Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Eos 400d czyyyy E - 510 ????????????

kazil
    Guest

Domyślnie Eos 400d czyyyy E - 510 ????????????

Witam wszystkich ekspertów !!
    no to zaczynamy

już nie długo planuje zakup sprzętu i przez długi czas byłem pewny zakupu Canona eos 400d .
    porównywałem go z Nikonem d40 i d40x
    olympusem e 500 i wieloma z podobnej półki .

a teraz moje uczucia zostały rozbite przez olympusa e - 510 ...
    zaznaczam że to bedzie moja pierwsza lustrzanka po wymęczeniu wielu kompaktów.

Canon eos 400d : zapoznałem się z systemem i mimo " plastiku " wnętrze aparatu jest całkiem przyjemne jak na ta klase .
    co za Canonem :
    -Ładna tradycja systemu i osiągi sensora cmos są imponujące.
    - szybkośc pracy
    - niskie szumy
    - duzy wybór obiektywów
    - nie zły autofokus....
    no ma co trzeba i w testach przyzwoicie wypadł .

Olympus E -510 : dawno nie sprawdzałem jak tam na rynku lustrzanek ... Ostatnio odwiedziłem pare stron i ... o to on E - 510.

Za Olympusem :
    - Dobre wykonanie korpusu
    - podgląd na żywo ( lcd ) ( to mnie tak ciągnie )
    - Stabilizacja matrycy....

no i tu jest problem . Co dla amatora , który zaczyna przygodę z lustrzankami ?

Prosze o szczerą opinię i pomoc w dokonaniu wyboru

Domyślnie

Pytanie tylko, do czego potrzebujesz aparat i na jakie szkła możesz sobie pozwolić. Pamiętaj, że Canon ma większy wybór obiektywów, także na rynku wtórnym, no i cropa 1.6. -Olympus ma 2.0.

Pozdrawiam,
    Front Side Studio

www.fs-studio.pl

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kogut Zobacz posta
    Pytanie tylko, do czego potrzebujesz aparat i na jakie szkła możesz sobie pozwolić. Pamiętaj, że Canon ma większy wybór obiektywów, także na rynku wtórnym, no i cropa 1.6. -Olympus ma 2.0.
    Ma większy wybór, ale jak przychodzi do kupna nie wiadomo na co się zdecydować. Stąd nonstop na CB pytania o zamiennik kita - do wyboru tamrony, sigmy, koszmarnie drogi 18-55 f2,8IS lub L-ki.
    W Olympusie z góry wiadomo co brać: bardzo dobry zamiennik kita ZD 14-54 f2.8 w cenie około 2100, lub nowy ZD 12-60. W dobrej cenie i jakości są też tele 40-150 oraz macro 35mm.
    Nie bez znaczenia w E-510 jest tez stabilizacja i wydajny odkurzacz.
    Pytający ma nad czym myśleć.
    Biegam, bo lubię

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Ale to ma byc przyszlosciowa przygoda z fotografia czy niezabowiazujace pstrykanie do kotleta? Bo tak naprawde to najwazniejsze pytanie

kazil
    Guest

Domyślnie

powiem tak .
    pasjonuje mnie fotografia i na pewno będę się w tym celu rozwijał .
    jednak na początek w miare możliwości finansowych chcę jeden z tych korpusów oraz powiedzmy szkiełko , które posłuży mi do robienia fotek miast , architektury czy krajobrazów oraz inne szkiełko do portretów ...
    oczywiście na miare mojej kieszeni za szkiełko do 1500zł
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    na pewno planowany zakup ma mi towarzyszyc no na pare ładnych lat ...
    więc który system ?
    które body ?
    Ostatnio edytowane przez kazil ; 19-11-2007 o 20:14 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar swiderski
    Miasto
    Gorzów/ Szczecin

Domyślnie

Jeżeli przez te kilka lat nie zamierzasz absolutnie nic więcej kupować, to ja bym się chyba zdecydował na Olympusa...
    350D z gripem + kit + 28-105 USM + 380EX

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Też miałem ten sam problem, ale szczęśliwie zdecydowałem się na 400D i jestem bardzo zadowolony. Schody zaczynają się w momencie wymiany kita na coś lepszego. Ceny szkieł canona są wyyyysokie, ale płacisz za jakość. W przypadku szkieł "alternatywnych" producentów rozpoczynają się kłopoty, a to z brakiem serwisu, a to z BF FF itd, choć wiele osób takie szkła posiada i bardzo je sobie chwali. Tak więc dla mnie trudniejszy był wybór obiektywów niż samego body.
    Canona sprzętów kilka.

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Niedawno również miałem ten sam dylemat. Po długich przeszukiwania różnych for internetowych, czytania i słuchania różnych opinii na temat cyfrowych lustrzanek zdecydowałem się na Canona 400D. Lecz dopiero po zmianie kita na c17-55/2,8 IS USM aparat pokazał na co go stać. Jestem bardzo zadowolony z dokonanego wyboru i z czystym sumieniem mogę ten aparat polecić.
    Pozdrawiam
    pozdrawiam

Domyślnie

Pamiętaj, kupując body decydujesz się na system mocowania obiektywów na całe życie (zmienić body jest łatwiej niż stertę obiektywów).
    I teraz zobacz na allegro:
    obiektywy canon - ok. 900 szt
    obiektywy Olympusa - ok 50 szt
    Biorąc pod uwagę, że lustrzanka to 2/3 obiektyw i 1/3 body, zastanów się i wnioski wyciągnij sam.
    I jeszcze jedna niedoceniana sprawa: serwis!!

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Canon. Dlaczego? Bo.... to Canon.
    pozdrawiam
    regulamin pkt 8

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów