Kupuję nowy obiektyw i chciałem się poradzić na co powinienem zwrócić szczególna uwagę.
Kupuję nowy obiektyw i chciałem się poradzić na co powinienem zwrócić szczególna uwagę.
ciekawy temat , ja też chętnie posłucham bo niby co sprawdzić to wiem , pytanie jest jak to zrobić by poznać stan obiektywu i się nie nabrać na dorażne reperacje...
Mechanika , luzy , kolebania czy są jakieś zakresy normy ile dozwolone ? Optyka czy są metody na inne niż organoleptyczne i wizualne sprawdzanie ????
prosze o metody i porady
pozdrawiam
Według mnie nie za wiele sprawdzisz bez podpinania do body i zrobieniu kilku zdjęć na próbę. Ale to co można:
- czystość / jakość szkieł (zwłaszcza czy nie ma pyłków wewnątrz...)
- luzy (w tym pierścienia ostrzącego, zobacz, jak się zachowuje na AF i MF)
- jeśli obiektyw był używany, to patrzyłbym jeszcze na stan mocowania.
Na pełnej dziurze, przy możliwie małym ISO... czyli najlepiej przez otwarte drzwi lub okno.
Fotki Testowe przy nie najlepszym sklepowym oświetleniu, na ISO 1600 niewiele są warte. O ile BF/FF może się udać na takiej podstawie jakoś ocenić, to koloru, kontrastu, plastyki obrazu aberracji itp już raczej nie.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
Popatrz na śrubki (na bagnecie, w niektórych szkłach nie tylko). Kupując nowy warto wiedzieć czy nie jest to szkiełko z gwarancyjnego zwrotu, przy używce lepiej mieć pewność że nie był wcześniej nieprofesjonalnie serwisowany.
Warto popatrzeć tez na obudowę, odpryski mogą świadczyć o uprzednim spotkaniu obiektywu z posadzką lub innych chodnikiem :-)
Dzięki za odzew, ale ja ten wątek napisałem 15-04-2005 r czyli prawie 3 lata temu.
Hehe, ktoś coś dopisał, a ja nie popatrzyłem na datę :-)
Przeszukałem i nie znalazłem odpowiedzi. Do rzeczy. Mam szczęście (znajomy szef sklepu foto) w sklepie wybrać (i zakupić oczywiście) canona 85/1,8. Właściciel ma na stanie nową partię 10 sztuk. Powiedział, ze zostawi mnie z tymi obiektywami, da dostęp do komputera i będę mógł sobie wybrać "najlepszy". Nie chcę nadużywać jego gościnności dlatego chciałbym, to sprawnie zrobić a z drugiej strony nie zaprzepaścić takiej okazji. Podpowiedzcie mi - laikonikowi - na co mam zwrócić uwagę a najlepiej jakie testy zrobić by nie trafić i nie kupić wadliwego egzemplarza? Mam 20D. Jak go ustawić (ISO, przysłona najbardziej miarodajna itp.) Mam też wydrukowane tablice na BF i FF, ale czy te tablice sprawdzą mi korpus czy właśnie obiektyw? Podpowioedzcie proszę, bo dziś o 12oo PRZEBIERAM.