrowałem. Powinienem ? (zajmuje sie foto ślubną i inna)

Miasto
    Białystok-Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gasterek Zobacz posta
    a co kolega powie o iiyama prolite h540s ?
    mam ten monitor od 3 lat, lecz nigdy go nie kalibrowałem. Powinienem ? (zajmuje sie foto ślubną i inna)
    Skoro już Pan na min pracuje od lat, to moja opinia jest chyba zbędna?

Iiyama H540S przypomina do złudzenia Nec'a 1970NX, tylko większa. Główną zaletą jest naturalna dobra liniowość wyświetlacza. Wymaga niewiele korekcji, choć mimo to, należy pozycjonować go jako dobry monitor amatorski, z powodu niewystarczającej precyzji w cieniach i niemożności skorygowania tego inaczej jak programowo. Wadą jest koszmarne podświetlenie.

Dopiero zaczyna Awatar gasterek
    Miasto
    Nowy Sącz / Wrocław

Domyślnie

wiele sie różni h540s od h2130 ? ( 540 to poprzednik 2130 ? czy jak to jest ? bo rozmiar, wyglad identyczne i te glosniczki wiszące..)
    i jak sie te monitory maja w stosunku do mistrzów Eizo ? (mowie o ich przedziale cenowym, 2130 dzis 3800zl (2 lata temu 6tys), h540s 3 lata temu 7000zl )

Strona 105 z 378 PierwszyPierwszy ... 55595103104105106107115155205 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów