Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: DigitalPhotoProfessional - czy ktoś z Was stosował?

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie DigitalPhotoProfessional - czy ktoś z Was stosował?

Witam serdecznie!
    Zaczynam przygodę z fotografią cyfrową...i pozwoliłem sobie zapytać Was o poradę. Chodzi o to, że zamierzam kupić eos40d. Wiem, że dołączane do niego jest oprogramowanie Digital Photo Professional. Czy ten program posiada tzw technikę zwiększania zakresu tonalnego? Mam na myśli łączenie zdjęć z różną ekspozycją w jedno zdjęcie... tak jak jest w programie Photomatix Pro.
    Jeśli możecie to napiszcie czy ten program spełnia dobrze swoją rolę.
    Pozdrawiam serdencznie!

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Witam,
    z tego co mi wiadomo to nie , HDR (High Dynamic Range) ma CS3 albo jeszcze lepiej jak wspomniałeś Photomatix . Wg mnie dużo lepszym od DPP jest CS2/CS3. .

Malobrody
    Guest

Domyślnie

Nie, nie ma HDR. Używam tego programu i uważam, że jest całkiem funkcjonalny, czytelny i łatwy w obsłudze. No i jest razem z body...

Coś już napisał

Domyślnie

A gdybym zdecydował się na Photomatix Pro., czy znajde w internecie program bezpłatny czy tylko wersję trial? Będe wdzięczny za namiar. Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przymierzam się do stawienia czoła obróbce cyfrowej... przynajmniej podstawowej...
    Czy pracując z programem dostarczonym z eosem można uzyskać podobne efekty jakie dają programy HDR? Mam na myśli fotki zapisane w RAW.
    Czy aby uzyskać idealną paletę barw na zdjęciu to jednak trzeba wykonać kilka zdjęć z różnymi parametrami ekspozycji i użyć specjalnego programu?
    Przepraszam za zawiłość mojego języka.
    Ostatnio edytowane przez dominikb ; 16-11-2007 o 20:35 Powód: Automerged Doublepost

Malobrody
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dominikb Zobacz posta
    A gdybym zdecydował się na Photomatix Pro., czy znajde w internecie program bezpłatny czy tylko wersję trial? Będe wdzięczny za namiar. Pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Przymierzam się do stawienia czoła obróbce cyfrowej... przynajmniej podstawowej...
    Czy pracując z programem dostarczonym z eosem można uzyskać podobne efekty jakie dają programy HDR? Mam na myśli fotki zapisane w RAW.
    Czy aby uzyskać idealną paletę barw na zdjęciu to jednak trzeba wykonać kilka zdjęć z różnymi parametrami ekspozycji i użyć specjalnego programu?
    Przepraszam za zawiłość mojego języka.
    Niestety program nie jest darmowy. Ktoś na forum pisał o zniżce przy powołaniu się na jego nick (szukaj w postach o HDR) a koszt to około 90 $.
    DPP nie daje Ci takich możliwości o jakie pytasz. Photomatix to z kolei tylko HDR i nic więcej, więc jesli chcesz się bawić obróbką to potrzebne Ci te dwa programy. A jeszcze lepszym rozwiązaniem jest PhotoShop (który to ma funkcje HDR) ale tani nie jest. Nie jest też najłatwiejszym programem w obsłudze. Na początek sugeruję DPP ( bedziesz miał za darmoszke) i photomatix.
    Dodam jeszcze, że Photomatix może bazować na formacie RAW, więc nie jest nawet konieczne robienie kilku zdjęć JPEG o różnym poziomie naświetlenia.
    Ostatnio edytowane przez Malobrody ; 16-11-2007 o 21:06

Coś już napisał

Domyślnie

Czy pracując na programie dostarczanym z eosem... mogę znacznie poprawić jakość zdjęć zapisanych w rawie? Mam na mysli sytuację, kiedy dolny kadr jest dobrze naświetlony a niebo zbyt jasne.. lub przepalone... Czy można dzięki temu programowi coś zdziałać?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy pracując na programie dostarczanym z eosem... mogę znacznie poprawić jakość zdjęć zapisanych w rawie? Mam na mysli sytuację, kiedy dolny kadr jest dobrze naświetlony a niebo zbyt jasne.. lub przepalone... Czy można dzięki temu programowi coś zdziałać?
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12828

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Witam serdecznie!
    Zaczynam przygodę z fotografią cyfrową...i pozwoliłem sobie zapytać Was o poradę. Chodzi o to, że zamierzam kupić eos40d. Wiem, że dołączane do niego jest oprogramowanie Digital Photo Professional. Czy ten program posiada tzw technikę zwiększania zakresu tonalnego? Mam na myśli łączenie zdjęć z różną ekspozycją w jedno zdjęcie... tak jak jest w programie Photomatix Pro.
    Jeśli możecie to napiszcie czy ten program spełnia dobrze swoją rolę.
    Pozdrawiam serdencznie!
    Odpowiedzi na pytania już dostałeś - ja tylko powiem że może zacznij robić normalne zdjęcia i podszkol trochę obróbkę RAW'ów zanim się weźmiesz za HDR jeżeli - jak piszesz - zaczynasz przygodę z fotografią cyfrową...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Pełne uzależnienie Awatar ewg
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Coś już napisał

Domyślnie

Niestety... chyba jako jeden z nielicznych nie znam dobrze angielskiego... Ok ale trudno... jakos to przetłumaczę...
    A czy ten program dołączany do eosa40d ma wersję polską?
    No i jeszcze raz zapytam... czy podobne efekty uzyskam za pomocą IrfanView lub PhotoFiltre?
    Pozdrawiam

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów