spróbuj jeszcze raz:
http://canon-board.info/search.php?q...ic&titleonly=1
http://canon-board.info/search.php?q...E6&titleonly=1
nie sprawdzą ani aparatu, ani obiektywu, tylko wzajemną współpracę tych urządzeń.
spróbuj jeszcze raz:
http://canon-board.info/search.php?q...ic&titleonly=1
http://canon-board.info/search.php?q...E6&titleonly=1
nie sprawdzą ani aparatu, ani obiektywu, tylko wzajemną współpracę tych urządzeń.
Moim zdaniem to po takim "macaniu", cena kazdego obiektywu powinna byc obnizona o 10%.
Osobiscie traktuje to jako oszustwo, jesli sprzet sprzedaje sie jako fabrycznie nowy, a byl wielokrotnie podpinany w celach testowych. Szczesliwy ktory "maca" pierwszy ( jak to zyciu), ale trzeba uwazac, zeby nie byc tym n-tym. A efekty bywaja rozne, np. porysowana soczewka w 50/1.4 jak to kiedys widzialem.
Dlatego warto sprawdzic pudelko oraz obudowe i styki aparatu/korpusu. Czesto np. baterie sa foliowane, jesli sa juz w aparacie, to cos jest nie tak. Warto wiedziec tez jak obiektyw jest fabrycznie pakowany (ogniskowa/ostrosc) i sprawdzic po wyjeciu z pudelka.
10% po kazdym macaniu czy 10% bez wzgledu na ilosc macan![]()
![]()
oszystwo to IMHO o wiele za duze slowo.. rozumiem, ze Ty jesli masz okazje to nie sprawdzisz innych szkiel tylko bierzesz pierwsze z brzegu![]()
![]()
to juz problem tego kto ta ryse zrobi.. przeciez zaden normalny sprzedawca nie przyjmie takiego obiektywu spowrotem ;-)
a w ogole to powinnismy uwazac na wszystko, sprawdzac kazdy najdrobniejszy element bo 99,9% ludzi tylko czeka by nas oszukac i wcisnac uzywany i zniszczony sprzet ;-)
wiecej dystansu Fotos :-)
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 17-04-2008 o 10:33
wez statyw i ustaw sobie jakies kontrastowe elementy jako obiekt fotek i po kolei podpinaj i rob testowe zdjecia. te ktore najbardziej ci sie spodoba ten bierz (naturalnie ISO 100 i pelna dziura plus jedna fotka na przyslonie na ktorej widzisz ostry caly obiekt fotek), to co prawda zajmie troche czasu ale da ci jakies porownanie (nawet FF/BF przy dobrze dobranym temacie fotografi bedziesz w stanie sprawdzic)
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
>>to juz problem tego kto ta ryse zrobi.. przeciez zaden >>normalny sprzedawca nie przyjmie takiego obiektywu >>spowrotem
Ja BF/FF to mam juz w oczach wiec obiektyw dobieram tak, zeby co najwyzej skompensowac wade, a nie do aparatu![]()
Mowiac o oszustwie chodzi mi o zasade. Jak 5 osob przychodzi i podpina puszke i mowi, ze jest do d..., a gosc dalej ja wciska nastepnym jako fabrycznie nowa, nie wyjmowana, to sorry, ale jest oszustwo.
Jak sprzet jest raz czy dwa przymierzony bez sladow to pewno - nic wielkiego, ale jak sa odciski lap to podtrzymuje 10% w dol. Ja tak kupowalem sprzet w Niemczech - np. 20% rabatu na odtwarzacz CD, bo mial zniszczone pudelko :-) Tak naprawde fachowy sklep sprzetu foto powinien sam umiec sprawdzic profesjonalnie sprzet i zademonstrowac wynik.
>>tylko bierzesz pierwsze z brzegu
Ja bym sie z tego nie smial, bo dzieki wlasnie takim zyja producenci sprzetu :-) Przez specjalistow od kontroli jakosci BF/FF to juz dawno by zbankrutowali.
Ja na szczescie mam wszystkie obietywy nieostre :wink: i tak sie do nich przyzwyczailem, ze im wiekszy FF/BF tym ladniejsze fotki mi sie wydaja.
no wlasnie u 5 osob moze byc do d... a 6 akuratnie szklo zatrybi z puszka i bedzie ok... to kwestia spasowania body i szkla - dla jedny bedzie kicha a innym to samo szklo moze trafiac w punkt.. sprzedawca nie oferuje wiec czegos "gorszej jakosci"..
odciski i tak bedziesz miec juz po chwili zabawy szklem.. wazna jest optyka - jesli jej nic nie "dolega" to ilomas tam odciskami palcow nie warto sobie glowy zawracac :-)
powinien, ale czesto im sie nie chce/ nie umieja/ albo patrzac od drugiej strony - maja zaufanie do klientów i pozwalaja im samym sie pobawic - odpowiedzi jest wiele ale osobiscie uwazam mozliwosc pstrykniecia kilku zdjec kazdym z obiektywow za duze udogodnienie :-)
W!
A tak a propos, cos tu nie gra, kolega sie pyta na forum jak sprawdzic czy szklo 'trybi', prosta zaleznosc - Tobie i tak wszystko jedno, bierz co Ci w rece wpadnie i tak nie zobaczysz roznicy, wiec po co ... Wybierac??!
Zdrowko
Dużo tu bezpłodnego spierania sie nie związanego z tematem (nawet chleb za 2 pln się wybiera)
Wkrótce czeka mnie zakup C10-22 i też jastam zainteresowany tym teamtem
Reasumując:
1-duża dziura i kontrastowe cele zdjęcia-sprawdzamy ostrośći odwzorowanie kolorów
2- duża przysłona (ile 10-16? w zależności od oświetlenia/tak) - na co tu zwrócic uwagę
3- jak najlepiej sprawdzić BF i FF (zdjęcia linijek)?
4- oczywiście laptop i na nim oglądamy zdjęcia
5- oczywiście ocena wizualna (luzy zarysowania)
6- dodał bym jeszcze ocene pudełka od obiektywu (czy są naklejki wymagane do zwrotu gotówki od canona )
Prosze dodajcie jeszcze coś im więcej tym lepiej, wielu się to przyda.
Ostatnio edytowane przez drakon ; 17-04-2008 o 15:20
40D... 5DII... kit... C70-200/2,8... C17-40/4... C100IS...580EXII...statyw...monopod
przeciez to juz bylo setki razy - nie ma jakichs tajemnych sposobow o ktorych by na forum juz nie napisano.. najlepiej na pelnej dziurze pstryknac ze statywu fotke tablicy testowej.. ocenisz sobie wszystko na wyswietlaczu..
ja tak "sprawdzilem" polowe swoich szkiel a druga polowe zamawialem w ciemno przez internet.. IMHO takie szybki test wystarczy w zupełnosci - reszta jest juz tylko przejawami skrajnego onanizu![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 17-04-2008 o 16:31
Na stronach Boba Atkinsa jest artykul o tym http://www.bobatkins.com/photography/.
Wystaczy tez poszukac przez google.
Moim zdaniem akurat na wyswietlaczu to nic sie nie sprawdzi,
po za dzialaniem aparatu. Konieczny laptop, a najlepiej
wziasc sprzet na 1-2 dni. Jak bedzie nie tak, to reklamowac.
Czesto w sklepie nie ma nawet dobrego oswietlenia.