Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Canon 40D + obiektywy + Telekonwerter x 2

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

no to bylo by super :-) .. koncert jesli sie nie myle jest w GCK, czy tak :-) bedziemy w kontakcie na pw - licze na uzdrawiajaca moc twojego tc

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Panowie, i jak testy?
    Pytam bo właśnie stoję przed zakupem kenko x1.4 teleplus pro 300 do 70-200 f4is i 400/5.6 i ciekaw jestem jak będzie pracował na centralnym punkcie z 40D i zaklejonymi stykami (w 400mm oczywiście).. Bo z innych wątków wynika że jest jakiś problem z 40D i centralnym punktem przy użyciu telemkonwertera

Pozdrawiam
    Artur
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

potestowalismy i moja 40'tka zlapala ostrosc na centralnm punkcie w momencie gdy skierowalem lufe 500mm na.. jarzeniowke - w innych przypadkach af mial chyba za malo swiatla .. na bocznych pkt. nie ma az takich problemow..

testowalismy z moim kenko x1.4 (wlasnie tym ktory zamierzasz kupic) i kenko x2 Jablam'a - jakos tak odnioslem wrazenie, ze lepiej spisywal sie wlasnie ten drugi konwerter..

70-200 4 is i tc x2 smigaja razem ze hej - mialem okazje tym chwile postrzelac i zestawik bardzo sympatyczny (tc x2 bez chipa wiec nic nie trzeba zaklejac).. 400 5,6 nie wiem jak sie spisuje - nie mialem okazji testowac..

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Dzięki za info.. właśnie na allegro licytuję takiego 1,4 - może się uda kupić... zobaczymy - w zasadzie potrzebuję do 70-200 na mecze Orange e
    Ekstraklasy w kielcach (a na stadione w kielcach jest nawet w nocy jasno i f5.6 spoko starcza) a do 400/5.6 przy okazji więc zobaczę czy hula..
    Dzięki za informacje

Coś już napisał Awatar Pitek
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    ... a do 400/5.6 przy okazji więc zobaczę czy hula..
    Dzięki za informacje
    właśnie jak podepniesz Tc 1,4 do 400/5,6 to napisz jak to działa, bo jestem na etapie kupna 1,4:smile:
    Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pitek Zobacz posta
    właśnie jak podepniesz Tc 1,4 do 400/5,6 to napisz jak to działa, bo jestem na etapie kupna 1,4:smile:
    Spoko.. wysłany do mnie przedwczoraj, mam nadzieję że w tym tygodniu poczta przyniesie.. kenko x1,4 za 400 zł się trafił na allegro..
    Jak dostanę go w swoje ręce to zalepiam styki (taśma już czeka ) i zobaczymy co wyjdzie..

Coś już napisał Awatar Pitek
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arturs Zobacz posta
    Spoko.. wysłany do mnie przedwczoraj, mam nadzieję że w tym tygodniu poczta przyniesie.. kenko x1,4 za 400 zł się trafił na allegro..
    Jak dostanę go w swoje ręce to zalepiam styki (taśma już czeka ) i zobaczymy co wyjdzie..
    gratuluję i życzę powodzenia:razz:
    Canon EOS 70D, Canon 100-400 L mk2, Canon 100, Tamron 17-50 1:2,8IF LD XR Di II Aspherical, Manfrotto 190 X PROB + 804 RC2

Miasto
    Kielce

Domyślnie

No to już mam..
    Dokładnie to model KENKO PRO 300 DG x 1.4
    i tak - jak w telekonwerterze są zalepione styki z 400mm/f5.6 L AF działa we wszystkich punktach - ale to działanie pozostawia wiele do życenia - często się gubi i kilkakrotnie buja się przez cały zakres bez potwierdzenia.. a czasem ustawi na ten sam motyw bez problemu.. zarówno na punkcie środkowym jak i na wybranym konkretnym bocznym oraz na wybranych wszystkich polach autofocus zachowuje się podobnie.. to tak na szybko - możliwe że jest tak, że na bocznych będzie troche lepiej niż na środkowym bo przy wybranych wszystkich polach na w miarę jednakową odległość sygnalizował ostrość na bocznych a na środkowym nie - ale kilka razy było odwrotnie.. pogoda dzisiaj raczej nie sprzyjała testom więc tylko chwilę na balkonie pobawiłem się.. w weekend może coś więcej pstryknę..
    Ale z tego co widzę to w tym zestawie przy takiej pogodzie jak dzisiaj o autofokusie przy ptakach można zapomnieć.. zdecydowanie szybciej i pewniej wyostrzyć ręcznie.. ale jak będzie jasno (czyt. słonecznie) to raczej bedzie ok, w każdym razie potwierdzenie i AF działa i to jest najważniejsze..
    I oczywiście odpowiednik 896 mm na ff ma moc

Pozdrawiam
    Artur

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

No ja do tego mojego kenko x2 podpinalem Canona 100-400 IS i powiem ze na 40D ogniskowa 1300 to bylo bardzo mile. Autofocus dzialal bez problemu a celowalem po szyldach sklepowych na ulicy. Gorzej z tym, ze mialem wrazenie ze wszystko sie zaraz na pol zlamie jak miedzy obiektywem a puszka pojawil sie taki maly konwerterek.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    No ja do tego mojego kenko x2 podpinalem Canona 100-400 IS i powiem ze na 40D ogniskowa 1300 to bylo bardzo mile. Autofocus dzialal bez problemu
    Poważnie? A nie pomyliłeś przypadkiem z kenko 1.4x?
    Hmmm. Nie pomyliłeś, bo ogniskowa jest za duża. Czyli co, jednym działa z 2x, a innym nie chce z 1.4? Dziwne...

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów