Przeczytałem na forum ze zdjęcia zrobione stabilizacją mają gorszą jakość?
Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii bo zastanawiam sie nad obiektywami i nie wiem czy brać IS czy nie. Sa może jakieś testy to potwierdzające.
Dzięki
Przeczytałem na forum ze zdjęcia zrobione stabilizacją mają gorszą jakość?
Jakie są wasze doświadczenia w tej kwestii bo zastanawiam sie nad obiektywami i nie wiem czy brać IS czy nie. Sa może jakieś testy to potwierdzające.
Dzięki
jak masz kase na IS to braćz tą jakoscia to piszą ludzie którzy cały czas robia zdjecia tablic testowych itp.
na odbitkach/wydrukach tego nie zauwazysz. ale ja bym wolal zamiast IS wziasc z lepszym swiatlem (jesli masz taka opcje).
Pkt 8 regulaminu forum
Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...
pozdrawiam
Popieram speed555. IS w sumie w większości są w tele, chyba poza 24-105 L IS. A tele to i tak najlepiej oprzeć o monopodWięc stabilizacje masz w postaci monopoda.
Ja bym brał jaśniejszą wersje bez stabilizacji. Ale biorę pod uwagę moje potrzeby. Jeśli uważasz za niepraktyczne używanie monopodu, lub niewygodne, no cóż, bierz z ISem.
40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
Ktoś naruszył Twoje prawa?
IS nie pogarsza jakości zdjęcia.Jest obecnie coraz częściej montowany w nowych obiektywach.Jest równiez coraz bardziej rozbudowywany.Pomaga przy zdjeciach"z ręki"tak obiektów statycznych jak i przemieszczajacych sie ułatwiajac panoramowanie poziome i pionowe.Jak wszystko tak i IS musi byc stosowany świadomie i ze zrozumieniem jego roli i dzialania.Mozna ogladać testy [polecam Google] ale lepiej zrobic próbne zdjecia na granicznych dla poruszenia czasach z IS właczonym i wyłączonym.Canon oferuje przesuniecie czasu poruszenia o dwa lub trzy stopy,to b.dużo.Przy szkłach z długą ogniskową i jasnych jest to jedyna droga do skrócenia czasu wykonania nieporuszonego zdjecia w trudnych warunkach [światło,ruch]To jaki wybrac obiektyw zawsze zależy od jego przeznaczenia.NP. na spacer zoom IS.Do studia na statyw bez IS bo niepotrzebny [zresztą i tak nie działa].Ideałem na dzis trudnoosiagalnym i b.kosztownym byłby b.jasny obiektyw z IS.Niewątpliwie zwiększanie roli IS to przyszłość bo z jasnoscią obiektywów ze względu na prawa fizyki niewiele da się więcej zrobić.Z czasem gdy potanieje bedzie w kazdym obiektywie jak dzis AF.{i wreszcie [o stań sie chwilo] przestane czytac czy lepiej jasny?czy z IS}Pozdrawiam
![]()
Ostatnio edytowane przez janmar ; 19-11-2007 o 22:34
Zgadzam się z janmarem. Ja mam ISa w 24-105 i fajnie jest robić nieporuszone fotki przy 1/30s z ręki przy 100mm, przydaje się to w różnych sytuacjach. Dobrze by było mieć do tego jeszcze 2,8 światełko, ale is bardziej mi sie przydaje, bo światełko mam w stałkach.
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
To jest tak ustabilizowany obiektyw bez IS powinien dać ( i wg mnie daje )lepszy obraz gdyż nie ma dodatkowego elementu optycznego w postaci IS ,który zwieksza zniekształacenia. Jednak dobre zdjęcie o wiele łatwiej jest zrobić obiektywem z IS gdyż eliminuje się niekorzystny wpływ drgań - Jednym słowem jeżeli nie fotografujesz wylącznie ze statywu to jak najbardziej IS jest przydatny !!!
Znajdziesz tyle samo przeciwnikow ilu zwolennikow. Ci co posiadaja szkla z IS, beda mowic ze jest to super sprawa i bardzo przydatna. Ci ktorzy nie maja, napisza, ze albo jest to bajer i że tak naprawde jest to niepotrzebne, albo ze zamiast IS wola jasniejsze szklo.
Ja kiedys myslalem podobnie dopoki nie kupilem mojej pierwszej Eli z IS. Teraz chcialbym zeby wszystkie szkla jakie mam mialy IS (w sumie 70% ma).
Jesli mnie drazni to zawsze moge ją wyłączyc! Ale juz nie raz sie przekonalem o zalecie tego systemu, i zawsze bede mowic ze TAK ! IS warto miec.
Jarek
----------------------------------------
Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje
Pkt 8 regulaminu forum
Sprzęt: Canon 40D + Canon 350D+BG-E3 + Sigma 10-20; Tamron 17-50mm f/2.8 XR; 70-200 f/2.8L; Speedlite 580EX II + 430EX; 16+8+4+2+1 GB CF Kingston Elite Pro, itd...