Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Canon mnie zawiódł..

Uzależniony Awatar iktorn92
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Po pierwsze czas 1/8s to trochę długo chyba ze to było robione na statywie. Jak tak to włącz samowyzwalacz i po kłopocie powinno być ok. Po drugie Auto iso to daj se spokój ja zawsze robie na P i jest ok. Po trzecie przeczytaj instrukcje i włącz sobie wspomaganie AF taki bajer a dużo daję bo zaczyna robić ostre zdjęcia. I nie myśl że to wymyśliłem bo nigdy nie miałem aparatu w ręku. Mam taki w domu i stwierdzam że wszystkie nikony sie chowają (miałem) i jest fajny kompakcik. Ale to fotograf robi zdjęcie nie aparat.....

P.S. przepalenia to może ustawiłeś ekspozycję na +.... mi nigdy takie rzeczy sie nie dzieją albo pomiar światła na punktowy??

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie

witam.
    Mam ten sam model, nie porównywałem zdjęć z innego aparatu w tych samych warunkach bo nie miałem okazji. Sądzę że wina leży po stronie wyboru miejsca pomiaru ekspozycji
    Czasami po prostu wystarczy wcisnąć spust migawki do połowy i zobaczyć gdzie aparat pokazuje punkt w którym będzie się starał najlepiej ustawić ostrość i jasność-zielony kwadracik.
    Piotrek S.

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pietro.s Zobacz posta
    witam.
    Mam ten sam model, nie porównywałem zdjęć z innego aparatu w tych samych warunkach bo nie miałem okazji. Sądzę że wina leży po stronie wyboru miejsca pomiaru ekspozycji
    Czasami po prostu wystarczy wcisnąć spust migawki do połowy i zobaczyć gdzie aparat pokazuje punkt w którym będzie się starał najlepiej ustawić ostrość i jasność-zielony kwadracik.
    Dokładnie tak jak piszesz ,do tego wystarczy pomyśleć nieco i zastanowić się nad tym co chcę osiągnąć przed wciśnięciem spustu a nie odwrotnie,w sumie obydwie fotki są do luftu.

ysiulec
    Guest

Domyślnie

Po trzecie przeczytaj instrukcje i włącz sobie wspomaganie AF taki bajer a dużo daję bo zaczyna robić ostre zdjęcia.
    AF włączone było odkąd kupiłem aparat.
    Dokładnie tak jak piszesz ,do tego wystarczy pomyśleć nieco i zastanowić się nad tym co chcę osiągnąć przed wciśnięciem spustu
    To ty pomyśl. Ja mam sterować aparatem, a nie vice versa.
    Przecież nie będe ślęczał nad aparatem 10 minut żeby zrobić foto krajobrazu. Aparat ma procesor.
    punkt w którym będzie się starał najlepiej ustawić ostrość i jasność-zielony kwadracik.
    W tym wypadku o ile pamiętam przy dłuższych czasach ekspozycji nie poawiał się zielony prostokąt AF.

Oświećcie mnie, dlaczego lumix poradził sobie lepiej?

Początki nałogu Awatar sbogdan1
    Miasto
    k.Bielska - Białej

Domyślnie

Powiedz mi poco się do domgasz pomocy skoro zaczynasz tu cwaniakować ,w takim razie niech Cię procesor oświeci,ponadto przeczytaj dokładnie co jest napisane,i jaki jest zamysł tego tekstu,długość expo,nie ma nic wspólnego z punktem AF który ma na celu pokazywanie w którym miejscu jest robiony pomiar,powiem Ci tylko tyle że w pierwszej fotce pomiar poszedł na glebę a co za tym idzie twój procesor rozjaśnił ją w wyniku czego wypaliło niebo ,w panasie poszło odwrotnie ot cała filozofia

Dopiero zaczyna Awatar dareg3d

Domyślnie

To ty pomyśl. Ja mam sterować aparatem, a nie vice versa.
    Przecież nie będe ślęczał nad aparatem 10 minut żeby zrobić foto krajobrazu. Aparat ma procesor.
    sam sobie zaprzeczasz.
    co do fotek: widać znaczną różnicę w EV, czyli tak jak wyżej kolega napisał
    ════MARTINI════
    ███████████████████
    ════PORSCHE════

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

E tam pitolisz zupełnie inne warunki w obu zdjęciach. Co na tym 2 jest ostre ? jak nic nie widać bo jest ciemno? Mam canona A60 teraz dzieci z niego korzystają i zdjęcia jak na kamerę 2mpx są super.

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

Wyjarane niebo to chyba raczej nie to ze aparat do bani tylko to ze pomiar ustawiany na dolne partie. Nie wierzysz? Zrob 2 takie same fotki z tym ze jedna ustaw sobie pomiar na niebo a drugi ustaw sobie na dolne partie ziemi i zobaczysz. Napiszesz ze do bani bo niebo ladne ale ziemia czarna. Jak sobie zrobisz t takie foto to sobie to potem sklej 2 w jedno, bedziesz mial ok. CO do ostrosci to dla mnie cale foto jest nieostre.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

ysiulec
    Guest

Domyślnie

W takim razie ja jestem do d..
    Możliwe, że miałem użyć makro? (Ale do krajobrazów raczej nie)
    Pokombinuję jeszcze z ustawieniami, dziwi mnie strasznie to, że aparat niezbyt radzi sobie w słabym oświetleniu.

PS. Dlaczego nie wyszło CHDK na A530? Przecież to też DIGIC II.

Bywalec Awatar pietro.s
    Miasto
    Wrocław/Lubrza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JaBlam Zobacz posta
    Wyjarane niebo to chyba raczej nie to ze aparat do bani tylko to ze pomiar ustawiany na dolne partie. Nie wierzysz? Zrob 2 takie same fotki z tym ze jedna ustaw sobie pomiar na niebo a drugi ustaw sobie na dolne partie ziemi i zobaczysz. Napiszesz ze do bani bo niebo ladne ale ziemia czarna. Jak sobie zrobisz t takie foto to sobie to potem sklej 2 w jedno, bedziesz mial ok. CO do ostrosci to dla mnie cale foto jest nieostre.
    i wyjdzie z tego może nawet HDR
    Piotrek S.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów