Dzięki. Muszę pomyśleć o zmianie![]()
19" Samsung SyncMaster 940FN
http://www.komputronik.pl/Monitory_L...elny,id,25420/
a czy ten monitor da się dobrze skalibrować czy też będzie się coś tam jemu pływało albo co?
canon 400D+50mm /f1.8
Żaden Samsung nie da się się skalibrować.
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
witam
Szukam sklepu z monitorami najlepiej z europy i zeby byl jakis wiarygodny.
Zamowilem monitor 7 grudnia i do dzis go nie madzis dalem cancel order , moj w czwartek wraca do pl i potrzebuje cos szybko zamowic.
Poszukuje Eizo SX2461W lub SX2761W , ktos ma jakies namiary na sklepy online ??
Pozdrawiam Dariusz
pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....
przeczytałam wczoraj cały ten wątekŻaden Samsung nie da się się skalibrować.
zmartwiłam się, bo mam właśnie pod choinkę zakupionego tego samsunga
liczyłam, że to dobry zakup, ale wygląda na to, że niekoniecznie
skoro już tak skutecznie tom01 wyperswadowujesz ludziom przydatność ich monitorów, to poproszę teraz ciebie o konkretną podpowiedź co mogę zrobić, jak już monitor jest zakupiony i prawdopodobnie nie uda się go wymienić na lepszy? czy widzisz jakieś sposoby na poprawienie przydatności tegoż monitra? na szczęście nie jestem żadnym grafikiem, uczę się dopiero fotografii i przygotowuję zdjęcia na stocki, więc mój sprzęt nie musi być jakiś bóg wie jaki (tak sądzę)
będę wdzięczna za wszelkie sugestie, co teraz zrobić?
z życzeniami nadal wesołych![]()
canon 400D+50mm /f1.8
mam już fundusze na pierwsze eizopadło na S1921 ale znalazłem dwa modele:
S1921SH i S1921SU, czym one się różnią? czy oba mają pivot? który lepiej kupić bo cena dokładnie ta sama
Zastanawiam sie nad monitorem LCD do 1000 zl. Wiem, ze zaraz odezwa sie tacy, ktorzy twierdza ze w tej cenie to nie sa monitory tylko lampki nocne i wyswietlacze do worda. Coz, na wiecej mnie zwyczajnie nie stac i chce wybrac mniejsze zlo, najlepiej wydac swoje ciezko zarobione pieniadze
Juz od dluzszego czasu przegladam monitory. Z okazji swiat mialem troche wiecej czasu i wygrzebalem benq fp93gp na matrycy MVA.
Bodajze Tom01 pisal gdzies ze ten monitor to najgorszy szmelc dostepny na rynku - mozliwe to? Tyle jest przeciez tanszych monitorow, do tego na matrycach TN!
Chcialem sie poradzic znawcow i ewentualnie zadowolonych/niezadowlonych uzytkownikow - czy ow benq to naprawde najgorsze z najgorszych? Co w tej cenie jest godnego polecenia? Widzialem ze na przeroznych forach ten monitor (oraz jego poprzednik) zbiera calkiem nienajgorsze opinie.
Zastosowania amatorskie - zeby obrabiane zdjecia przystawaly do jakichs norm, wygladaly dobrze na wydrukach i innych monitorach (tez tych lepszych, skalibrowanych i ewentualnie oprofilowanych). Nie chce super profi jakosci bo za te pieniadze wiem ze jej nie dostane - ma byc najlepiej w ramach dostepnych srodkow![]()
3 EOSy 2 cyfry 1 analog| blog
Zakupić/wypożyczyć kalibrator, ustawić punkt bieli, jasność, oprofilować. Jakoś to będzie, ale cudów proszę się nie spodziewać. Ustawiam ludziom takie monitory i pracują. Jeśli ktoś ma rozsądnie ustawiony próg tolerancji na kichę na ekranie, często już w czasie regulacji, przegląda na oczy i traktuje taki monitor jako zło konieczne, do czasu nabycia normalnego.
Nie ma znaczenia, to tylko różne podstawy. Moim prywatnym zdaniem lepsza jest H (Height Adjustable) z powodu rozłączonych wszystkich stopni swobody przy regulacji. Podstawa U (EzUp) ma tylko tą zaletę, że można ekran opuścić na sam stół. Jest to jednakże kosztem wygody regulacji, bo podnosząc/opuszczając jednocześnie się pochyla. Trzeba wykonać dwa ruch tam gdzie w H jeden.
Proszę zatem, tych ciężko zarobionych pieniędzy nie wydać, a nie wyrzucać w błoto. Napisano wiele setek kilobajtów tekstu, przestrzegając przed okołochińskim szmelcem w tej klasie cenowej. Nie da się kupić za tyle monitora, jedynie emulator. Tym bardziej do zdjęć.
Ostatnio edytowane przez Tom01 ; 26-12-2007 o 01:59 Powód: Automerged Doublepost
Masz problem z kolorem, wal śmiało!
e-mail: color@mastiff.pl
Na co w takim razie zwrocic uwage przy zakupie monitora? Czy patrzec na parametry i ufac setkom tysiecy kilobajtow tekstu w ktorych napisano ze jesli chodzi o odwzorowanie kolorow matryce MVA/PVA sa lepsze od matryc TN, czy tez zdac sie na marke? Czy matryca TN dajmy na to od takiego Eizo jest lepsza od VA od Samsunga czy Benka? I co to tak naprawde znaczy "lepsza"?
Jak juz napisalem - nie wymagam super profi jakosci jaka oferuja monitory za 5-10k. Chce miec monitor ktory bedzie odwzorowywal kolory na poziomie wystarczajacym dla amatora, monitor ktory spelni podstawowe wymagania po oprofilowaniu, monitor ktory bedzie sprawowal sie conajmniej lepiej od mojego obecnego 4-letniego 17" CRT Philipsa ze sklepu nie dla idiotow :]
3 EOSy 2 cyfry 1 analog| blog