Witam,
Mam znikome doświadczenie w studio stąd pytanie: Czym różni się światło "z parasolki" białej, parasolki srebrnej, softbox'a?
Kiedy lepiej użyć parasolki, a kiedy użyć softbox'a?
M
Witam,
Mam znikome doświadczenie w studio stąd pytanie: Czym różni się światło "z parasolki" białej, parasolki srebrnej, softbox'a?
Kiedy lepiej użyć parasolki, a kiedy użyć softbox'a?
M
Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)
Ja wiem, ze swiatlo odbite od parasolki jest miekksze niz z softa. Moim zdaniem z softow latwiej sie kontroluje rozchodzenie swiatla niz z parasolki, poza tym w malym studiu zrobilby sie chaos swietlny przy uzyciu np. bialych transparentnych parasolek. Softami mozna tak wymancykowac ze swiatla nie beda sobie przeszkadzaly np. w pomieszczeniu 8 x 5 metrow. podkreslam ze sa to tylko moje obserwacje poparte praktyka.
Swego czasu znalazlem chyba na flickr porownanie swiatla odbitego od srebrnej parasolki i przepuszczonego przez biala parasolke. Wyglada to mniej wiecej tak:
. Co do softa to owszem, nie ma on takiego rozrzutu swiatla na boki, ale na funsporcie tez widzialem parasole z zaslonietym "tylem" - tez swieca "na wprost". Zarowno swiatlo przepuszczone przez softa jak i przez biala parasolke bedzie miekkie. Soft jest bardziej "kierunkowy". Parasolka to taki soft dla ubogich :P ale przy takiej roznicy w cenie i wszechstronnosci nie ma sie co czepiac do parasolek.
3 EOSy 2 cyfry 1 analog| blog
wypraszam sobie z tymi parasolkami :P A tak na powaznie to co by nie bylo to swiatlo od parasolki jest odbite, a w sofcie rozproszone
A co z bialymi - przezroczystymi parasolkami? Takimi jak ta: Przez nia swiatlo przechodzi, odbija sie przy okazji... A juz definitywnym przykladem, choc moze malo popularnym, parasolki nieodbijajacej/rozpraszajacej jest taki wynalazek: oferowany u nas jak dotad chyba jedynie przez funsports...
3 EOSy 2 cyfry 1 analog| blog
Ta parasolka z zaslonietym spodem zdaje sie byc nieogarnietym softem (w plenerze pewnie sie by dobrze sprawdzala, ale w studiu nabiera wlasciwosci stricte parasolkowych![]()
Jak najbardziej zgadzam sie z ta opinia. Dokladnie to samo mozna przeczytac w ksiazce Michaela Freemana pt. " Innenaufnahmen ". Najlepsza kontrole uzyskamy stosujac parasolke, ktora na zewnatrz pokryta jest czarnym materialem. Dodatkowo zmieniajac zoom w lampie i odleglosc palnika od wew. pow. parasolki kontrolujemy swiatlo, ktore moze rzucac cien parasolki np. na tlo. Uwazam, ze nawet w niewielkich pomieszczeniach da sie efektywnie wykorzystac taka parasolke. Stosujac tylko biala parasolke ma sie bardzo ograniczona kontrole nad swiatlem.
popatrz tutaj http://www.bron.ch/vt_pd_lg_sc_en/index.php
Pozdrawiam
Marek
-----------
canon user
mrek dzieki za link, bardzo fajny.
Z obserwacji wynika że softbox generuje bardziej miękkie światło w stosunku do parasolki białej z czarnym tłem.
http://www.bron.ch/_data/vt_pd_lg_soloflex80_big.jpg - softbox 80x80cm
http://www.bron.ch/_data/vt_pd_lg_schirmweis_big.jpg - parasolka biała z czarnym podkładem
Szkoda, bo parasolka jest duzo bardziej mobilna. Czy są softboxy które składają się do małych rozmiarów?
Ostatnio edytowane przez maxbmx ; 18-11-2007 o 12:53
Moje zdjęcia
RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)