Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Z czego wykonane te Canony?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotokor1 Zobacz posta
    Podstawowym zastosowaniem magnezu są stopy. Najpopularniejsze z nich to te z dodatkiem aluminium, cynku, manganu lub krzemu, ale także cyrkonu, cyru czy itru.
    Ultralekkie stopy magnezu służą jako części do budowy samochodów, samolotów, w przemyśle maszynowym, zbrojeniowym, w optyce, ale także jako elementy wykończeniowe.
    No to spytam, czego używali w "lampach błyskowych" nasi dziadkowie? - może to jest owo "zastosowanie w optyce"?

PS
    W stopach chodzi o cer i itr?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

magnezji?????!!!!!
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Tak,tak..Gdy zaczynałem swoja przygode z fotografią w Kółku fotograficznym{na ul. JW Stalina 21 lata piecdziesiąte} do moich obowiazków jako pomocnika instruktora należało obsługiwac deseczkę z magnezją.Oczywiscie synchronicznie z migawką.Magnezja była w takich małych mocnych torebeczkach.Była b.przydatna do psich figli poza studiem też. Pozdrawiam.:-)
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 21-11-2007 o 10:17

Domyślnie

:-P tak tak janmar był to tak zwny proszek błyskowy
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Tak,tak..Gdy zaczynałem swoja przygode z fotografią w Kółku fotograficznym{na ul. JW Stalina 21 lata piecdziesiąte} do moich obowiazków jako pomocnika instruktora należało obsługiwac deseczkę z magnezją.Oczywiscie synchronicznie z migawką.Magnezja była w takich małych mocnych torebeczkach.Była b.przydatna do psich figli poza studiem też. Pozdrawiam.:-)
    I na tym nie koniec. Później były takie jednorazowe żarówki z drucikiem magnezowym w tlenie...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    I na tym nie koniec. Później były takie jednorazowe żarówki z drucikiem magnezowym w tlenie...
    One chyba były znane już przed wojną . Nawet były takie magazynki z automatyczną zmianą tych żarówek dla reporterów. Swoją drogą ciekawe czy gdzieś można pooglądać "lampy błyskowe" z tamtych lat?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów