Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Jak ustawiacie ekspozycję

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja w 95% przypadków M, a pozostałe ( jakieś AV, czy też TV.... Ale to rzadko, bo nie bardzo ufam innym pomiarom światła niż skupionym.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Wink

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    OT: No cóż - sprawa polityczna - mówisz - masz

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Nikt nie wspomniał o słynnym canonowskim "naświetlaniu na cienie" i "przepalaniu świateł" :-) Czy w jakiś sposób kontrolujecie lub korygujecie to przy okazji ustawiania ekspozycji?

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adamek
    A ja w 95% przypadków M, a pozostałe ( jakieś AV, czy też TV.... Ale to rzadko, bo nie bardzo ufam innym pomiarom światła niż skupionym.
    Adamek, ustawianie AV czy też TV jest niezależne od ustawień pomiaru światła. Możesz sobie ustawić AV ze skupionym, w czym problem?

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zawsze M, czasami, jak na prawdę się szybko zmienia (rzadko się zmienia) Av. Av potrafi sobie przestawię kiedy tego nie chcę. Blokada ekspozycji według mnie nie jest szybsza... po prostu przyzwyczaiłem się bardziej do kręcenia kółkami niż lokowania i przekadrowywania.

Mierzę pomiarem skupionym. Czasami jak potrzeba to przezoomowuję lub podchodzę bliżej. To co ma być ciemne a jeszcze widoczne staram się aby nie przekraczało dużo więcej niż -2 na drabince, to co ma byc jasne i białe - odopwiednio +2 i trochę więcej. Te wartości dobieram sobie już na wyczucie w zależności od materiału jaki mam akdtualnie w aparacie.

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Adamek, ustawianie AV czy też TV jest niezależne od ustawień pomiaru światła. Możesz sobie ustawić AV ze skupionym, w czym problem?
    Z tym, że wtedy to niepraktyczne. Bo skupionym to ja sobie mierzę scenę w paru miejscach, a wtedy by mi się AV/TV nie przydało. Bo mierząc i przekadrowując, jest szansa, że neichcący zwolnię blokadę ekspozycji i cała misterna robota w p...u.

Jednym słowem - tak mi wygodniej.
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z tym, że wtedy to niepraktyczne.
    Nie bardzo rozumiem. Przeważnie używam AV ze skupionym pomiarem i nie uważam, żeby to było niepraktyczne.
    Bo skupionym to ja sobie mierzę scenę w paru miejscach, a wtedy by mi się AV/TV nie przydało.
    Znowu nie rozumiem.Skupiony pomiar służy do pomiaru w jednym miejscu, które znajduje się w centrum kadru w kółku, więc jak możesz mierzyć w paru miejscach?
    Bo mierząc i przekadrowując, jest szansa, że neichcący zwolnię blokadę ekspozycji i cała misterna robota w p...u.
    I znowu nie rozumiem. Jak można niechcący zwolnić AE Lock? Po naciśnięciu * masz 16 sek. na wykonanie zdjęcia chyba, że w międzyczasie dokonasz powtórnego pomiaru i nadpiszesz ustawienia w pamięci body albo...wyłączysz puszkę.
    Jednym słowem - tak mi wygodniej.
    To rozumiem. :grin:

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez p13ka
    Znowu nie rozumiem.Skupiony pomiar służy do pomiaru w jednym miejscu, które znajduje się w centrum kadru w kółku, więc jak możesz mierzyć w paru miejscach?
    Ja mysle ze tutaj chodzi o pomiar rozpietosci tonalnej sceny. Mierzy sie wszystkie charakterystyczne i wazne dla ekspozycji elementy kadru zapamietujac dla nich odczyty swiatlomierza (w glowie) i na tej podstawie dobiera sie manualnie czas i przyslone. Bardzo czasochlonne ale podobniez daje przy duzym doswiadczeniu najlepsze efekty szczegolnie w fotografii analogowej (tutaj chyba chodzi o wieksza rozpietosc tonalna kliszy nad matryca). Zdecydowanie najlepszy do tego jest spot ktorego cholera w nizszych canonach nie ma a czesto z niego korzystalem w Nikonie probujac zastosowac metode omowiona powyzej (ze zdecydowanie roznym skutkiem)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Ja mysle ze tutaj chodzi o pomiar rozpietosci tonalnej sceny. Mierzy sie wszystkie charakterystyczne i wazne dla ekspozycji elementy kadru zapamietujac dla nich odczyty swiatlomierza (w glowie) i na tej podstawie dobiera sie manualnie czas i przyslone. Bardzo czasochlonne ale podobniez daje przy duzym doswiadczeniu najlepsze efekty szczegolnie w fotografii analogowej (tutaj chyba chodzi o wieksza rozpietosc tonalna kliszy nad matryca). Zdecydowanie najlepszy do tego jest spot ktorego cholera w nizszych canonach nie ma a czesto z niego korzystalem w Nikonie probujac zastosowac metode omowiona powyzej (ze zdecydowanie roznym skutkiem)
    Taki pomiar stosuje się racze w studiu , przy reporterce nie ma na to czasu . Trzeba uśredniać.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jasne tyle ze kolega adamek nie pisal co fotografuje tylko jak, a z faktu ze w 95% uzywa trybu M mozna wywnioskowac ze to na 95% nie jest reporterka

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów