Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Canon Pixma Ip8500

Valentino
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    może drukować gorzej ale wierność kolorów powinna zachować,

takie jest moje zdanie...skoro konkurencja wypada tu lepiej...
    Niechce sie klucic, ale wez na chlopski rozum... Poco by canon dolozyl jeszcze 4 kolory gdyby 3 kolorowa drukowala tak samo. Mozesz wierzyc czy nie, IP8500 oddaje wiernie kolory z monitora.
    Drukuje na Epson premium glossy 255gr/m2, zamienniki Geha (FotoJoker 20zl/szt) i cieplota 5000K na monitorze.
    Wiecej nikogo przekonywac nie bede !!!!!!

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Valentino
    Niechce sie klucic, ale wez na chlopski rozum... Poco by canon dolozyl jeszcze 4 kolory gdyby 3 kolorowa drukowala tak samo. Mozesz wierzyc czy nie, IP8500 oddaje wiernie kolory z monitora.
    Drukuje na Epson premium glossy 255gr/m2, zamienniki Geha (FotoJoker 20zl/szt) i cieplota 5000K na monitorze.
    Wiecej nikogo przekonywac nie bede !!!!!!
    ależ ja ci wierzę, nie wiem tylko czemu moja nie drukuje jak podobnej klasy Epson, czwarty kolor powinien odpowiadać za lepsze tony, cienie itp a nie za to, że niebieski jest niebieski...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tytus
    nie za to, że niebieski jest niebieski...
    Bo widzisz Tytus. Tak naprawde czwarty kolor dokladnie za to odpowiada. Problem IP3000 to brak czarnego do foto (3ebk to pigment do tekstu). Nasycenie i cala reszta pada. Czarny sie robi brazowy, czerwony jakis nijaki, niebieski idzie sobie w cyjan i cala reszta nijak sie ma do tego co naprawde powinno byc...

To sie nazywa gamut i jak urzadzenie fizycznie nie moze oddac jakiegos koloru z tego co ma to tego nie zrobi. Z proznego nie tylko Salomon nie naleje. W drukarce wszystkie kolory sa scisle policzone i kazdy nastepny kolor da wyrazna poprawe. A cztery to jest minimum do czegokolwiek normalnego.
    Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 25-11-2005 o 08:37
    ...

Pełne uzależnienie Awatar Tytus

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Bo widzisz Tytus. Tak naprawde czwarty kolor dokladnie za to odpowiada. Problem IP3000 to brak czarnego do foto (3ebk to pigment do tekstu). Nasycenie i cala reszta pada. Czarny sie robi brazowy, czerwony jakis nijaki, niebieski idzie sobie w cyjan i cala reszta nijak sie ma do tego co naprawde powinno byc...

To sie nazywa gamut i jak urzadzenie fizycznie nie moze oddac jakiegos koloru z tego co ma to tego nie zrobi. Z proznego nie tylko Salomon nie naleje. W drukarce wszystkie kolory sa scisle policzone i kazdy nastepny kolor da wyrazna poprawe. A cztery to jest minimum do czegokolwiek normalnego.
    Ok, tylko czemu Epson DX 4800 pluje normalnymi kolorami? czarny ma foto???

ma trzy kolory i czarny, i wyglądało mi to na bardzo zwyczajny atrament...

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Tusz foto tak naprawde to nic nadzwyczajnego. Jedyna roznica pomiedzy czarnym foto a pigmentem do tekstu u wiekszosci producentow to rozmiar czasteczek barwnika. Jak beda za duze nie beda dobrze "wchodzic" w papier foto i mieszac sie z kolorami. Za male czasteczki z tuszu uzywalnego do foto za to za gleboko wchodza w zwykly papier, tekst sie rozlewa i wyglada nieco gozej.

Dlatego mimo ze czarny jest nie musi byc uzywany do drukowania fotografii na papierze foto. Co to daje pisalem powyzej.
    ...

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mam pyt. do posiadacza iP8500 (Valentino). Zamierzam też kupić jakiś niezły sprzęt do drukowania. Byłem na warsztatch Canona (6.11.05) gdzie wystawiali 9 drukarek m.in. Canon 9950, 6220 oraz Pixmy 5200 i 4200 - piszę tylko o tych, gdyż zdjęcie testowe drukowane na nich były najlepsze. Generalnie w porównaniu do fotografii tego samego testu zrobionego w fotolabie to wszystkie wydruki były zbyt kontrastowe może z wyjątkiem 6220. Ale wierność kolorów to najllpsza była w Pixma 4200 i 5200 co mnie mocno zaskoczyło. No i ostrość ich zdecydowanie lepsza niż na testowej fotki z fotolabu.
    Ludzie z Canona na pyt. o Pixme 8500 stwierdzili, że jest to dokładnie to samo co model 9950 co wg mojej oceny nie stawia jej w najlepszym świetle. Nie jest to zbyt kompatybilne z tym co opisuje posiadacz modelu 8500. Brakuje mi porównania do Epsona R800, jest jak wiem niezły ale niezbyt ekonomiczny. Może ktoś ma inne doświadczenia niż moje z testowanego sprzętu?

Domyślnie

A ja sie zapytam troszke z innej beczki jakich tuszy (nieoryginalnych) uzywac do tej drukarki !

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów