Zobacz wyniki ankiety: Który z zestawów polecacie

Głosujących
72. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Co polecić koledze za 11-12tyś zł.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Ja przy takich funduszach nie miałbym kłopotów z wyborem...tylko mój zestaw wyglądał by tak 5D + 17-40/4L + 50/1,4 + 100/2,0 + 580EX bo już znam swoje preferencje.
    a ja w końcu samochód, bo zabawek trochę już mam
    no, w sumie teraz kupuję jeszcze 40D, ale dlatego, że najcichszy na rynku, a potrzebuję czegoś takiego w tym momencie bardzo. Później zamienię na następce 5D, jak wyjdzie i będzie równie cichy.

Ale jeśli chodzi o jeden obiektyw, to do 5D polecałbym raczej jakieś 24-70 albo 24-105, jak ktoś nie lubi zmieniać zbyt często obiektywów. Myślę, że dla amatora może bardziej taki walkaround jeden, żeby za często nie musiał zmieniać obiektywów.

100/2,0 ja bym brał chętniej niż 85/1,8, bo ten drugi przy otwartej dziurze łapie fiolet na światłach, a jak taki obiektyw się kupuje, to głównie dla 1,8.
    Ostatnio edytowane przez Krzysztof Bieliński ; 19-11-2007 o 20:04
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
    Strona: www.fotografiateatralna.pl

Coś już napisał
    Miasto
    Tranemo/Ińsko

Domyślnie

Zdecydowanie 5D+ reszta, u mnie na mikołaja będzie 5D a reszta poczeka trochę, w kolejności C85/1.8.. 24-105.. mam 17-40 więc na poczatek coś jest... na zakładce Sprzedam są ciekawe propozycje..

Domyślnie

ew fundusz powierniczy :-)
    Canon 5D, 17-40 4L, 70-200 2,8L, 85 1,8

Początki nałogu Awatar Arche121
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

zdecydowanie ,jednogłośnie zestaw nr.2

Uzależniony

Domyślnie

A ja na jego miejscu poczekalbym do kwietnia. No chyba, ze mu sie pali.

Coś już napisał

Domyślnie

Zapytaj się kolegi co do tej pory fotografował i na jakich ogniskowych bo to ułatwi wybór.

Osobiście polecam zestaw nr 1 bo: Kryje caly zakres, ma jasny, stabilizowany standard ( 24-105 jest ciemniejszy), mniejszą wynietę na szerokim, fajne, bardzo jasne jedno szkieło oraz super średnie tele. Dodatkowo 40d jest nową puchą więc nie musi się obawiać, że szybko będzie następca.

5d jest dobry jak się dokładnie wie czego oczekuje od aparatu. Dodatkowo może niedługo pojawi się następca i w jakimś stopniu pozostanie niesmak, że nie ma nowszego modelu...
    "korpus niezbyt profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus profi w rękach amatora, ale już korpus profi w rękach profi daje rezultaty bardziej profi niż korpus niezbyt profi w rękach profi"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez panczo Zobacz posta
    Zapytaj się kolegi co do tej pory fotografował i na jakich ogniskowych bo to ułatwi wybór.

Osobiście polecam zestaw nr 1 bo: Kryje caly zakres, ma jasny, stabilizowany standard ( 24-105 jest ciemniejszy), mniejszą wynietę na szerokim, fajne, bardzo jasne jedno szkieło oraz super średnie tele. Dodatkowo 40d jest nową puchą więc nie musi się obawiać, że szybko będzie następca.

5d jest dobry jak się dokładnie wie czego oczekuje od aparatu. Dodatkowo może niedługo pojawi się następca i w jakimś stopniu pozostanie niesmak, że nie ma nowszego modelu...
    jaki niesmak? nowa piątka będzie kosztować ponad 10tys. a nie sądzę, żeby amator chciał wydać tyle jedynie na body.
    jaśniejszy obiektyw na słabszym body to żadna przewaga, bo głębia ostrości przy tej różnicy i tak wychodzi taka sama (crop dość konkretnie zwiększa głębię ostrości), a 5D mniej szumi na wyższych ISO (np. 3200), w związku z czym jedną EV można sobie podciągnąć w 5D, kiedy w 40D to już raczej ryzykowne. Dlatego radzę raczej 24-105 na 5D, ten zestaw się bardziej opłaca.
    Zabawki: Canon 5D MkII |Canon 1D Mk III | Canon 70-200/2,8L | Canon 300/4L IS | Canon 16-35/2,8L | Canon 50/1,4 | Canon 85/1,8 i inne
    Strona: www.fotografiateatralna.pl

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Temat zamknięty.

40D+ 17-55/2,8 IS + 50/1,4 + 70-200/4L IS + 580EX II kupione....kolega zadowolony,koniec tematu . Dziękujemy za opinie.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Richie Zobacz posta
    Temat zamknięty.

40D+ 17-55/2,8 IS + 50/1,4 + 70-200/4L IS + 580EX II kupione....kolega zadowolony,koniec tematu . Dziękujemy za opinie.
    Szkoda . Bo ja bym mu polecił G9, a za resztę pojechać sobie w ciekawe miejsca. Po co się otaczać tak dużą ilością niepotrzebnych gratów .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów