Pokaż wyniki od 991 do 1 000 z 3771

Wątek: Monitory - porady, problemy itd.

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Ladowanie profili ICC w Windows

Czy ktos oswiecony moglby mnie uswiadomic o co wlasciwie chodzi z ladowaniem profili ICC w systemie Windows. Mam Windows XP SP3, monitor EIZO S2231W skalibrowany przez Tom01, karte graficzna MSI GeForce NX7600GS (Nvidia) i zainstalowane najnowsze sterowniki 175.16 WHQL.
    Mam plik profilu ICC wyslany przez Tom01 o nazwie 'Eizo_S2231W_D65_2,2_100.icm' oraz plik profilu standardowo dolaczany przez EIZO o nazwie 'S2231WD6.icm'.

W Panelu sterowania po kliknieciu ikony 'Ekran' mam zainstalowane dwa urzadzenia wyswietlajace (i) S2231W na NVIDIA GeForce 7600 GS oraz (ii) Monitor domyslny na NVIDIA GeForce 7600 GS. Jako wyswietlacza uzywam oczywiscie tego (i). Klikam teraz 'Zaawansowane' i wybieram zakladke 'Zarzadzanie kolorami' i widze nastepujace informacje 'Biezacy monitor: Monitor domyslny', 'Domyslny profil: Eizo_S2231W_D65_2,2_100'. Tak jest napisane.

Pytanie 1: Dlaczego 'Biezacy monitor' w 'Ekran->Zaawansowane->Zarzadzanie kolorami' to 'Monitor domyslny' (czyli drugi z zainstalowanych w systemie wyswietlaczy, ktorego tak naprawde w ogole nie uzywam)? Czy sformulowanie 'Monitor domyslny' uzyte w 'Ekran' ma ten sam sens co sformulowanie 'Monitor domyslny' w 'Ekran->Zaawansowane->Zarzadzanie kolorami'? Jesli tak to nic nie rozumiem.

Pytanie 2: Dlaczego zmiana profilu w 'Ekran->Zaawansowane->Zarzadzanie kolorami' na jakikolwiek inny, np. 'AdobeRGB1998' albo 'sRGB Color Space Profile' nie powoduje zmian w wyswietlaniu (nie sprawdzalem czy w PS cos sie zmienia ale w eksploratorze i na pulpicie nic)? Czyli co sie wlasciwie zmienia? Po co sa te profile?

I teraz idziemy dalej. Zainstalowalem sobie 'Microsoft Color Control Panel Applet for Windows XP'. W panelu sterowania pojawila sie ikona 'Color'. Uruchamiam. Pojawia sie okno i informacja 'Default Windows color space: sRGB IEC61966-2.1" i to bez wzgledu na to jaki profil zaladujemy sobie uruchamiajac 'Ekran->Zaawansowane->Zarzadzanie kolorami' - nie da sie tego zmienic/edytowac. Wybieram zakladke 'Devices' i widze, ze w sekcji 'Displays' mam zainstalowane 2 urzadzenia: (i) S2231W na NVIDIA GeForce 7600 GS oraz (ii) Monitor domyslny na NVIDIA GeForce 7600 GS. W 'Color Profiles currently associated with this device' mam 'Eizo_S2231W_D65_2,2_100.icm', gdy zaznaczam wyswietlacz (i) oraz nic (null, pusto) gdy wybieram wyswietlacz (ii). Wydawaloby sie wiec, ze do mojego EIZO S2231W jest podpiety profil z kalibracji od Tom01, czyli 'Eizo_S2231W_D65_2,2_100.icm'. Problem polega na tym, ze ten profil nigdy nie laduje sie z systemem. Jedyny sposob zeby sie zaladowal to uruchomienie appletu 'Color' w Panelu sterowania, zaznaczenie wyswietlacza (i), zaznaczenie profilu 'Eizo_S2231W_D65_2,2_100.icm' i wcisnieciu przycisku 'Set As Default' (to po prostu widac, ze sie zaladowal, bo jest inne <lepsze> wyswietlanie kolorow, bieli, jasnosc etc...). Musze to robic za kazdym razem gdy uruchamiam system.

Pytanie3: Jak zmusic Windows aby zawsze przy starcie ladowal profil 'Eizo_S2231W_D65_2,2_100.icm' podlaczony do monitora Eizo S2231W? Czemu w applecie 'Color' po zaznaczeniu wyswietlacza (ii) czyli 'Monitor domyslny na NVIDIA GeForce 7600 GS' mam zaden profil ICC, a gdy wejde do
    'Ekran->Zaawansowane->Zarzadzanie kolorami' to mam 'Biezacy monitor: Monitor domyslny' i 'Domyslny profil: Eizo_S2231W_D65_2,2_100'. To w koncu co jest podpiete do 'Monitora domyslnego' o czemu wydaje sie ze w roznych miejscach systemu Windiows sformulowanie 'Monitor domyslny' oznacza co innego? Byc moze jestem w bledzie. Prosze pomozcie.

Sorry, ze sie tak naklepalem ale mam po prostu wrazenie, ze cale to kalibrowanie i otrzymywanie od Tom01 profili jest bez sensu, bo korzystanie z tego w Windows jest po prostu idiotycznie trudne.
    Ostatnio edytowane przez jatzzek ; 29-01-2009 o 21:49
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Uprawnienia umieszczania postów