Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 54

Wątek: Moje dwie pierwsze L-ki

Domyślnie Moje dwie pierwsze L-ki

Przyjechały w tym tygodniu 24-105 i 70 200 4L... Korzystając z taniego dolara zdecydowałem się zmienić sprzęt na wymarzone L-ki. Poprzednio miałem 28-135 i 100-300 (niezłe obiektywy), ale L-ka to przepaść... Optyczna i mechaniczna.
    Brakuje mi czasu i ładnej pogody by iść i zrobić jedną, dwie sesje, ale po tych kilku fotkach jestem zafascynowany jakością obrazu...
    Dla wszystkich wahających się - warto wykorzystać tą słabość $ i kupić ten sprzęt... Aż się zdjęcia chce robić....

Początki nałogu

Domyślnie

Gratulacje!

swnw

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

Papierzyna, podziel się, gdzie kupiłeś, za ile, jak wykombinowałeś z przesyłką i inne ciekawe detale z transakcji.

Domyślnie

24-105 była za 900$ z przesyłką - to nówka sztuka ze sklepu, 70-200 była za 450$ jako używany egzemplarz od prywatnego sprzedawcy. Oba zadeklarowane jako "gift worth 70$". Cła nie było żadnego, paczki doszły w ciągu 10 dni. A źródło - Ebay. Szybko, miło i przyjemnie. I sprzedający wiedzieli, że towar należy jako "gift" zadeklarować bez żadnych kłopotów i pytań to zrobili.

Pełne uzależnienie Awatar mattnick
    Miasto
    Wałbrzych

Domyślnie

top może polecisz tych sprzedawców ??
    30D, C 17-40 f4 L, 50 f1.8, 70-200 f4 L, 430 ex, oraz -=iii=<)
    CZYTAĆ I PAMIĘTAĆ !!!!

Coś już napisał Awatar pkalamajski
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez papierzyna Zobacz posta
    ... ale L-ka to przepaść... Optyczna i mechaniczna.

(...)

Dla wszystkich wahających się - warto wykorzystać tą słabość $ i kupić ten sprzęt... Aż się zdjęcia chce robić....
    Dokładnie tak. Też kilka dni temu kupiłem szkła, które widać w mojej stopce. Przesiadka z Tamrona dodatkowo wzmocniła wrażenia

Szkła kupiłem w PL. Decyzja gdzie kupić nie była trudna:

* kea-photo: 17-40 & 70-200 (f/4 bez IS) + wysyłka = 740 funtów, czyli ~3885 PLN.

* FOTOMEDIA_Polska: 17-40 & 70-200 (f/4 bez IS) = 4200 PLN. Tańszego na allegro nie znalazłem (w dniu, w którym kupowałem szkła), a facet wydaje się naprawdę rozsądny, zna się na rzeczy, generalnie bardzo pozytywne wrażenie na mnie zrobił i na pewno kolejne szkła kupię właśnie u niego.

Myślę, że gwarancja, trzy sztuki do potestowania (mogłem usiąść z laptopem, aparatem, testować jak długo chciałem, marudzić, wybierać), do tego możliwość wymiany na inny egzemplarz w ciągu 7 dni, gdybym poczuł taką potrzebę, warte jest 315 PLN różnicy...

BTW. Fotoit te dwa szkła chciało mi sprzedać za 4900, do tego 17-40 z wykorzystanym już cashbackiem...
    PK

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie tanio z Hongkongu

Polecam z czystym sumieniem zakupy z Hongkongu, ja sam kupowałem miesiąc temu u znanego na tym forum sprzedawcy kea-photo. Zapłaciłem za 70-200 2.8 L (bez is) i telekonwerter kenko 300 PRO DB 2x z przesyłką około 3500 zł.
    w tym szkło wyniosło ok. 3050,
    telekonwerter 260 (na allegro 2x tyle)
    reszta przesyłka.
    Sprzedawaca policzył za przesyłkę łącznie, nie doliczając kosztów za drugą rzecz. Zero cła, paczka szła 4 dni. Ozanaczenie jakie tam "rutynowo" stosują na paczkach : materiały reklamowe, próbki, nie do komercyjnego stosowania. Oczywiście przesyłka ubezpieczona na pełną kwotę. Trochę żałuję, że nie wziąłem jeszcze czegoś, a mam kilka potrzeb, mógłbym zaoszczędzić na przyszłej wysyłce. Warto jest więc dobrze przejrzeć całą ofertę i pomyśleć "na zapas"

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

romko, mógłbyś dokładnie opisać jak udało Ci się ominąć cło i vat u tego sprzedawcy? ja chcę kupić u Kea Photo c10-22, ale Albert twierdzi, że jest ryzyko iż nie da się ominąć cła przy wysyłce do Polski. i w końcu zdecydowałam się kupić z wysyłką do UK, a stamtąd kuzyn osobiście dostarczy mi szkło do Polski.

Bywalec
    Miasto
    Chodziez

Domyślnie 400mm/5,6

http://search.ebay.co.uk/canon-400mm...chiZQQsaprcloZ
    podlaczam sie pod watek i mam pytanie co sadzicie o tej ofercie.Znacznie taniej niz u Ken Photo /tam prawie 600 funtow / Czy cos jest nie tak?Pozdrawiam slonkaap

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie

Witam, trafiłem na tego sprzedawcę dzięki opiniom przeczytanym na CB - same pozytywne. I tylko po to by kupić szkło zarejestrowałem się na ebayu. Przeczytałem mnóstwo opini na ten temat i też miałem wrażenie ryzyka - cło, podatek czy towar ok. Co do towaru - pierwsza klasa, dobrze zabezpieczony, dotarł bez uszczerbku. Jeśli chodzi o cło, to Albert też nie dawał gwarancji, że przy przekroczeniu granicy nie zostanie oclona, ale w najgorszym razie będzie to cło symboliczne - na paczce była zaniżona wartość przesyłki - coś koło 100 US nie pamiętam dokładnie, bo opakowanie wierzchnie już wyrzuciłem. Ponadto oznaczenie na paczce było takie jak napisałem w wątku - że są to jakieś materiały firmowe do testów, nie do odsprzedaży i nie do użytku komercyjnego. Co prawda paczka z Hongkongu zawsze idzie FedExem i czytałem, że w tym przypadku uniknięcie cła jest trudne - mają ponoć z tego cła jakiś procent - tak czytałem na CB i nie wiem ile w tym prawdy. Nie wiem czy w moim przypadku był to tylko szczęśliwy zbieg okoliczności, że nie zapłaciłem nic ponad to co w aukcji, czy tak już jest. Zdaje się, że prawda leży gdzieś po środku, czyli nie ma wiele tego typu przesyłem z H-gu i nie bardzo wiedzą jak do takich przesyłek podchodzić. Może jak się ta forma upowszechni to będzie gorzej dla kupujących. Pewne jest i to gwarantuje sprzedawca, że przesyłka do Wielkiej Brytanii jest zwolniona z cła, to słyszałem z wielu źródeł. Najlepiej więc byłoby mieć kogoś znajomego w GB , przesyłkę prosić do GB a z tamtąd wysylka do Polski - jako członka Unii z ominięciem cła. Podatek nie jest naliczany - chyba, że ktoś potrzebuje faktury, wtedy sprzedawca doliczy i wystawi fakturę. Zanim kupiłem miałem też mnóstwo wątpliwości, jednak teraz wiem, że spróbuję niebawem jeszcze raz, bo mam trochę potrzeb. Obawiam się jednak, że jak sama paczka będzei większa i cięższa to już z tym cłem może być różnie. Albert to uczciwa firma, odpisuje na każdy mail najpóźniej drugiego dnia, nie obiecuje czegoś, czego nie jest nz 100 procent pewny. Najlepiej założyć konto na ebayu na kogoś, kto mieszka i ma meldunek w Anglii, przelew lub wpłata na konto wtedy - bez prowizji (Kea photo) ma rach. w Londynie. Zawsze istnieje ryzyko cła (może nie w pełnym wyliczeniu) do Polski, przelew z Polski jest trochę droższy - ja zapłaciłem coś koło 100 zł. o czym zapomniałem napisać w wątku, rezsta to przyjemność. Pozdrawiam

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów