Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 43

Wątek: Jak to jest z tą stabilizacją?

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez speed555 Zobacz posta
    dobra, tylko co Ci z IS przy czasie np. 1/20-30 jak obiekt sie rusza? i tak wyjdzie nieostre wiec chyba lepiej miec jasniejsze szklo zeby miec krotszy czas??
    Nie wyjdzie nieostre. Najwyżej ruszone Też ma fajny klimat.
    Ale jaką masz alternatywę? Nie robić zdjęć wogole?

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

speed555, Twoja strona www.speed555 zawiera konia trojanskiego ??:
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    speed555, Twoja strona www.speed555 zawiera konia trojanskiego ??:
    To ma być argument w temacie użyteczności IS? Szczególnie w kontekście Twojej stopki?

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

dobra, tylko co Ci z IS przy czasie np. 1/20-30 jak obiekt sie rusza? i tak wyjdzie nieostre wiec chyba lepiej miec jasniejsze szklo zeby miec krotszy czas??
    Druga kurtyna + dopalenie lampą (np. ). Pomiędzy f/4 a f/2.8 nie ma tak wielkiej różnicy żeby zagwarantowała ci nieporuszone zdjęcie w takich warunkach. Oczywiście nie mówie że IS jest zły. Jest bardzo użyteczny. Chciałbym zaznaczyć tylko że fotografia przy zastanym świetle ma swoje granice
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

argumenty jutro natomiast dzisiaj ostrzezenia
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ale jak pisał kolega wyżej - czasem nie chce się mieć jasnego szkła/dużej przysłony, ze względu na małą GO.
    Pozostaje pójść w ISO!
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Kiedys podawalem przyklad: Kolega mial 5D i 24-70 a ja mialem wtedy tylko 24-105. Robilismy fotki na scenie w teatrze no i niestety warunki byly takie a nie inne. W sumie wymagaly dluzszych czasow, u niego ze wzgledu na jasniejsze szklo napewno krotsze niz z moim szklem . Pomimo tego że moje szkło było ciemniejsze a jego 2.8 to on w rezultacie dostal poruszone foto na ktorym byly i poruszone postaci i cala scena spowodowana drzeniem reki i trudnoscia utrzymania, u mnie co prawda postacie tez byly poruszone, za to wszystkie statyczne elementy byly jednak o wiele bardziej ostre niz u niego. Oczywiscie ze mogl uzyc statywu czy monopodu. Tylko nie zawsze jest takowy pod reka.
    Ostatnio edytowane przez JaBlam ; 20-11-2007 o 01:07
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Jasniejsze szkło tzn. na najwiekszym otworze i z b.mała GO.Takich zdjec mamy pewien procent.Ale gdy np.24-70 przymkniesz do f4 lub bardziej to przy porównywalnej jakosci 24-105 4 L IS ma olbrzymia przewagę mozliwosci.Osobiscie wole tam gdzie potrzebuję jasno, używac 35/1,4 50/.. 85/..[ Jest jeszcze lampa ktora doswietli, nie koniecznie cała mocą].A zoom, z natury reportażowy, z IS.Myślę ze każdy jesli wypróbuje, niechętnie sie z IS rozstanie.Pozdrawiam.:smile:

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

http://canon-board.info/showthread.php?t=27831

akurat dzisiaj dawalem. Robilem dodatkowo po 3 foto z IS on i OFF. Przy tym czasie i tej ogniskowej niestety nie udalo mi sie zrobic nieporuszonych fotek bez stabilizacji.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stalker Zobacz posta
    Przeczytałem na forum ze zdjęcia zrobione stabilizacją mają gorszą jakość?
    Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii bo zastanawiam sie nad obiektywami i nie wiem czy brać IS czy nie. Sa może jakieś testy to potwierdzające.
    Dzięki
    No co Ty. Wczesniej (gdy nie mialem 4-105) zonie trudno bylo robic czasem na 1/60 -1/100 (zalezy oc i gdzie) teraz 1/30 i ZERO poruszonych zdjec. IS sie przydaje, bardzo przydatna funkcja (nie kozystam caly czas). Absolutnie nie zauwazylem "pogorszenia" jakosci fotek. Uwazam ze bardzo przydatna funkcja w szklach. nawet 1/15 i da sie zrobic zdjecie nieporuszone (przeba jednak trzymac aparat "sztywno")

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów