Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 143

Wątek: Tokina 11-16/2,8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robert-eu Zobacz posta
    Czy w ogóle warto kupować szkła pod APS-C skoro przyszłością jest pełna klatka?
    kolejny wróżbita gawędziarz :wink:

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Bardzo dobrze, że pełna klatka tanieje i pół-profesjonaliści przerzucą sie na nią sprzedając amatorom lustrzanek w dobrej cenie obiektywy pod APS-C. Na FF też potrzeba 3 obiektywy zoom-owe, żeby mieć cały zakres.

Domyślnie

A wiecie cos na temat tokina 16-50? Jest tak jak z tamronem 17-35 vs 17-50?
    11-16mm jest super ale brak manewru,prawie jak stalka, a 16-50 juz cos podciagnie,majac 2.8 tez ok, ale jakies opinie? Na forum nic niema, przynajmniej nic nie znalazlem.
    C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)

Domyślnie

Wlasnie przesledzilem siec, i rzeczywiscie jest tak jak z tamronem. Tokina 11-16, choc niestety prawie jak stalka, to o niebo lepsza od siostry 16-50.
    Nawet jesli przechodzilbym na FF, to cropa bym sobie zostawil, dlatego jest warta grzechu. Nie jest to L, ale jest solidna (nie plastykowa)wedlug tych ktorzy ja uzytkuja.
    C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)

Coś już napisał

Domyślnie

Własnie dzisiaj odebrałem z e-cyfrowe to szkiełko - ale nie miałem czasu żeby cos pstryknąć przy dziennym świetle. Pojutrze jadę na egzotyczna wyprawe więc zdjęć bedzie co niemiara ( po to ją kupiłem ) Jak byście chcieli to moge jutro pstyknąć parę zdjęć i zaprezentować je - pytanie: jakie ujęcia, jakie parametry, JPEG czy RAW? Mam 40D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertG Zobacz posta
    Własnie dzisiaj odebrałem z e-cyfrowe to szkiełko - ale nie miałem czasu żeby cos pstryknąć przy dziennym świetle. Pojutrze jadę na egzotyczna wyprawe więc zdjęć bedzie co niemiara ( po to ją kupiłem ) Jak byście chcieli to moge jutro pstyknąć parę zdjęć i zaprezentować je - pytanie: jakie ujęcia, jakie parametry, JPEG czy RAW? Mam 40D
    Tez o nim myslalem.Strzel cos na pelnej dziurze najlepiej bez lampy, np w domu, i moze cos na 2s ze statywu w plenerku wieczorkiem.
    mozeez mi takie na maila podeslac.
    schuvi.corp@gmx.at
    dzieki
    Ostatnio edytowane przez schuvi ; 21-08-2008 o 15:23

Początki nałogu

Domyślnie

Im wiecej testow i zdjec, tym mniej mi sie to szklo podoba. Dobra jest tylko cena, ktora sie pewno jeszcze poprawi. Podzielam uwagi z optyczne.pl (Panowie dajcie test :smile. C 10-22 jest ciemniejszy, ale bardziej uniwersalny, no i USM. Moze na Nikonie jest lepiej, ale na EF Tokina ma chyba rozrzut jak Tamron. Test na photozone wypadl rewelacyjnie, ale w samplach tego nie widze.

Domyślnie

I co dalej z tym słoikiem?? Może jakieś sampelki albo odczucia z pracy z tym szkłem.

paulox
    Guest

Domyślnie

Miałem ten obiektyw przez jeden dzień. Solidna budowa, bardzo fajnie wykonany. Optycznie dawała bardzo ostre zdjęcia, ale.... No właśnie było jedno, może nawet kilka "ale...":
    1. Autofokus ostrzył przed obiektem szczególnie dla 11 mm (przebolałbym to)
    2. Gdy ustawiło się ostrość dla ogniskowej 16 mm i zmieniło się ogniskową na 11 to ostrość trzeba było ustawiać od nowa. Nie wiem czy się dobrze wyraziłem, ale to było tak, że inne było ustawienie ostrości (cyfra w okienku) dla różnych ogniskowych. Dla 16 mm mogłem ostrzyć na nieskończoność, zaś dla 11mm oddaleone obiekty wychodziły ostre tylko gdy ostrość ustawiałem na wartość pomiędzy 2 a nieskończoność. Tego przeboleć nie mogłem...
    3. Oczywiście odblaski pod światło i aberacja (też bym przebolał).

Pomimo tych wad można było robić ostre fotki ale na manual focus i pamiętając aby nie ostrzyć na nieskończoność przy 11mm lub podobnych... Jednak za taką kasę uznałem to za wadę nie do przyjęcia (inna ostrość dla różnych ogniskowych).

Być może trafiłem na taki egzemplarz, gdyby nie wada nr 2 to byłby super.
    Ostatnio edytowane przez paulox ; 02-09-2008 o 14:55

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

********e szkło zakochałem się w nim bokech na 11 mm jest naprawdę wypaśny zanjdę chwilę to wam udowodnię) u mnie ostrzy prawidłowo
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Strona 6 z 15 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów