Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Canon a560-Czas naświetlania.

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie

tak, to jest menu. ale jak sie uruchamia aparat, włączasz tryb auto i od razu ci to sie wyświetla?
    bo to menu sie pokazuje po naciśnięciu przycisku set. a nastawy czasu i przysłony masz bez naciskania tego środkowego przycisku.
    u mnie to wygląda tak.

zdjęcie kamerą cyfrową, ale mam nadzieję ze widoczne
    Piotrek S.

solaola
    Guest

Domyślnie

Ja po wybraniu manuala na górze mam tylko;
    iso,lampę,centr.ważony uśredn.
    I nie mam czegoś takiego jak Ty,na górze.

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie

czas i przesłona to są wartości te na dole.
    Jeśli aparat ma inne menu to nie będę strzelał,
    może jak dorwę instrukcję do niego to coś podpowiem
    pozdrawiam
    Piotrek S.

solaola
    Guest

Domyślnie

Instrukcję mam,ale tam nic nie pisze.Zaraz odpalę płytę,podobnoć tam jest szersza.

Uzależniony Awatar FlatEric

Domyślnie

Witam.Przeczytałam na jednej z stron o doborze czasu naświetlania w tym aparacie.W instrukcji nic takiego się nie dopatrzyłam.
    Nic dziwnego, że się nie dopatrzyłaś. Ani A560 ani A550 nie mają manuala! To, co oznaczono na pokrętle literą M (konkretnie "M z aparacikiem") a w instrukcji opisano jako "tryb nastaw ręcznych" to zwykła automatyka programowa - ergo aparat sam dobiera w niej zarówno czas jak i przysłonę. Użytkownik może w tym względzie jedynie ustawić korekcję ekspozycji w zakresie 2EV względnie skorzystać z pamięci ekspozycji.

Trudno nie dopatrywać się w takim zabiegu bezczelnego marketingowego oszustwa, na skutek którego w szeregu opisów aparaty te figurują jako posiadające ręczną ekspozycję i wiele osób może się na to nabrać - a posunięte jest ono tak daleko, że nawet w exifie przy zdjęciach wykonanych w tym trybie jwst on nazwany "Manual"...

Czas naświetlania można regulować ręcznie jedynie w jednym przypadku - jeśli chce się użyć czasu z zakresu 1-15 s (jako że najdłuższy czas, jaki potrafi ustawić automatyka to zaledwie 1 s). Wtedy należy wejść w menu zdjęciowym (FUNC/SET) w korekcję ekspozycji (tak jak tu: http://img257.imageshack.us/img257/6562/julka134bh9.jpg ) i nacisnąć przycisk MENU. Wtedy włącza się tzw. tryb długich czasów i można ręcznie ustawiać czasy, ale wyłącznie z zakresu 1-15 s, nie mając do tego wpływu na przysłonę (tylko maksymalnie otwarta) i nie dysponując ŻADNYM pomiarem światła. Więc albo trzeba ustawiać ekspozycję na oko, metodą prób i błędów, albo korzystać z zewnętrznego światłomierza.

Pzdr

Grzesiu
    Ostatnio edytowane przez FlatEric ; 19-11-2007 o 17:48
    SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
    Analogowy DeviantArt
    Wypociny formalne
    Wypociny techniczne

solaola
    Guest

Domyślnie

Dziękuję Grzesiuu.
    Długie czasy odkryłam.
    Dzięki chłopaki za pomoc:Pietro.s,FlatEric.
    Myślę,że można zamknąć.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów