Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Pilna sprawa, pomóżcie!

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lulu1988 Zobacz posta
    Co do 24-105, jest tylko 7mm wezszy, wiec jesli nie przykladasz az tak znacznej wagi do szerokiego kata to nie bedziesz narzekal.
    Komentując powyższe chciałbym zauważyć, że 7mm przy szerokim kącie to całkiem to nie "tylko" ale "aż".

Ale mnie jednak bardziej pasuje zakres oferowany przez 24-105. (wprzyszłości sigma 10-20). A 17-40 nigdy nawet nie rozważałem. Jeśli już to 17-55/2,8 (asny!)

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Miłosz Zobacz posta
    Witam, koledzy!
    Jutro macam w sklepie EF 24-105 F/4 L IS USM i EF-S 17-55 F/2,8 IS USM.
    Zabiorę tylko jeden. Wiem, to ma być moja decyzja (i taka będzie), ale nadal nie potrafię się zdecydować. Do mojego 20D (nie jestem profi) teoretycznie lepszy jest 17-55, ale w perspektywie mam zakup EF-S10-22, więc szeroki koniec na poziomie 24 nie byłby tu problemem. Jakość optyczna i światło, przemawiające (teoretycznie) na korzyść 17-55 jest rownoważona (teoretycznie) jakością wykonania i plastyką obrazu oraz zasięgiem eLki. Przeczytałem już chyba wszystkie testy i przeanalizowałem wiele tabelek i wykresów, ale póki nie pomacam i nie przykręcę do body, nie zadecyduję. Podejrzewam, że jutro, nawet mając oba szkła w garści, będę w kropce...
    Proszę Was o jakieś pomocne sugestie, uwagi, wskazówki (na co zwracać uwagę przy zakupie, czego szukać w co zajrzeć itp., itd.).
    Liczą się również (a nawet przede wszystkim) opinie posiadaczy wymienionych szkieł.

Pozdrawiam

O 24-105 mogę pisać wyłącznie w superlatywach.
    Przewagi nad 17-55 ma IMHO przynajmniej trzy:
    - o wiele szerszy zakres,
    - nadaje się na FF (gdybyś w przyszłości zmienił aparat na FF, to 17-55 będzie do sprzedaży),
    - jakość elki.
    Życzę dobrego zakupu !
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Początki nałogu
    Miasto
    Pomorze Środkowe

Domyślnie

Obiektywu 24-105 f/4L nie znam chociaż słyszałem o nim bardzo pozytywne opinie. Natomiast śmiało mogę polecić 17-55 f/2,8 ostry, jasny, sprawna stabilizacja. MSZ bardzo dobry obiektyw.
    Pozdrawiam
    pozdrawiam

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Leone wiem, ze 17 a 24 to roznica "az" 7mm, jednakze jesli do 24-105 dorzuci sie 10-22, wtedy staje sie ona "niewidoczna" tzn mozna na nia nie zwracac uwagi. Jest jeszcze jedna sprawa: jesli ktos lubi troszke szerzej zlapac to bedzie klal i narzekal na 17+crop, natomiast 10mm daje mu szrokie pole do popisu :smile:
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Bywalec Awatar SirDuncan

Domyślnie

nie posiadalem zadnego z tych obiektywow, ale "dotykalem" obydwa.

zakladajac, ze w niedalekiej przyszlosci planujesz 10-22 nasuwaja sie nastepujace wnioski

za 24-105:
    -sporo szerszy zakres ogniskowych idealnie uzupelniany przez 10-22
    -bardziej pancerny, dokladniej wykonany (no i ten piekny czerwony pierscien )

za 17-55:
    -jasniejszy.

co do ostrosci, kolorow itp, itd pewnie mozna by dyskutowac dlugo i wszyscy by mieli racje ;-)
    tak wiec ja bym radzil tak: jezeli 10-22 to realny plan w niedalkiej przyszlosci - bierz 24-105. Jezeli z tym 10-22 to jeszcze nic pewnego, to przekonaj sie do 10-22 i bierz 24-105 ;-)
    jezeli nie ma szans na 10-22, bo wolisz doinwestowac w dlugi koniec (70-200, 100-400), to bierz 17-55.
    5D mkII, 20D, C17-40/4L, C24-105/4L, C70-200/4L, C50/1.4, 580EX, 580EXII, A70+WP-DC700

Coś już napisał
    Miasto
    kraków

Domyślnie światło

Jesli nie masz nic poza tym co chcesz kupic - pomyśl, że bedziesz miał wszystkie szkła od f4 - czyli dość ciemne.
    Zatem do portretów i innych, gdzie potrzeba małej GO - może ci zabraknąc szkła. Może sie wiec okazać, żę jak kupisz 10-22 i 24-105 to i tak trzeba bedzie jeszcze coś wybecalowć na jasną stałkę.
    17-55 w jakimś stopniu ten problem rozwiązuje. Mam to szkło - poza kurzem - jest super i nic do szczęścia nie potrzebuje. Do tego mam zeissa planara 50mm 1,7 i jestem happy.

Choć osobiście przyznam, że twój dylemat nie jest prosty do rozwiązania i miałbym z tym duużą zagwózdkę.
    Ichyba poszedłbym tak:
    10-22, 24-105 plus na przejściówkę jakiś planarek 50mm 1,7 albo lepiej 1,4 - bo to kasa zabawna przy dwóch pierwszych szkłach.
    I taki komplecik - "sandałki, berecik" by mnie chyba uszczęśliwił. ;-)

brodafidela

Domyślnie

podobnie jak koledzy
    10-22 juz mam
    teraz zamienie tamrona 28-75 na 24-105
    jest to uniwersalne rozwiazanie na cropa - bo masz szeroki kat w postaci 10-22

na przyszłość jest tez uniwersalne bo kupując kiedys FF po prostu sprzedasz 10-22 i dalej masz szeroki kąt

taki wlasnie jest moj plan :-)
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Bywalec Awatar tomek1906
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

obawiam się że obie opcje są ok, choć w przypadku chęci zakupu 10-22 dublowanie części zakresu jest trochę nieekonomiczne. tak zakres skończysz na 55 a tak na 105, kiedyś Ci zwyczajnie może tego zooma zabraknąć
    Dla mnie wytłumaczalnym zakupem 17-55 byłoby tylko focenie w trudnych warunkach oświetleniowych, w każdym innym przypadku eLa. Pomijam to że 10-22 mam i następny kupię 24-105

Uzależniony

Domyślnie

Obiektyw 17-55/2.8 IS w konstrukcji wewnetrznej zawiera dwie soczewki asferyczne oraz dwie soczewki UD. A wiemy, ze soczewki UD sa w szklach klasy L. Dlatego, jesli chodzi o jakosc zdjec: ostrosc, kontrast i nasycenie barw to obiektyw 17-55/2.8 IS da nam dokladnie takie same wypasione fotki jak obiektyw klasy L (za sprawa tych malenstw).
    Mankamentem siedemnastki jest jakosc wykonania(w porownaniu z L-kami) oraz podpiecie tylko pod body cropowe. Jesli na dlugi czas czlowiek chce szalec na cropie i zalezy mu na 2.8 to powinien rozwazyc zakup tego wlasnie obiektywu.
    Ja wybralem 24-105. Planuje zmienic crop na FF. Szklo jest solidne, swietne optycznie, ma IS (teraz doceniam ten wynalazek). A co do swiatla i glebi ostrosci? To na pewno dokupie stalke, tez pewnie ze stajni L.
    Szklo 24-105 jest szklem wszedobylskim. Uniwersalnym. Takie wlasnie jest jego zastosowanie.

Dlatego, jak na moj gust, ciezko wybierac miedzy 24-105 a 17-55. Jakos malo porownywalne sa. Takie jest moje zdanie.
    Ostatnio edytowane przez ArturBonoVox ; 16-11-2007 o 22:38 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar Miłosz
    Miasto
    znad morza

Domyślnie

Już kupiłem!
    Teraz to dopiero się zacznie! Nie zasnę chyba dzisiaj! Z wrażenia. Zaskoczyłem sam siebie. Zakupiłem bowiem cały arsenał: 24-105, 10-22 i na dokładkę 580 EX II.
    Nic to, że nerkę trzeba będzie do banku oddać ;-)
    Wrażenia z macania: 17-55 i 24-105 to wielkie i ciężkie klocki, jakość wykonania pokaże się pewnie po jakimś czasie, bo nowe są pod tym względem bardzo podobne (ja nie widzę różnicy). 17-55 ostrzejszy. Przebierałem w 24-105 jak w saku z płotkami (3 szkła) i wybrałem sztukę z rozdzielonego kompletu z 5D - była najostrzejsza. Wszystkie pstryki z lampą, więc dopiero zabawa w dzień powinna być miarodajna. Wybrałem 24-105, bo kupilem jednocześnie 10-22. Inaczej pewnie wybrałbym 17-tkę. Chyba. Siedziałem w skepie 2 godziny i marudziłem sprzedawcy, że to, że tamto, a tu paproszek, a tu śmo itd, itp. Gość był cierpliwy - nie ma co się dziwić - zarobił trochę! Wyszedłem szczęśliwy. Nie wiem, jak długo to jeszcze potrwa, więc spieszę się z Wami podzielić tą radością. ;-)
    Pozdrawiam.
    Canon i stara Minolta

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów