Każdy ma swoje "sposoby" na najlepsze ustawienie ekspozycji. Dodatkowo - oprócz techniki - są również różne gusty. Chciałbym zaproponować podzielenie się swoimi doświadczeniami, "sposobami" i spostrzeżeniami.
Każdy ma swoje "sposoby" na najlepsze ustawienie ekspozycji. Dodatkowo - oprócz techniki - są również różne gusty. Chciałbym zaproponować podzielenie się swoimi doświadczeniami, "sposobami" i spostrzeżeniami.
Ostatnio wiekszosc zdjec robie na priorytecie przeslony. Znajduje w kadrze jakas szara powierzchnie, swiatlo mierzone w centralnym punkcie na nia, blokada ekspozycji, pstryk! Troche to nie wygodne bo przycisk blokady w EOS300 jest strasznie malutki i do tego pod kciukiem, ktory jest strasznie duzy :-) Ale jak kupie sobie 350D to problem zniknie.
a ja myslalem, ze to HendrixZamieszczone przez Tomasz Golinski
moglo byc gorzejna jednym forum jeden uzytkownik mial avatara z Giertychem ...na szczescie Adblock sobie z tym poradzil
Wracajac do tematu - ja robie zdjecia na M ...ostatecznie gdy nie ma czasu na zabawe to Av
Priorytet przysłony - do osób
Priorytet migawki - do dzieci i psów
P - jak mam wątpliwości (ostrość w centralnym punkcie)
Zielony - zawsze jak daję komuś do ręki
Ale ostatnio robiłem na nartach na P, bo... niespecjalnie miałem czas na przemyślane ujęcia. Takie 6 dni na deskach to jednak strasznie krótkoA obiekty były albo bardzo statyczne (OGROMNIE statyczne
) albo całkowicie niesforne i uciekające z kadru. I jakoś się sprawdziło (statystycznie
)
EOS 300D, EOS 300, 580EX, gripy, parę szkieł ale bez "L", + nostalgia: Zorkij, Zenit i parę szkieł M42
U mnie na forum jeden z kolesi przez jakis czas uzywal serii avatarow z politykami (Kwas, Giertych, Bush itepe) - nie ze wzgledu na sympatie czy preferencje wyborcze, po prostu wybieral ciekawe ujecia... a to Kwas rozesmiany jak pajac, a to Giertych z mina, jakby narobil w portki po sama gume, Busha tez mial w grymasem nie wrozacym inteligencji... kupa smiechu byla z tych jego avatarowZamieszczone przez [DoMiNiQuE]
Ale zeby nie off-topicowac to i ja odpowiem na pytanie:
1. bez lampy - Av + ewentualnie korekcja EV
2. z lampa - M
A to oni w ogóle mają inne zdjęcia? (zwłaszcza ostatni) ;-)Zamieszczone przez kavoo
Ja: W zdecydowanej wiekszości Av, szybko poruszające się obiekty - Tv, w kontrolowanych warunkach M, gdy nie jestem pewny że wiem jak naświetlać - P, albo wręcz (o zgrozo) A :-)
muflon, mozesz podac jakis przyklad?Zamieszczone przez muflon
![]()
Impreza?Zamieszczone przez [DoMiNiQuE]
![]()
hehe ...powinien byc taki program temetyczny pomiedzy zdjeciami sportowymi a portretemZamieszczone przez muflon
![]()