u mnie AF bladzil w pomieszczeniu jak nie mial kontrastowej powierzchni do zlapania punktu. Na zewnatrz nie bylo zadnego problemu. Lapal szybko, i nawet servo dawalo rade.
u mnie AF bladzil w pomieszczeniu jak nie mial kontrastowej powierzchni do zlapania punktu. Na zewnatrz nie bylo zadnego problemu. Lapal szybko, i nawet servo dawalo rade.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
aaa, teraz juz rozumiem o co Ci chodzilo :-)
JaBlam, a moglbys sprawdzic i porownac szybkosc lapania ostrosci na centralnym punkcie i na bocznych ?? bo ja wlasnie na bocznych, zwlaszcza gdy uaktywnie wszystkie, najszybciej lapie ostrosc.. na srodkowym nie udalo sie ani razu choc tez zabralem aparat na spacer i to w otwarty teren wiec swiatla bylo pod dostatkiem??:
Ostatnio edytowane przez Kubak82 ; 21-11-2007 o 13:38
Przy okazji muszę przyznać, że rezultaty z tego zooma z podłączonym TC są chyba lepsze niż w przypadku 300/4 L IS z konwerterem 2x (mniejszy spadek ostrości i kontrastu). Potwierdza się, że to udane szkło.
Ale pamietaj, ze na fotkach ostrosc ZAWSZE byla ustawiana na znaczku pod maska. Jak popatrzysz na fotki to zauwazysz ze sila rzeczy musialem zmieniac punkty AF, bo nie zawsze owy znaczek znajdowal sie w centralnym punkcie!
Przed chwila wyjrzalem ponownie na dwor i sprawdzilem. nie ma ABSOLUTNIE zadnego problemu z ustawieniem ostrosci na ZADNYM z punktow AF, co lepiej - bardzo szybko ustawia! Ani razu nie przelecial po calosci szukajac na co ma ustawiac. Skierowalem tez szklo na moj smietnik na stole i sprawdzilem punkty AF, dokladnie taka sama sytuacja! Tez od razu zlapal gdzie ustawilem.
Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 21-11-2007 o 15:28
Jarek
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
no to sam juz nie wiem - moze to wina zakresu mojej sigmy ale prawde mowiac nie chce mi sie w to wierzyc, bo czemu niby na bocznych punktach lapie a na srodkowym nie![]()
bez konwertera nie ma problemu - lapie na wszystkich punktach, szybko i to nawet przy bardzo slabym swietle.. wrr, moglem sobie zostawic 350d jako drugie body :-(
Obaj macie 40d?
Zeby nie byc goloslownym, prosze Cie bardzo! 4 fotki z roznymi ustawieniami AF. to sa pelne klatki jedynie zmniejszone trochee bo mam ograniczenie na 1.5 MB kazdego. Sorry ze bateryjki ale chyba na szybkiego to najszybciej. Hahahahah przy okazji zrobilem przypadkiem test na BF/FF . Mueheheheheheheh. Nie ma testu! Po co! Tylko potwierdza sie to czego bylem pewny!
3 bateryjki w rzedzie to wlasnie ustawiane centralnym punktem. a reszte to chyba wiadomo ktore byly ustawiane.
Pisze autentycznie jak to jest bo jaki bylby sens pokazywac zafalszowane foto? Poza tym nie utrzymalbym na manualu tej rury. Nie mam tak sprawnych rak do dlugich szkiel. Sorry za 500 ISO ale chyba sie nie zaszumialo. Przyslona ustawiona na 4 zeby maksymalnie ograniczyc GO... z TCx2 to pewnie jakies 8 dalo. I tak zadziwiajaco mala wyszla ta GO!
Acha..od razu odpowiadajac na pytanie jotesa25.....samochod i bakteryjki testowalem na 40D, ale wczesniej jak tylko kupilem 70-200 4 IS sprawdzalem na moim 5D bo ciekawilo mnie jak sobie radzi. Dokladnie to samo! tyle ze 5 D dal mi krotszy zakres ogniskowej. Zreszta moge w kazdj chwili podpiac i sprawdzic ponownie, chociaz i tak daje lapy uciac, ze dokladnie tak samo ustawia.
Szkoda, ze sie tak szybko sciemnia bo bym jakie ptaszory poprobowal.
Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 21-11-2007 o 15:59
Jarek
Tak słyszałem o zaklejaniu styków itd.Jednak priorytetem dla mnie póki co jest statyw na wyjazd
Tele to dalsze plany i zależne od budżetu
![]()
Nie mniej jednak fajnie, że kolega Jarosław dał taki test bo to się na pewno przydajeDzięki zdjęciom jakie wykonał Jarosław widzę ogromny pożytek z IS
Zwłaszcza przy stosowaniu TC.
![]()
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
coz, pozosteje mi szczerze pozazdroscic JaBlam'owi wspolpracy jego szkla, body i konwertera??:
bede jeszcze kombinowal choc za bardzo nie wiem juz z czym.. moze ktos z okolic Katowic ma 40d i troche czasu na fotograficzno-chmielowe testy ;-)na szczescie 800mm + crop (bedzie z 1120mm
) nie potrzebuje az tak czesto wiec jakos naucze sie z tym zyc ;-)
dzieki JaBlam za test rozwianie watpliwosci :smile:
Kubak, chyba w niedziele mam koncert z chlopcami z Dzemu w Katowicach ! Napewno bede mial ze soba mojego 5D , moge zabrac TCx2 i sprawdzic mozna! tyle, ze cropa nie bedze, ale moze moj TCx2 jest jakis zaczarowany i nagle u Ciebie zadziala![]()
Jarek