Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Jak zrobić krzywą ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Mag Zobacz posta
    Lepiej nie można było tego opisać. Spędziłem 14 lat ucząc się matematyki Teraz pytanie jak to zrobić, a właściwie, czym to zrobić ? Czym porównać dwa zdjęcia, by wyaproksymować krzywą ?
    ...Matlabem?

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jakoś ta teoria mi nie leży, teoretycznie to można bardzo dużo, ale w praktyce nadal mówię że się raczej nie da.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Jeśli chodzi Ci o coś w rodzaju skopiowania "odcienia" sepi z jednego zdjęcia na drugie za pomocą krzywych to jest to możliwe - można kopiować dowolny ton. http://www.epaperpress.com/psphoto/index.html Black&White --> Copy a Tone. Polecam, sam często używam.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To dosyć proste bez użycia jakiejś skomplikowanej matematyki. W PS należy użyć metody GradientMap w trybie mieszania 'kolor' aby nałożyć odcień na dowolne zdjęcie.
    Jak taki gradient stworzyć? Dysponując oryginałem i zdesaturowaną kopią kopiujemy punkty z oryginału w odpowiednie miejsce gradientu.
    Np. szukamy na zdesaturowanym punktu o wartości 127,127,127 i z tego samego punktu oryginału wstawiamy kolor do gradientu na pozycję 50%.
    Analogicznie dla 63,63,63 to będzie 25%, dla 192,192,192 to będzie 75% itd. Im więcej przeniesiemy punktów tym dokładniejsze będzie odwzorowanie krzywej.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Wypróbowałem sposób jinks'a, działa bardzo dobrze ! Serdeczne dzięki ! Jutro przećwiczę sposób MMM'sa. Pozdrawiam.
    ArtMag

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów