Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: ...Prawa autorskie...

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Saurus Zobacz posta
    A czy sprzedaż praw majątkowych do zdjęcia kłoci się z prezentowaniem zdjęcia np. w swoim portfolio czy na jakieś wystawie - gdy NIE czerpiemy z tego faktu żadnych korzyści majątkowych? Wydaje mi się że sprzedajemy właśnie tylko prawa do czerpania zysku z konkretnych zdjęć, a nie do publikacji nieodpłatnej w ogóle?
    Zależy jak będzie skonstruowana umowa sprzedaży. Należy wystrzegać się ogólnikowych stwierdzeń "pełne prawa majątkowe" a naciskać na wyszczególnienie zakresu odpłatnego wykorzystania fotek. Tak jak korona-pl wcześniej ujął - o wiele bezpieczniej jest podpisać umowę o odpłatne wykorzystanie zdjęć niż pełna sprzedaż zdjęcia.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Odświeżę wątek. W regulaminie pewnego konkursu znalazłem taki zapis:
    "Ja niżej podpisany/a oświadczam, że jestem autorem i wyłącznym właścicielem przesłanych fotografii oraz przenoszę na .... prawa autorskie i pokrewne do przesłanych przeze mnie fotografii, a w szczególności: publicznego wykorzystania, utrwalenia i zwielokrotnionego druku, wykorzystywania w celach promocyjnych i marketingowych".

Rozumiem, że autor miał na myśli autorskie prawa majątkowe jednak czy nie powinno być to sprecyzowane w regulaminie?

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów