Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: Czym różni się światło z Parasolki od światła z softbox'a?

Domyślnie

Czy są softboxy które składają się do małych rozmiarów?
    Oczywiście.

http://www.dicam.pl/lastolite_softboksy_ezybox

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tak mi się skojarzyło - ostatnio widziałem przelotem u znajomego w studio coś, czego nazwy dokładnie nie zapamiętałem ale wspólne z z "octagonalny" czy jakoś tak. Była to wielka parasolka z nasadką rozpraszającą. Czyli połączenie cech i parasolki i softboxa - światło z lampy najpierw odbija się od wnętrza parasolki a potem jest kierunkowane i rozpraszane przez nasadkę softboxową. Im większe tym lepsze i jak to znajomy określił - gdy nie ma się pomysłu na oświetlenie to to urządzenie da oświetlenie naturalne, miękkie, rozproszone, zero cieni (np jak w słoneczny dzień ale zza chmury).

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Tak mi się skojarzyło - ostatnio widziałem przelotem u znajomego w studio coś, czego nazwy dokładnie nie zapamiętałem ale wspólne z z "octagonalny" czy jakoś tak. Była to wielka parasolka z nasadką rozpraszającą. Czyli połączenie cech i parasolki i softboxa - światło z lampy najpierw odbija się od wnętrza parasolki a potem jest kierunkowane i rozpraszane przez nasadkę softboxową. Im większe tym lepsze i jak to znajomy określił - gdy nie ma się pomysłu na oświetlenie to to urządzenie da oświetlenie naturalne, miękkie, rozproszone, zero cieni (np jak w słoneczny dzień ale zza chmury).
    Takie coś pewnie :

Uzależniony Awatar merger
    Miasto
    wroclove

Domyślnie

raczej odwrotnie wynika z opisu viteza. czyli parasolka srebrna odbijajaca, a zamiast czarnego materialu bialy-dyfuzyjny.
    5d | 40d | tokina 10-17 fish | canon 24/1.4L | canon 85/1.8 | canon 135/2L | canon 400/5.6L
    430ex | 2 x sunpak 555 | metz 60 ct-4 | 2 x elfo 500 | elfo 1200 | PW plus II | sekonic L-758DR

adam chrabąszcz | extreme sport | galeria CB

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972 Zobacz posta
    Takie coś pewnie :
    Dokładnie odwrotnie. I softbox biały a nie czarny .

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eryk Zobacz posta

Takie coś?
    O to to... efektów nie widziałem ale opis interesujący 8) . I chyba lampa w środku była ale nie przypomnę sobie czy na 100% .

Domyślnie

Box parasolowy - http://markoflash.pl/glowna.php?p=pr...g=5&s=14&id=88

Osobiście nigdy nie używałem.
    Ostatnio edytowane przez Eryk ; 19-11-2007 o 16:39

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Przy okazji różnic, czy nie jest tak, że czasem po użyciu parasolki widać pręt/y na twarzy osób pozujących? Ktoś jakiś czas temu na to narzekał.

Początki nałogu Awatar Saurus
    Miasto
    okolice Łodzi

Domyślnie

Na twarzy to raczej nie (chyba że ktoś wykorzysta bardzo małą część powierzchni?), za to odbicia w oczach są paskudne - tam widać pręty
    Saurus

Prawo Murphy'ego: "Nigdy nie kłóć się z głupcem, ludzie mogą nie dostrzec różnicy"
    "Sztuczna inteligencja jest niczym przy prawdziwej głupocie" - Elbert Hubbart

Galeria WWW

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów