Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Z czego wykonane te Canony?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

pisząc że Cię nie zrozumiałem, pisałem do Cyborga, a nie Janmar do Ciebie, co widzę uznałeś za jakąś złośliwość z mojej strony i przez to chciałeś się odgryść za pomocą przeklejanego tekstu. easy
    fakt faktem alki nie są z plastiku tylko z kompozytów. i chyba o to chodziło.
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schabu Zobacz posta
    pisząc że Cię nie zrozumiałem, pisałem do Cyborga, a nie Janmar do Ciebie, co widzę uznałeś za jakąś złośliwość z mojej strony i przez to chciałeś się odgryść za pomocą przeklejanego tekstu. easy
    fakt faktem alki nie są z plastiku tylko z kompozytów. i chyba o to chodziło.
    Jakis dzien na nieporozumienia.Pierwsze :Jacek 23 napisał"Witam, z czego jest obudowa EF 100-400L?
    Bo o ile sie orientuje EF 24-105L to magnez"
    Drugie.
    Traktujac to jako zrozumiały ogólnik sprecyzowałem ze chodzi o kompozyt
    magnezytowy i starałem sie to wykazac przy pomocy przeklejonego tekstu.

Trzecie. Nie mam osobistego stosunku do kompozytów ani wypowiedzi Kolegów z forum.Niczego nie traktuje jako złosliwość i nie mam zwyczaju sie odgryzac.Pisze na forum bo sie w ten sposób duzo ucze od innych.Przeciez nie jestem producentem obiektywow,chce po prostu pewne rzeczy wiedziec.Nie jestem równiez nieomylny.Dla mnie nie ma i nie było zadnego problemu w naszej merytorycznej przeciez dyskusji.Pozdrawiam Cię:-)

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Mamy chyba po kłopocie z porozumieniem.? A 24-105 jest z kompozytów magnezowych [tak to okreslam w swoich wczesniejszych wypowiedziach]czyli[metalowych].
    Czy stop matali lekkich, który Canon stosuje w różnych swoich konstrukcjach można nazwać kompozytem, czy nie to sparwa innsza. I dyskusja raczej akademicka.

Pytanie było, czy obudowa 24-105/4 jest z metalu czy nie.
    Otóż korpus obiektywu, decydujący o wytrzymałości całości, jest z tworzywa sztucznego. Nie z metalu. Podobnie wysuwany tubus. Z metalu są jedynie: bagnet, pierścienie MF i zoom oraz gwint filtra.

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

.Pozdrawiam Cię:-)
    ja Ciebie również
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

theremin
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    (...)
    Pytanie było, czy obudowa 24-105/4 jest z metalu czy nie.
    Otóż korpus obiektywu, decydujący o wytrzymałości całości, jest z tworzywa sztucznego. Nie z metalu. Podobnie wysuwany tubus. Z metalu
    są jedynie: bagnet, pierścienie MF i zoom oraz gwint filtra.
    Tak jest. I nie chce być inaczej. Niestety, niektórzy ludzie w pierwszej kolejności kojarza "plastik" np.: z ABSem, z jakiego wykonane są obudowy wielu chińskich (nie tylko) urządzeń...

Analogicznie, z poliwęglanu wykonana jest obudowa "pancernej i metalowej" tokiny 12-24/4...

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Zbrojony ABS to też porządne tworzywo.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

pops
    Guest

Domyślnie

Traktujac to jako zrozumiały ogólnik sprecyzowałem ze chodzi o kompozyt
    magnezytowy
    i starałem sie to wykazac przy pomocy przeklejonego tekstu.
    witam wszystkich w moim pierwszym poście na tym forum
    widząc ten tekst musiałem sobie konto założyć, jak się czegoś nie wie to polecam najpierw wpisać to w google zanim się napisze, że magnezyt to metal, reszty wywodów nie na temat nie czytałem, więc nie wiem czy ktoś to sprostował. pomijam już nazywanie metalu stosowanego przez canona kompozytem... polecam też nie sugerowanie się serwisami typu ściąga, ponieważ znajduje się tam straszna ilość piekielnych bzdur i spłaszczeń tematu.

trafiłem tutaj szukając informacji nt sprzętu który dopiero zamierzam kupić, więc pewnie będę Was wcześniej czy później nękał pytaniami, mam nadzieję, że tym postem nie zraziłem nikogo do siebie.

pozdrawiam wszystkich
    Ostatnio edytowane przez pops ; 20-11-2007 o 21:52

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

hej ale jazda
    Magnez w przyrodzie występuje w postaci wielu minerałów, takich jak magnezyt, dolomit, karnalit, kainit, kizeryt, epsomit. Można go także znaleźć w wodzie morskiej i niektórych wodach mineralnych.

Magnez metaliczny otrzymuje się w procesie elektrolizy stopionego karnalitu lub chlorku magnezowego oraz przez redukcję tlenku magnezowego. Do produkcji przemysłowej najczęściej stosowana jest elektroliza.
    Podstawowym zastosowaniem magnezu są stopy. Najpopularniejsze z nich to te z dodatkiem aluminium, cynku, manganu lub krzemu, ale także cyrkonu, cyru czy itru.
    Dzisiejsi odlewnicy to konstruktorzy, a często nawet wynalazcy, współpracujący wspólnie z odbiorcami części magnezowych nad stworzeniem nowych modeli komponentów i nowych form ich zastosowania.
    Ultralekkie stopy magnezu służą jako części do budowy samochodów, samolotów, w przemyśle maszynowym, zbrojeniowym, w optyce, ale także jako elementy wykończeniowe.
    Może to pomoże rozwikłać zagadkę
    mój 30d napewno jest ze stopu magnezowego (w jakiejś części) i mój 70-200 4L też
    pozdrawiam :-P
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotokor1 Zobacz posta
    mój 30d napewno jest ze stopu magnezowego (w jakiejś części) i mój 70-200 4L też
    70-200/4 też nie jest z metalu. Przynajmniej wersja IS. :-D
    Pozdrawiam.

Początki nałogu Awatar fotokor1

Domyślnie

mój jest bez IS a ten z IS jak pisze canon pl ,,Obudowa wykonana jest z metalu i poliwęglanu oraz zabezpieczona specjalnymi uszczelkami''- pewnie to nie to samo ale ja wierzę że tak
    Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów